Πέμπτη 19 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Περικοπές σε Υγεία και Παιδεία

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Η κυβέρνηση της Ισπανίας συναντήθηκε χτες με αξιωματούχους περιφερειακών κυβερνήσεων για να συμφωνήσουν για τους τρόπους που θα εφαρμοστούν οι νέες περικοπές στις δαπάνες στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτά προστίθενται στα ήδη συμφωνημένα μέτρα λιτότητας ύψους 27,3 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκαν στα τέλη του Μάρτη και θα φέρουν νέα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων.

Με πρόσχημα την εξοικονόμηση 7 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Υγεία, η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιβάλει συμμετοχή στα φάρμακα για τους συνταξιούχους της τάξης του 10%, ενώ για τους εργαζόμενους -ανάλογα με το εισόδημά τους- η συμμετοχή μπορεί να φτάσει το 50 έως και το 60%.

Τη περασμένη Δευτέρα, ο υπουργός Παιδείας Χοσέ Ιγνάσιο Βερτ δήλωσε πως ανάμεσα στα μέτρα να εξοικονομηθούν 3 δισεκατομμύρια ευρώ από τον τομέα της Παιδείας, θα είναι και η αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, δηλαδή από 27 σε 30 μαθητές στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση και από 33 σε 36 στη δευτεροβάθμια. Επιπρόσθετα, υποστήριξε πως οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να εργάζονται 25 ώρες τη βδομάδα από 22 που ήταν μέχρι πρόσφατα, ζητώντας τους παράλληλα να κάνουν αυτή τη «θυσία»...

Η ανακοίνωση του Βερτ έφερε σημαντικές αντιδράσεις ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές και στις ενώσεις γονέων που προετοιμάζουν σειρά κινητοποιήσεων ενάντια στις περικοπές στην Παιδεία για το επόμενο διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ