Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ
Εστειλαν το μήνυμα με τα τρακτέρ...

Πρόκριμα επιτυχίας του παναγροτικού συλλαλητηρίου για το Κιλελέρ, στις 4 Μάρτη στη Λάρισα. Την ερχόμενη Τετάρτη, αγρότες από το Δομοκό και τους Δήμους Ταμασίου και Σοφάδων πραγματοποιούν συγκέντρωση στο Δρούγο

Με τη μαζική και δυναμική χτεσινή τους κινητοποίηση, οι αγρότες των Φαρσάλων διαμήνυσαν στην κυβέρνηση πως έχουν τη θέληση να συνεχίσουν την πάλη τους για τη λύση των προβλημάτων και τη δύναμη να συγκρουστούν μαζί της, για να ανατρέψουν την αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζει. Ξωμάχοι από τα χωριά της επαρχίας έφεραν μαζί τους πολλά τρακτέρ κι «έζωσαν» την κεντρική πλατεία της πόλης, διαδηλώνοντας την οργή και αγανάκτησή τους για το χρόνιο εμπαιγμό της αγροτιάς από την κυβέρνηση και την απόφασή τους να «χτυπήσουν το κακό στη ρίζα του», αντιπαλεύοντας, με κάθε τρόπο κι όλα τα μέσα που διαθέτουν, την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, η οποία δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει στο έπακρο τα αγροτικά προβλήματα.

Με τη χτεσινή επιτυχημένη κινητοποίησή τους, οι αγρότες των Φαρσάλων διαμήνυσαν ακόμα την αποφασιστικότητα της θεσσαλικής αγροτιάς να συμμετάσχει μαζικά και δυναμικά στον αγωνιστικό γιορτασμό της επετείου του Κιλελέρ, που θα εκδηλωθεί με το παναγροτικό συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, στις 4 του ερχόμενου Μάρτη. Αλλωστε, ένα από τα βασικά θέματα που συζητούσαν μεταξύ τους οι αγρότες των Φαρσάλων, στη διάρκεια της χτεσινής κινητοποίησής τους, ήταν το πώς θα οργανωθεί καλύτερα η φετινή αγωνιστική εκδήλωση μνήμης και τιμής για τη θυσία των Θεσσαλών κολίγων, ώστε να σηματοδοτεί τη συνέχιση των αγροτικών αγώνων και, ταυτόχρονα, να αναδεικνύει την προοπτική αυτών των αγώνων, στην κατεύθυνση δικαίωσης των οραμάτων των κολίγων και ανοίγματος του δρόμου για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας της χώρας.

Απάντησή μας, οι αγώνες

Στην αποφασιστικότητα του αγροτικού κόσμου, να συνεχίσει τους ενωτικούς και δυναμικούς αγώνες του για τη λύση των προβλημάτων του και την εξασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για τον αγρότη και την αγροτική οικονομία της χώρας μας, αναφέρθηκαν όλοι οι ομιλητές της συγκέντρωσης στην πλατεία των Φαρσάλων.

«Οι συνεχείς αγώνες των αγροτών, σε κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους, τους εμπόρους, τους επαγγελματίες, τους βιοτέχνες, τη νεολαία, τους συνταξιούχους, είναι η απάντησή μας στην κυβερνητική πολιτική», τόνισε ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και συνέχισε: «Καταδικάζουμε την κυβέρνηση, που συναποφασίζει και εφαρμόζει την αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και όλους όσοι συντάσσονται και στηρίζουν αυτή την πολιτική, αποπροσανατολίζοντας τους αγρότες για να μην εναντιώνονται στην ΚΑΠ, που είναι υπεύθυνη για τα δεινά της ελληνικής αγροτιάς». Στη συγκέντρωση, χαιρέτισαν οι Γ. Σούρλας εκ μέρους της Ενωσης Συνεταιρισμών Φαρσάλων, Θ. Τσαλόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ευιδρίου, Θ. Κομισόπουλος, διευθυντής του ΤΟΕΒ Ενιππέα, ενώ την αλληλεγγύη των εργαζομένων της περιοχής στον αγώνα της αγροτιάς, μετέφερε ο Θεμ. Αναστασίου, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φαρσάλων.

Δίκαια τα αιτήματα

Στο ψήφισμα που ενέκριναν οι συγκεντρωμένοι, υπογραμμίζεται η αντίθεση των αγροτών στην πολιτική που εφαρμόζεται και τονίζεται η απόφασή τους να αγωνιστούν για την ανατροπή της. Πρώτα στην ιεράρχηση των αιτημάτων είναι εκείνα που αφορούν στην κατάργηση των περιορισμών στις καλλιέργειες, των ποσοστώσεων στην παραγωγή και των προστίμων συνυπευθυνότητας, που επιβάλλει η ΕΕ και ακολουθούν αιτήματα που αφορούν στην αντιμετώπιση της λειψυδρίας - με τη χρηματοδότηση για την κατασκευή έργων υποδομής - και τη μείωση του κόστους παραγωγής με το χτύπημα της κερδοσκοπικής ασυδοσίας των εταιριών και την υψηλή φορολογία στην αγορά των αγροτικών μέσων και εφοδίων. Ιδιαίτερα τονίζονται αιτήματα που σχετίζονται με την ασφάλιση στον ΟΓΑ και τη σύνταξη, αλλά και με το πιστωτικό σύστημα, όπου κυρίαρχο αίτημα είναι να μην ιδιωτικοποιηθεί η ΑΤΕ και να σταματήσει να παίζει το ρόλο του τοκογλύφου, του «γερο - λαδά» και του «απαλλοτριωτή» σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών. Αναφέρονται, τέλος, τα γνωστά αιτήματα της αγροτιάς, που αφορούν τα προϊόντα και συγκεκριμένα το βαμβάκι, τα σιτηρά, τη βιομηχανική ντομάτα κι άλλες καλλιέργειες που ευδοκιμούν και δοκιμάζονται στην επαρχία Φαρσάλων.

  • Εξάλλου συγκέντρωση καταδίκης της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, με τρακτέρ, θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη, 28 Φλεβάρη, οι αγρότες της επαρχίας Δομοκού και των Δήμων Ταμασίου και Σοφάδων στις 11 π.μ. στον Δρούγο. Για την καλύτερη προετοιμασία της συγκέντρωσης, σε σύσκεψη εκπροσώπων των Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών, καθορίστηκε πρόγραμμα περιοδειών και ενημερωτικών εξορμήσεων σε χωριά, που άρχισε από χτες και συνεχίζεται σήμερα στα χωριά Ανάβρα, Αχλαδιά, Λεοντάρι, Πουρνάρι, Θαυμακές, Βελεσιώτες και αύριο Σάββατο σε Γεφύρια, Πασχαλίτσα, Κυψέλη, Εκάρα, Γαβράκια, Ασημοχώρι.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ