Πέμπτη 5 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Προπομπός αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας

Οι Αμερικανοί στρατιώτες αποβιβάστηκαν στην Αυστραλία
Οι Αμερικανοί στρατιώτες αποβιβάστηκαν στην Αυστραλία
KAMΠΕΡΑ.--

Εφτασαν χτες σε στρατιωτική βάση του Ντάργουιν της βόρειας Αυστραλίας οι πρώτοι 200 από τους περίπου 2.500 Αμερικανούς πεζοναύτες που θα αποτελέσουν τον πυρήνα της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή τουλάχιστον έως το 2017, ενόψει ιμπεριαλιστικών στρατηγικών σχεδιασμών έναντι της Κίνας, αλλά και στο πλαίσιο στενής «παρακολούθησης» των γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευαίσθητη περιοχή της ΝΑ Ασίας και του Ειρηνικού.

Η πρώτη εδώ και δεκαετίες στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Αυστραλία κατέστη εφικτή, μετά από συμφωνία που έγινε τον περασμένο Νοέμβρη ανάμεσα στην Αυστραλή πρωθυπουργό των «Εργατικών» Τζούλια Γκίλαρντ και τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα.

Πάντως, ο Αυστραλός υπουργός Αμυνας Στέφεν Σμιθ προσπάθησε χτες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους ότι οι στενότερες στρατιωτικές σχέσεις με την Ουάσιγκτον δεν θα πρέπει να εκληφθούν αρνητικά απέναντι σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, γιατί δε βλέπουμε αυτές τις χώρες ως απειλή. «Δεν υπάρχει καμία αντίφαση ανάμεσα στις σχέσεις μας με την Κίνα και την μακρόχρονη, επιτυχή συμμαχία μας με τις ΗΠΑ», κατέληξε.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αυστραλία, Τζέφρι Μπλιτς σε τελετή υποδοχής των πεζοναυτών, χαρακτήρισε την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού σαν την «πιο δυναμική περιοχή στον κόσμο», σαν «την ταχύτερα αυξανόμενη οικονομικά περιοχή που θέλουμε να σιγουρευτούμε πως θα συνεχίσει να είναι «ειρηνική, ευημερής και σταθερή... και για να το πετύχουμε θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα παραμένουν ανοιχτές οι εμπορικές οδοί»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ