Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΒΑΛΑΣ - ΘΑΣΟΥ
Εσπασαν την εργοδοτική αδιαλλαξία

Νίκησαν με όπλο την ενότητα, την αποφασιστικότητα και την αλληλεγγύη. Παραμένουν σε εγρήγορση ενάντια σε κάθε πιθανή αυθαιρεσία

«Το καθεστώς της ασυδοσίας τέλειωσε»! Το μήνυμα αυτό έστειλαν με το νικηφόρο 8ήμερο αγώνα τους οι ναυτεργάτες της Πορθμειακής γραμμής Καβάλας - Θάσου, προς τις ναυτιλιακές εταιρίες, τις λιμενικές αρχές, την κυβέρνηση. Η απεργία έληξε προχτές το βράδυ από τη γενική συνέλευση της Ενωσης Ναυτικών «Η ΘΑΣΟΣ», αφού οι πλοιοκτήτες έκαναν δεκτά σημαντικά αιτήματα των απεργών και επαναπροσέλαβαν τον αντιπρόεδρο και τον γραμματέα του σωματείου. Η Ενωση τονίζει σε ανακοίνωσή της πως με τον αγώνα αυτό κατάλαβαν όλοι «ότι οι ναυτεργάτες δεν είναι δούλοι, ότι έχουν δικαιώματα και θα τα υπερασπίσουν, ότι θα παλέψουν για τη διεύρυνσή τους».

Η επόμενη μέρα, μετά την επιτυχημένη απεργία, βρήκε τόσο τους ναυτεργάτες, όσο και τους κατοίκους της Καβάλας και της Θάσου που τους συμπαραστάθηκαν, σε κλίμα ευφορίας. Ωστόσο, οι ναυτεργάτες δεν εφησυχάζουν. «Το γεγονός της αποδοχής σημαντικού μέρους των αιτημάτων μας από τους πλοιοκτήτες, δε σημαίνει ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα ή ότι οι δεσμεύσεις δεν μπορούν να παραβιαστούν».

Μιλώντας στο «Ρ», ο πρόεδρος της Ενωσης Ναυτικών Αλέκος Λουβουλούδης, υπογράμμισε: «δεν είμαστε διατεθειμένοι να επανέλθουμε στο προηγούμενο καθεστώς και δε θα δεχτούμε να γίνονται παραβιάσεις στην εφαρμογή των ΣΣΕ και της ισχύουσας νομοθεσίας. Οι ναυτεργάτες βγαίνουν ενωμένοι και δυνατοί απ' αυτή την κινητοποίηση. Είναι σίγουρο ότι πρέπει να ετοιμαζόμαστε για νέους αγώνες για την εμπέδωση της πρώτης νίκης που πετύχαμε και τη διασφάλιση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων των ναυτεργατών, αλλά και ενός διαφορετικού θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία της ακτοπλοΐας».

Στην ανακοίνωση του σωματείου τονίζεται χαρακτηριστικά, ότι οι ναυτεργάτες της Θάσου: «Με όπλο τους την ενότητα, την αποφασιστικότητα και τη μαχητική - μαζική συμμετοχή τους στην απεργία, απέκρουσαν τους εκβιασμούς, τις απειλές και την τρομοκρατία των εταιριών. Εδωσαν μαθήματα αλληλεγγύης, αγωνιστικότητας και αξιοπρέπειας, και κατάφεραν ισχυρό χτύπημα στο καθεστώς ασυδοσίας που με την ανοχή των Λιμενικών αρχών αλλά και άλλων παραγόντων της περιοχής, απολάμβαναν οι ναυτιλιακές εταιρίες».

Επίσης, η διοίκηση της Ενωσης χαιρετίζει το λαό της Θάσου για τη συμπαράστασή του, ενώ αντίθετα, χαρακτηρίζει «τραγική φιγούρα» την πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Καβάλας και τον πρόεδρό της, που απουσίαζαν από αυτόν τον αγώνα.

Ο αγώνας έχει προοπτική

«Η νίκη αυτή των ναυτεργατών δείχνει ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα έχει δυνατότητες, να αποκρούει τις επιθέσεις, να αποσπά κατακτήσεις. Δείχνει ότι ο αγώνας έχει προοπτική - και αυτή είναι η ανατροπή αυτής της πολιτικής - μόνο όταν είναι ανυποχώρητος, ενωμένος και βρίσκει την αλληλεγγύη πλατύτερων δυνάμεων», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος.

Να μεταφέρονται δωρεάν οι ασθενείς

Στο μεταξύ, επανερχόμενη στο θέμα του τραυματία από τη Θάσο, ο οποίος δε μεταφέρθηκε εγκαίρως στην Καβάλα - γεγονός που επιχειρήθηκε από τοπικά και πανελλαδικά μέσα ενημέρωσης να χρεωθεί στους ναυτεργάτες και στον αγώνα τους - η Ενωση τονίζει σε ανακοίνωσή της: «Οποτε κληθήκαμε από το Λιμεναρχείο και το Κέντρο Υγείας Θάσου, βρισκόμασταν σε πλήρη ετοιμότητα, για τη μεταφορά ασθενών» και προτείνει τη δωρεάν μεταφορά των ασθενών.

Προσθέτει ότι ο ναύλος των 200 χιλ. δραχμών που πληρώνει ο ασθενής για τη μεταφορά του, καθορίζεται από τις ναυτιλιακές εταιρίες, οι οποίες και τον εισπράττουν, καθώς και ότι στο παρελθόν οι ναυτεργάτες είχαν παραιτηθεί από την αμοιβή τους για να μειωθεί ο ναύλος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινδύνεψε η ζωή ασθενούς λόγω της έλλειψης πλοίου επιφυλακής (2021-10-22 00:00:00.0)
Αγωνιστικές παρεμβάσεις για τακτικά και φθηνά ακτοπλοϊκά δρομολόγια (2020-10-21 00:00:00.0)
Νέα δίκη την Παρασκευή για τους ναυτεργάτες της Καβάλας (2015-05-26 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τον αγώνα τους (2001-02-17 00:00:00.0)
Επιχείρηση ποινικοποίησης του αγώνα (2001-01-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ