Πέμπτη 19 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Επαφές και διαβουλεύσεις σε όλα τα επίπεδα

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΤΟΧΑ - ΜΟΣΧΑ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Συνεχίζονται για τρίτη μέρα οι επαφές του Μαροκινού συνταγματάρχη Αχμαντ Χίμις με τη συριακή ηγεσία με στόχο την κατάληξη συμφωνίας για τους όρους ανάπτυξης και λειτουργίας δύναμης άοπλων παρατηρητών του ΟΗΕ στη χώρα, οι οποίοι θα επιβλέπουν την εφαρμογή του σχεδίου Ανάν, αρχής γενομένης από την κατάπαυση πυρός. Ο Χίμις, που θα τεθεί επικεφαλής της δύναμης παρατηρητών, δεν έκανε δηλώσεις. Αφησε, όμως, να διαρρεύσει ότι δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία ως «προς το πρωτόκολλο» λειτουργίας της δύναμης των παρατηρητών, των οποίων το έργο χαρακτήρισε «εξαιρετικά δύσκολο», ενώ συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να γίνει συζήτηση και με την αντιπολίτευση. Προς το παρόν, ο Χίμις εισέπραξε αρνητική απάντηση από τη λιβανική ηγεσία στο αίτημά του να χρησιμοποιηθεί αεροδρόμιο του Λιβάνου για ελικόπτερα των παρατηρητών που θα «ελέγξουν την κατάσταση» στη Χομς.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει ταχθεί υπέρ της ανάπτυξης 250 - 270 ανδρών, αριθμό που ο Χίμις, μετά από μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης, χαρακτήρισε «μικρό». Η συριακή ηγεσία, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Ουαλίντ αλ Μουάλεμ, που βρίσκεται για επίσκεψη στο Πεκίνο, δήλωσε ότι η Δαμασκός θεωρεί «πολύ λογικό τον αριθμό των παρατηρητών που προτείνεται» και ότι είναι αποφασισμένη «να σεβαστεί το σχέδιο Ανάν», διαβεβαίωση που αμφισβητούσαν πηγές προσκείμενες στην αντιπολίτευση που επέμεναν ότι εντός Συρίας συνεχίζονται οι κυβερνητικές επιθέσεις σε Χομς, Ιντλίμπ και Ντεράα, με πολλούς νεκρούς. Τα συριακά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι έξι Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν στην Ντεράα.

Ο ίδιος ο Ανάν μετέβει στην Ντόχα όπου συμμετείχε σε Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, που κατέληξε σε ανακοίνωση στήριξης του σχεδίου Ανάν και σε έκκληση προς τη συριακή ηγεσία να το εφαρμόσει. Να ασκήσει την επιρροή της προς τη συριακή ηγεσία και να την πιέσει να εφαρμόσει πραγματική εκεχειρία κάλεσε τη Μόσχα ο Μαροκινός υπουργός Εξωτερικών που είχε συνάντηση στη ρωσική πρωτεύουσα με τον Ρώσο ομόλογό του. Ο Σεργκέι Λαβρόφ, από την άλλη, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, επανέλαβε ότι «η αντιπολίτευση ενθαρρύνεται από χώρες να συνεχίσει τη βία και να υποσκάψει την επιτυχία του σχεδίου Ανάν», απευθύνοντας ευθεία έκκληση σε αραβικές και δυτικές χώρες να πάψουν να στηρίζουν ανοιχτά τις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις. Οι «βολές» Λαβρόφ αναφέρονται και στη σημερινή «επείγουσα» σύνοδο των «Φίλων της Συρίας» που συγκαλεί, ατύπως, το Παρίσι για να εξετάσει «επιπλέον τρόπους πίεσης της συριακής ηγεσίας για να εφαρμόσει το σχέδιο Ανάν».

Τέλος, στο τουρκικό λιμάνι Ισκεντερούν οδηγήθηκε, χτες, το, γερμανικής ιδιοκτησίας, πλοίο Atlantic Cruiser με σημαία Αντίγκουα - Μπαρμπούντα, που μεταφέρει όπλα, πυρομαχικά και άλλο εξοπλισμό. Το πλοίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τα τουρκικά ΜΜΕ, φόρτωσε στο Μουμπάι της Ινδίας, έκανε, ήδη, μια στάση στο Ντζιμπουτί, όπου δεν παρέλαβε κανένα φορτίο, και είχε ως επόμενους σταθμούς τη Συρία, την Τουρκία και το Μαυροβούνιο. Το φορτίο που προοριζόταν για την Τουρκία ξεφορτώθηκε, χτες, και σήμερα θα γινόταν έλεγχος στο πλοίο. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, το φορτίο προέρχεται, κατά ορισμένες πληροφορίες, από το Ιράν, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώνεται. Εντοπίστηκε, μετά από «πληροφόρηση», μεταξύ Κύπρου - Τουρκίας - Συρίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεργασίες για συγκρότηση «Συνταγματικής Επιτροπής» (2018-05-16 00:00:00.0)
Βομβιστική επίθεση κατά παρατηρητών του ΟΗΕ (2012-05-10 00:00:00.0)
Εδαφος για «ζώνη ασφαλείας» καλλιεργεί η Τουρκία (2012-04-07 00:00:00.0)
Συμφωνία για εκατέρωθεν κατάπαυση πυρός (2012-04-06 00:00:00.0)
Καταγγέλλει τις ΗΠΑ για «υποδαύλιση της βίας» (2012-01-05 00:00:00.0)
Οξύνονται οι αντιθέσεις, κλιμακώνεται η ένταση (2011-12-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ