Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Ανθρωπο τον άνθρωπο οργανώνεται η αντίσταση

Καθημερινές οι περιοδείες στους χώρους δουλιάς, μαζική υπογραφή του υπομνήματος. Προετοιμασία για τις 14 του Μάρτη

Ανθρωπο τον άνθρωπο, εργοστάσιο το εργοστάσιο, επιχείρηση την επιχείρηση, το υπόμνημα της Επιτροπής Αγώνα για τη συγκέντρωση υπογραφών κατά των ανατροπών στην Κοινωνική Ασφάλιση βρίσκει πλατιά απήχηση. Οι πρώτες υπογραφές που δείχνουν ότι ολόκληροι εργασιακοί χώροι μαζικά υπογράφουν το υπόμνημα που θα σταλεί στην κυβέρνηση και τα κόμματα και με το οποίο ξεκάθαρα καταδικάζονται τα κυβερνητικά σχέδια, αλλά και τα παζάρια του κοινωνικού διαλόγου, φτάνουν στα γραφεία της Επιτροπής.

Ταυτόχρονα, άρχισε να ξετυλίγεται η δράση των επιτροπών αγώνα σε όλη την Ελλάδα, με περιοδείες, συσκέψεις, συγκεντρώσεις σε χώρους δουλιάς. Χτες, η προκήρυξη της Επιτροπής Αγώνα μπήκε σε κλωστοϋφαντουργίες και τράπεζες της Αθήνας με τις πρώτες περιοδείες που έκαναν τα μέλη της.

Στο Περιστέρι στην επιχείρηση του «Λεμονή», οι συνδικαλιστές προϋπάντησαν τους εργαζόμενους μπροστά στην πύλη πριν ακόμα χαράξει. Δεκάδες προκηρύξεις άλλαξαν χέρια. Στα πρόσωπα και στο στόμα η ανησυχία. Τι θα γίνει με το Ασφαλιστικό. Τι θα κάνει η κυβέρνηση στα βαρέα και ανθυγιεινά; Οι απαντήσεις του Δ.Θεοδώρου σύντομες και ουσιαστικές. «Το τι θα γίνει εξαρτάται από εμάς. Από το δικό μας αγώνα. Το τι επιδιώκει η κυβέρνηση το καταλαβαίνουμε όλοι. Το ζητούμενο είναι η δράση η δική μας». Με αυτά τα λόγια το ραντεβού ανανεώθηκε για την επόμενη βδομάδα στη συγκέντρωση μέσα στο εργοστάσιο αλλά και στο συλλαλητήριο στις 14 Μάρτη στο Πεδίον του Αρεως.

Τη διάθεσή τους ν' αντιδράσουν στην επίθεση της κυβέρνησης, αλλά και στην υπονομευτική τακτική της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ έδειξαν οι τραπεζικοί στη συγκέντρωση που έγινε χτες στο υποκατάστημα της Αγροτικής στην οδό Μπενάκη. Στη συζήτηση με την Αλεξάνδρα Μπαλού, κοινή ήταν η διαπίστωση: Μέσα στην ερήμωση της κοινωνικής ασφάλισης που απεργάζεται η κυβέρνηση δεν μπορεί να υπάρξουν «οάσεις». Αλλά με ποιο τρόπο θα μπορέσουμε ν' αντιδράσουμε στα σχέδια της κυβέρνησης; Η συνδικαλίστρια δεν έκρυψε τις δυσκολίες. Απέναντί μας, είπε, έχουμε μια πρωτοφανή επίθεση από κυβέρνηση και τραπεζίτες, αλλά και την ηγετική ομάδα της ΟΤΟΕ. Η απάντηση βρίσκεται στον ενωμένο αγώνα, στη συσπείρωση στους χώρους δουλιάς, στην αναζωογόνηση της δράσης των συνδικάτων, στο δρόμο της αντίστασης.

Στη Θεσσαλονίκη

Σε αγωνιστικό συναγερμό έχουν τεθεί οι οικοδόμοι της Βόρειας Ελλάδας, ενόψει του πανεργατικού Συλλαλητηρίου της Επιτροπής Αγώνα για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα γίνει στις 14 Μάρτη στην Πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης. Σαν μέρος της πλατιάς κινητοποίησης, στη συνεδρίαση του ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης το περασμένο Σάββατο, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης των μελών του συνδικάτου στη μεγάλη αίθουσα του ΕΚΘ, στις 11 Μάρτη, με θέματα το Ασφαλιστικό και το πρόγραμμα δράσης για αποτελεσματική αντιμετώπιση της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και μαζικής συμμετοχής των εργαζόμενων του κλάδου στο συλλαλητήριο και όλες τις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ. Με απόφαση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, εξάλλου, το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης ξεκινά τις αμέσως επόμενες μέρες επαφές και συζητήσεις, με όλα τα συνδικάτα του κλάδου στη Βόρεια Ελλάδα για την οργάνωση τοπικών συσκέψεων και συνελεύσεων σ' όλες τις πόλεις της περιοχής. Στις συσκέψεις, που θα ξεκινήσουν σε λίγες μέρες, θα κληθούν να πάρουν μέρος οι δημοτικές αρχές και όλοι οι τοπικοί φορείς σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης ευρύτερων δυνάμεων για τους σοβαρούς κινδύνους, που απειλούν τα εργασιακά, ασφαλιστικά και πολιτικά δικαιώματα του εργαζόμενου λαού με την υλοποίηση της πολιτικής που προωθεί η κυβέρνηση, η ΕΕ και το μεγάλο κεφάλαιο. Θα επιδιωχτεί, επίσης, η όσο γίνεται πιο πλατιά κινητοποίηση εργαζομένων και η συμμετοχή στις αγωνιστικές διεκδικήσεις του ΠΑΜΕ. «Δεν πρέπει να μείνει ούτε ένας οικοδόμος στη Βόρεια Ελλάδα, που να μην ενημερωθεί έγκαιρα για τα επικίνδυνα παιχνίδια που παίζονται με την ασφάλιση και συνταξιοδότησή του, να μην κινητοποιηθεί, να μην πάρει το αγωνιστικό μήνυμα του ΠΑΜΕ και της Επιτροπής Αγώνα για το Ασφαλιστικό», δήλωσε στο «Ρ» ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης Αχιλλέας Κωστόπουλος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε θέσεις μάχης ενάντια στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση (2021-07-03 00:00:00.0)
Το απεργιακό μέτωπο (2002-03-27 00:00:00.0)
«Συναγερμός» για την Κοινωνική Ασφάλιση (2001-04-03 00:00:00.0)
Σήμερα στην πλατεία Αριστοτέλους (2001-03-13 00:00:00.0)
Αγωνιστικός συναγερμός (2001-03-01 00:00:00.0)
Μέτωπο ενημέρωσης και πάλης (2000-07-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ