Σάββατο 7 Απρίλη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΘΗΝΑΣ
Κλείνει παιδικούς σταθμούς οδηγεί σε αδιέξοδο λαϊκές οικογένειες

Από παλιότερη κινητοποίηση στο Δημαρχείο Αθήνας
Από παλιότερη κινητοποίηση στο Δημαρχείο Αθήνας
Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για κλείσιμο παιδικών σταθμών που μεθοδεύει η εκλεγμένη με στήριξη ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ/Οικολόγων δημοτική αρχή της Αθήνας, εξέλιξη που θα αφήσει εκτός εκατοντάδες ή και χιλιάδες παιδιά λαϊκών οικογενειών, οδηγώντας νέα ζευγάρια σε αδιέξοδο.

Η διοίκηση του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθήνας (ΔΒΑ, οργανισμός του δήμου, έχει την ευθύνη για τους παιδικούς σταθμούς) προχώρησε με μηχανικούς του δήμου σε απεικόνιση των κτιριακών δεδομένων των παιδικών σταθμών (ΠΣ) προκειμένου να κριθεί η «καταλληλότητά» τους ή μη, να φιλοξενούν τέτοια υποδομή, να λάβουν επισήμως άδεια λειτουργίας. Η διοίκηση φερόταν το προηγούμενο διάστημα να διαχέει σε εργαζόμενους παιδικών σταθμών ότι θα κλείσει τους «ακατάλληλους» σταθμούς.

Θυμίζουμε ότι με πρόσχημα την ακαταλληλότητα έκλεισαν 8 σταθμοί επί Κακλαμάνη. Επί Καμίνη έκλεισαν 4, ενώ φιλοξενούσαν 139 παιδάκια. Και πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες να χτιστούν σε ιδιόκτητα οικόπεδα του δήμου κτίρια για παιδικούς σταθμούς που θα έλυναν μεγάλο μέρος του προβλήματος.

Ο σχεδιασμός για παραπέρα συρρίκνωση του ΔΒΑ φάνηκε κι από τον προϋπολογισμό που κατάρτισε η δημοτική αρχή για το 2012 (μείον 11 εκατομμύρια συγκριτικά με τα προϋπολογισθέντα του 2011). Επιπλέον, μεθοδεύεται παραπέρα συρρίκνωση του προσωπικού του Βρεφοκομείου με την επαπειλούμενη απόλυση 425 συμβασιούχων του, με ό,τι συνεπάγεται στη λειτουργία του.

Την Τρίτη η οριστική απόφαση

Την ερχόμενη Τρίτη 10/4, το ΔΣ του ΔΒΑ συνεδριάζει με μοναδικό θέμα τη «λήψη απόφασης σχετικά με την χωρητικότητα των ΠΣ του ΔΒΑ».

Σύμφωνα με το εισηγητικό, λειτουργούν 82 σταθμοί σε 79 κτίρια, τα 30 μισθωμένα. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων παιδιών υπολογίζεται σε 4.930 στις 2/4/2012. Σύμφωνα με έγγραφο του ΔΒΑ της 25/7/2011, η χωρητικότητα των ΠΣ του ήταν για 5.501 παιδιά. Την 1/9/2010 έγραψαν 5.399, την 1/1/2011 5.189, για την τωρινή χρονιά άφησαν επισήμως εκτός 1.668 παιδιά (επιλαχόντα και απορριπτέα), χώρια πόσες άλλες οικογένειες δεν έκαναν καν αίτηση καθότι δεν πληρούσαν τις τυπικές προϋποθέσεις που καμία σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες και την πραγματικότητα που βιώνει σήμερα η λαϊκή οικογένεια.

Ενδεικτικό ότι, όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης ΠΣ του 1ου Δημοτικού Διαμερίσματος, φιλοξενούνται φέτος 418 παιδιά ενώ υπεβλήθησαν 487 αιτήσεις. Ερευνώντας η διοίκηση του ΔΒΑ την «καταλληλότητα» των κτιρίων, θέλει για την επόμενη σχολική χρονιά να αυξήσει περίπου οριακά τις χωρητικότητες στους σταθμούς των Δημοτικών Διαμερισμάτων: Συν 27 παιδιά στο 1ο, 79 στο 3ο, 19 στο 4ο, 21 στο 6ο, περισσότερα (181) στο 7ο.

Χαντακώνουν λαϊκές οικογένειες

Στον αντίποδα χαντακώνει λαϊκές οικογένειες στο 5ο Δημοτικό Διαμέρισμα (Αγ. Ελευθέριος, Ριζούπολη, Πατήσια, Προμπονάς) μειώνοντας τις θέσεις στους σταθμούς κατά 298!

Στην πραγματικότητα με διάφορα προσχήματα σχεδιάζει να κλείσει σταθμούς όπως:

  • Ο 5ος (Ηρακλείου 58) με σημερινή χωρητικότητα 60 παιδιά και πλέον «προτεινόμενη» 16. Στο δε εισηγητικό εγγράφεται «παρατήρηση» ότι «οι υπόλοιπες αίθουσες του ΠΣ είναι μικρότερες των 25 τμ και επιπλέον δεν μπορούν να διαμορφωθούν για βρεφικά τμήματα. Ο σταθμός είναι μισθωμένος».
  • Ο 11ος (Νεϊγύ 62) με σημερινή χωρητικότητα 54 παιδιά και «προτεινόμενη» 14. Στο εισηγητικό εγγράφεται «παρατήρηση» ότι «όλες οι αίθουσες είναι κάτω των 15 τμ και δεν μπορούν να φιλοξενηθούν νήπια ούτε βρέφη. Μια αίθουσα στον όροφο μπορεί να φιλοξενήσει βρέφη, αλλά δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή».

Η Διεύθυνση ΠΣ του 5 Δημοτικού Διαμερίσματος (ΔΔ) αντιτίθεται στο τσεκούρωμα αυτό. Στη δική της εισήγηση προς τη διοίκηση του ΔΒΑ ζητά να γίνουν «αναγκαίες τροποποιήσεις εκεί όπου υπάρχει ζήτηση σε συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία και επίσης να υπάρξει μακροχρόνιος σχεδιασμός για κτίσιμο ιδιόκτητων οικοπέδων π.χ. το οικόπεδο της οδού Επινίκου, το οποίο θα έλυνε το πρόβλημα των ενοικιαζόμενων παιδικών του 5ου ΔΔ (...) Χρειάζεται να λάβουμε υπόψη μας ότι οι παιδικοί σταθμοί του 5ου δεν επαρκούν και μένει ένας αριθμός παιδιών εκτός (...) να σκεφτούμε αν κατέβει η δυναμικότητα των παιδικών σταθμών τι θα γίνουν τόσα παιδιά εκτός, και μάλιστα με τις υπάρχουσες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες».

Στο 2ο ΔΔ μειώνουν τις θέσεις κατά 42. Και εδώ μεθοδεύουν κλείσιμο σταθμών, όπως:

  • Ο 10ος (Ευφορίωνος 13) για τον οποίο γράφει η σχετική «παρατήρηση» ότι στεγάζεται σε πολυκατοικία με κοινή είσοδο, δεν υπάρχει αυλή, είναι παλιό μισθωμένο κτίριο, κι ότι «τα παιδιά μπορούν να φιλοξενηθούν σε γειτονικούς σταθμούς».
  • Ο 11ος (Ευφρονίου 11) για τον οποίο γνωματεύουν ότι «δεν μπορεί να λειτουργήσει ως παιδικός σταθμός γιατί οι αίθουσες είναι πολύ μικρές» και ότι οι δραστηριότητές του «μπορούν να γίνουν στο σταθμό της Εργοτίμου».

Στη δική της εισήγηση προς το ΔΒΑ η Διεύθυνση ΠΣ του 2 ΔΔ ουσιαστικά αρνείται τη γνωμάτευση της «ομάδας εργασίας» που έστησε το ΔΒΑ ότι μπορούν να φιλοξενηθούν στο 2ο μόνο 839 παιδιά: "(...) η Διεύθυνσή μας, σύμφωνα με ακριβείς υπολογισμούς και σε συνεργασία με τις προϊσταμένες των ΠΣ αναφέρει ότι δύναται να εγγραφούν 906 παιδιά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ