Πέμπτη 5 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αντιδρά η Ρωσία στον εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών

Στις 10-13 του μήνα η αναμενόμενη εκεχειρία που συμφώνησε η συριακή ηγεσία

ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Προειδοποίηση προς άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και περιφερειακές να μην προχωρήσουν στον εξοπλισμό των ενόπλων της συριακής αντιπολίτευσης διατύπωσε, χτες, η Μόσχα τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο «θα οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερη αιματοχυσία για πολλά χρόνια και σε αμοιβαία καταστροφή». Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι ακόμη «και αν εξοπλιστούν μέχρι τα δόντια», δεν θα καταφέρουν να νικήσουν στρατιωτικά τις δυνάμεις του Ασαντ και κατηγόρησε για άλλη μια φορά τις δυνάμεις που συμμετέχουν στην ομάδα των «Φίλων της Συρίας» ότι με τις θέσεις που υιοθετούν επί της ουσίας δυσχεραίνουν κάθε προοπτική πολιτικού διαλόγου για εξεύρεση λύσης αποκλιμάκωσης και υποσκάπτουν την αποστολή του Κόφι Ανάν.

Οπως ανακοινώθηκε στις 10 Απρίλη μεταβαίνει στη ρωσική πρωτεύουσα ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ αλ Μουάλεμ. Μία εβδομάδα αργότερα στη Μόσχα θα βρεθεί αντιπροσωπεία της αντιπολιτευτικής οργάνωσης «Επιτροπή Συντονισμού για την Εθνική Δημοκρατική Αλλαγή», η οποία αποτελείται από κοσμικές δυνάμεις, έχει κατηγορηματικά διαφωνήσει με την προοπτική εξωτερικής επέμβασης και δεν συνεργάζεται με το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο.

Οι παρατηρήσεις Λαβρόφ έρχονται μετά τη νέα ανοιχτή δήλωση των χωρών μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, των «πετρομοναρχιών», ότι θα προχωρήσουν σε χρηματική στήριξη των ενόπλων του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» διά μέσου του Εθνικού Συριακού Συμβουλίου, που ελέγχεται κυρίως από δυνάμεις φίλα προσκείμενες στους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους». Είναι μάλλον προφανές ότι τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για όπλα, κάτι που ήδη γίνεται υπόγεια από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Στη Γενεύη, ο Κόφι Ανάν συναντιόταν με το Νορβηγό υποστράτηγο Ρόμπερτ Μουντ, ο οποίος μεταβαίνει στη Δαμασκό προκειμένου να συζητήσει το ενδεχόμενο ανάπτυξης δύναμης παρατηρητών του ΟΗΕ, πιθανότατα μέχρι 270 άτομα, που θα επιβλέπουν εκατέρωθεν την εφαρμογή της εκεχειρίας που η συριακή ηγεσία έχει δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσει σε σταδιακά βήματα αρχής γενομένης από τις 10 μέχρι τις 13 Απρίλη. Την Τρίτη, σύμφωνα με αντιπολιτευόμενες πηγές, σημειώθηκαν σφοδρότατες συγκρούσεις στις επαρχίες Χομς, Ντεράα και Ιντλίμπ, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν συνολικά 80 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 18 στρατιώτες και τέσσερις ένοπλοι. Η συριακή τηλεόραση επιβεβαίωσε τους νεκρούς στρατιώτες.

Επίσης, χτες, καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από φωτιά, προς το παρόν άγνωστης αιτιολογίας, το κέντρο διανομής τροφίμων της Ερυθράς Ημισελήνου στη Χομς. Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού μετέβαινε στο νότο, στην Ντεράα, για ν' αποτιμήσει τις ανθρωπιστικές ανάγκες και για να συνοδεύσει δύο φορτηγά με τόνους βοήθεια.

  • Κυβερνητικές πηγές από την Τεχεράνη διέρρεαν ότι η ιρανική ηγεσία θα ζητήσει από την ομάδα των «6» (τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη Γερμανία) να πραγματοποιηθεί η επικείμενη συνάντησή τους στο Ιράκ και όχι στην Τουρκία, όπως μέχρι στιγμής συζητάται. Οι καλές τουρκο-ιρανικές σχέσεις κλυδωνίζονται σοβαρά από την άμεση εμπλοκή της τουρκικής ηγεσίας στην υποστήριξη και οργάνωση της συριακής αντιπολίτευσης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ