Σάββατο 7 Απρίλη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ ΓΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Αναζητεί νέο τόπο συνομιλιών

Η ιρανική ηγεσία αρνείται συνάντηση με την ομάδα των «6» στην Τουρκία λόγω της στάσης της απέναντι στη Συρία

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την απροθυμία της ιρανικής ηγεσίας να διεξαχθούν οι επικείμενες συνομιλίες ανάμεσα στην Τεχεράνη και στην ομάδα των «6» - τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα) και τη Γερμανία - σε τουρκικό έδαφος, και συγκεκριμένα στην Κωνσταντινούπολη, στις 13 Απρίλη, όπως ήταν προγραμματισμένο μέχρι χτες, εξέφρασε, μετά από ανώνυμες διπλωματικές πηγές, και η κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής, η οποία έχει ιδιαίτερη επιρροή. Είναι ξεκάθαρο ότι η Τεχεράνη εκφράζει με τον τρόπο της αυτό την έντονη δυσφορία της για τη στάση που τηρεί η τουρκική ηγεσία (με την οποία είχε συσφίξει σχέσεις τα τελευταία χρόνια και προς το παρόν διατηρεί στενή συμμαχική συνεργασία) στο ζήτημα της Συρίας, θέτοντας υπό την αιγίδα της τη συριακή αντιπολίτευση και ασκώντας ολοένα εντονότερες πιέσεις στη συριακή ηγεσία.

Εμμεσες επαφές μεταξύ Ιράν και Ομάδας των «6» γίνονται για να εξευρεθεί ένας νέος τόπος συνάντησης, με το πρώτο να προκρίνει το Ιράκ και τη Βαγδάτη, όπου η Τεχεράνη φαίνεται ότι επιδιώκει να ενισχύσει περαιτέρω την πολιτική της επιρροή. Σύμφωνα με πληροφορίες Ιρανοί αξιωματούχοι προωθούν τον Ιρανό Μεγάλο Αγιατολάχ Μαχμούντ Χασεμί Σχαχρούνι για διάδοχο του Ιρακινού Μεγάλου Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι, ο οποίος είναι προχωρημένης ηλικίας. Το αξίωμα είναι εξαιρετικά σημαντικό αφού αποτελεί τη θρησκευτική ηγεσία της σιιτικής πληθυσμιακής πλειοψηφίας του Ιράκ.

Ενόψει των συνομιλιών και καθώς εντείνονται οι πιέσεις προς το Ιράν λόγω και των κυρώσεων που του έχουν επιβληθεί, τη θέση που προτίθεται να κρατήσει στο ζήτημα ξεκαθάρισε, ουσιαστικά, η κινεζική ηγεσία. Ο Τσεν Ξιαοντόνγκ, αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών για τη Δυτική Ασία και τη Βόρεια Αφρική, τόνισε ότι «ακόμη και αν υπάρχουν 10.000 λόγοι για να κηρυχθεί πόλεμος στο Ιράν, οι συνέπειες θα είναι τόσο τρομακτικές από τα αντίποινα που θα πυροδοτηθούν, που δεν θα εμπλακεί ολόκληρη η περιοχή στην πολεμική δίνη αλλά θα αποσταθεροποιηθεί ολόκληρος ο πλανήτης και η παγκόσμια προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμερικανο-ιρανική κόντρα με φόντο τη φονική επίθεση στην Τεχεράνη (2017-06-09 00:00:00.0)
Δηλώσεις Χαμενεΐ για τη συμφωνία της Βιέννης (2015-08-18 00:00:00.0)
Πιέσεις, αλληλοκατηγορίες και βόμβες (2005-10-18 00:00:00.0)
Επιμένει η Ουάσιγκτον, απαντά η Τεχεράνη (2003-05-29 00:00:00.0)
Συρία - Ιράν απαντούν στις απειλές Ράμσφελντ (2003-03-31 00:00:00.0)
Εμπορικό "άνοιγμα" στο Ιράν εξετάζει η Ουάσιγκτον (1999-01-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ