Σάββατο 7 Απρίλη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Αρχισε, από χτες, η προμήθεια της Λωρίδας της Γάζας με καύσιμα από ισραηλινή εταιρεία μετά από συμφωνία με την Π. Αρχή στη Δ. Οχθη και αιγυπτιακή παρέμβαση, που διασφάλισε ότι η «Χαμάς», που κυβερνά τη Γάζα, δε θα έχει άμεση επαφή με το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της πληρωμής. Η «Χαμάς», όταν κατέλαβε την εξουσία, είχε διακόψει τις προμήθειες καυσίμων από το Ισραήλ, καλύπτοντας τις ανάγκες με καύσιμα από την Αίγυπτο διά μέσου των σηράγγων στα σύνορα. Οι πρόσφατες ελλείψεις, όμως, στην ίδια την Αίγυπτο προκάλεσαν τεράστιο πρόβλημα και στη Γάζα. Την περασμένη Δευτέρα, ο Ερυθρός Σταυρός είχε παραδώσει 150.000 λίτρα βενζίνης προκειμένου να μη διακοπεί η λειτουργία των νοσοκομείων.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Σοβαρή κακομεταχείριση από τους ενόπλους δεσμώτες του καταγγέλλει εκ μέρους του Σαϊφ αλ Ισλάμ, του γιου του Μουαμάρ Καντάφι που κρατείται από μία από τις πολλές ένοπλες ομάδες που δρουν στη Λιβύη, ο νομικός του εκπρόσωπος τονίζοντας ότι η νέα ηγεσία της χώρας δεν έχει καταφέρει να εγγυηθεί την ασφαλή μετακίνηση και κράτηση του Σαΐφ ενώ αρνείται να τον παραδώσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, όπως και ο ίδιος ζητά.

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Η ΛΔ Κορέας προειδοποίησε χτες ότι θα προβεί σε αντίποινα εναντίον οποιασδήποτε χώρας καταρρίψει τον πύραυλο που σχεδιάζει να εκτοξεύσει αυτό το μήνα, λέγοντας ότι θα θεωρήσει κάτι τέτοιο «πολεμική ενέργεια». Η Πιονγιάνγκ σχεδιάζει να θέσει σε τροχιά ένα δορυφόρο παρατήρησης της Γης, ο οποίος θα εκτοξευθεί με πύραυλο στο διάστημα από τις 12 ως τις 16 τρέχοντος μηνός για να τιμηθεί η εκατονταετηρίδα από τη γέννηση του ιδρυτή της χώρας Κιμ Ιλ Σουνγκ στις 15 Απρίλη.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- «Μονόδρομο» χαρακτήρισαν χτες οι αξιωματούχοι της ΕΕ την ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων της Κροατίας, η οποία προβλέπεται ...από τη συνθήκη ένταξης της χώρας στην ΕΕ που ενεργοποιείται από τον Ιούλιο του 2013. Οι εκπρόσωποι της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ισχυρίστηκαν ότι το ξεπούλημα των ναυπηγείων θα αποτελέσει τάχα ένα πρώτο βήμα» για την περαιτέρω ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας...

ΛΙΛΟΝΓΚΟΥΕ._Σε νοσοκομείο της Ν.Αφρικής μεταφέρθηκε χτες σε σοβαρή κατάσταση ο 78χρονος πρόεδρος του νοτιοαφρικανικού Μαλάουι Μπίνγκου ουά Μουταρίκα. Αρχικές πληροφορίες ανέφεραν πως πέθανε ύστερα από καρδιακό επεισόδιο σε νοσοκομείο της Λιλόνγκουε.

ΑΛΑΣΚΑ.-- Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ άνοιξε πυρ κατά ιαπωνικού αλιευτικού πλοίου που βρέθηκε να περιπλανιέται ακυβέρνητο ανοιχτά της Αλάσκα. Το πλοίο - φάντασμα, το οποίο είχε παρασυρθεί από το τσουνάμι που έπληξε τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας τον Μάρτιο του 2011. Το πλοίο έπλεε σε θαλάσσια οδό μεταφορών που χωρίζει τα αμερικανικά και καναδικά χωρικά ύδατα, θεωρήθηκε ότι αποτελούσε κίνδυνο για διερχόμενα καράβια και βυθίστηκε.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Σε 25 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε ο Ρώσος Βίκτορ Μπουτ. Ο Μπουτ είχε εκδοθεί το 2010 από την Ταϊλάνδη όπου συνελήφθη το 2008, και βρέθηκε ένοχος στις κατηγορίες της λαθρεμπορίας όπλων το Νοέμβρη του 2011 για λογαριασμό των ανταρτών της Κολομβίας. «Αβάσιμη» και «μεροληπτική» η απόφαση του δικαστηρίου σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ