Πέμπτη 5 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Το Κιλελέρ δε γιορτάζεται με φιέστες

Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ

«Ακόμη μια κυβερνητική φιέστα, παρουσία "επισήμων" και απουσίας αγροτών, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1 Απρίλη για την επέτειο του Κιλελέρ. Τουλάχιστον οι διοργανωτές επέλεξαν την σωστή ημέρα (πρωταπριλιά) για να πουν τα συνήθη ψέματα για την αγροτική οικονομία και το μέλλον των Ελλήνων αγροτών». Αυτό τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, η οποία συνεχίζει ως εξής:

«Ακούσαμε και πάλι τα γνωστά, "πόσο νοιάζονται τα συνεταιράκια της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ τους μικρομεσαίους αγρότες", τα ψέματα για τις δυνατότητες ανάπτυξης της παραγωγής στη χώρα μας, στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, προτάσεις για Διακομματικό Εθνικό Συμβούλιο στα πλαίσια της "κοινωνικής συναίνεσης", τον προβληματισμό για τους υδάτινους πόρους στην Θεσσαλία. Oμως "ξέχασαν" να μας πουν για τον Αχελώο, για την Κάρλα, για τα άλλα μεγάλα και μικρότερα έργα, φράγματα, ταμιευτήρες κλπ., που έχει ανάγκη η Θεσσαλία και απαιτεί χρόνια τώρα το συνεπές αγροτικό κίνημα, όπως εκφράζεται από την ΠΑΣΥ, τις αγωνιστικές Ενωτικές Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς Συλλόγους.

Φτάνει πια η κοροϊδία!

Ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα δεν γίνεται όταν χιλιάδες στρέμματα μένουν ακαλλιέργητα, αφού οι απλήρωτοι και με συνεχώς μειωμένο εισόδημα αγρότες, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν επί πληρωμής τα μέσα και εφόδια που χρειάζονται για να καλλιεργήσουν και να παράγουν. Τουλάχιστον 30 δισ. θα δοθούν στις Τράπεζες το επόμενο διάστημα, αν ήθελαν θα μπορούσαν να διαθέσουν το 1 δισ. για άτοκα καλλιεργητικά δάνεια σε μικρούς και μεσαίους αγρότες για όσο διαρκεί η κρίση, ώστε να μπορέσουν να σπείρουν και να καλλιεργήσουν φέτος. Ομως τη μικρομεσαία αγροτιά για τον Καιάδα την έχουν!

Ωραιοποιούν την ΚΑΠ και κοροϊδεύουν τους αγρότες όταν λένε ότι στα πλαίσια της ΚΑΠ μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα. Δεν λένε κουβέντα για την δραστική μείωση των επιδοτήσεων από το 2014 που θα οδηγήσει σε εγκατάλειψη μεγάλες καλλιέργειες όπως το βαμβάκι. Αφού από τα 90 ευρώ/στρέμμα το τσεκ της αποσυνδεδεμένης ενίσχυσης θα πάει τουλάχιστον στα 30 ευρώ/στρέμμα και ίσως πιο κάτω. Αποκρύπτουν την αλήθεια πως κάποιος για να παίρνει και αυτό ακόμη το μειωμένο τσεκ των περίπου 30 ευρώ/στρέμμα, πρέπει να αφήνει μέρος της έκτασης ακαλλιέργητο ή να κάνει αναδασώσεις, αφού το 30% της συνολικής ενίσχυσης που θα δίνεται στην Ελλάδα πάει στην λεγόμενη "πράσινη ανάπτυξη" που σημαίνει ότι θα δίνονται αυτά τα λεφτά μόνο αν δεν καλλιεργείς. Δηλαδή επιδοτεί η ΕΕ σε συμφωνία με τα κόμματα της Ελλάδας, που στηρίζουν τον ευρωμονόδρομο, τους αγρότες για να μην παράγουν.

Κατά τα άλλα 1,5 εκατ. κάτοικοι των αστικών κέντρων είναι έτοιμοι να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή, όπως ανακοίνωσε με καμάρι ο υφυπουργός κ. Δριβελέγκας. Μόνο που δεν μας είπε ότι οι αγρότες δεν μπορούν να ζήσουν σήμερα καθώς βλέπουν το κόστος παραγωγής να εκτοξεύεται, το εισόδημά τους να μειώνεται, τα προϊόντα να πουλιούνται σε εξευτελιστικές τιμές ή να μένουν αδιάθετα ή ακόμη και αν δίνονται στους εμπόρους, οι παραγωγοί να μην πληρώνονται. Να έρθουν να κάνουν τι στα χωριά οι νέοι και νέες; Να ζήσουν με 5-10 στρέμματα που υποτίθεται ότι θα νοικιάσουν φτηνά από το κράτος; Χωρίς να έχουν μέσα και εφόδια; Την ίδια στιγμή αγρότες με πολύ μεγαλύτερες εκτάσεις εγκαταλείπουν το επάγγελμα και οδηγούνται στην ανεργία γιατί δεν εξασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα».

Η ανακοίνωση σημειώνει επίσης: «Η ΠΑΣΥ καλεί την μικρομεσαία αγροτιά, τους χιλιάδες αγρότες που μαζί πορευτήκαμε τις μεγάλες κινητοποιήσεις, να σηκώσουν ψηλά το κεφάλι και να αντισταθούν στην νέα λαίλαπα αντιλαϊκών, άγριων μέτρων που έρχονται, με άγρια φορολόγηση των αγροτών μέσω των οικονομικών βιβλίων που θα κρατάνε, το χαράτσωμα των χωραφιών που κατέχουν, τα νέα αυξημένα χαράτσια σε ΕΛΓΑ-ΟΓΑ-ΔΕΗ, πετρέλαιο, γεωτρήσεις, σταυλικές εγκαταστάσεις.

Μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από αυτή την βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, τους εργαζόμενους, μικρούς ΕΒΕ, την νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, να συγκροτήσουμε μια παντοδύναμη λαϊκή συμμαχία που θα βάλει φραγμό στην φτώχεια και την εξαθλίωση, που μας οδηγεί αυτή η πολιτική, ως την τελική ανατροπή της προς όφελός μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ