Πέμπτη 19 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
«Ζόρια» με το Αφγανιστάν και την καπιταλιστική κρίση

Τα πρώτα «γεράκια» του ΝΑΤΟ, οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας των ΗΠΑ σε κοινή συνέντευξη τύπου
Τα πρώτα «γεράκια» του ΝΑΤΟ, οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας των ΗΠΑ σε κοινή συνέντευξη τύπου
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Διήμερη συνάντηση με θέμα την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, στις 20 και 21 Μάη, που αναμένεται να λάβει τις αποφάσεις που θα καθορίσουν την πολιτική της «Συμμαχίας» στην εξέλιξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου του Αφγανιστάν και το πώς επηρεάζει η καπιταλιστική κρίση την υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών στόχων του ΝΑΤΟ, είχαν χτες και σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας.

Κατά τις χτεσινές συζητήσεις της Συνόδου εξετάστηκε κατά πόσο και με ποιους τρόπους, το ΝΑΤΟ, θα αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, καθώς στη Σύνοδο του Σικάγο αναμένεται να εγκριθεί πακέτο μέτρων για την «Εξυπνη Αμυνα», με στόχο να εξασφαλιστεί ότι οι δυνάμεις των χωρών μελών του ΝΑΤΟ είναι ικανές να επιχειρούν συντονισμένα, με ανανεωμένη εκπαίδευση, ασκήσεις και συμβατό εξοπλισμό.

Στο επίκεντρο το Αφγανιστάν

Στο επίκεντρο των συζητήσεων τέθηκαν οι εξελίξεις του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Αφγανιστάν, καθώς και η διαδικασία μεταβίβασης της ευθύνης του τομέα ασφαλείας στις αφγανικές Ενοπλες Δυνάμεις εντός του 2013, στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της κατοχής, η οποία θα συνεχίσει να ελέγχει τόσο τις δυνάμεις ασφαλείας όσο και την κυβέρνηση παρά την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων κατοχής το 2014.

Στις συζητήσεις για το Αφγανιστάν έγινε αναφορά και στη διαδικασία της «συμφιλίωσης με τους Ταλιμπάν». Οπως δήλωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φον Ράσμουσεν, η «Συμμαχία», θα είναι παρούσα στο Αφγανιστάν και μετά το 2014 και θα χρηματοδοτεί τις αφγανικές στρατιωτικές δυνάμεις με 4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι αποκαλύψεις της εξαχρείωσης των δυνάμεων κατοχής, καθώς νέες φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν εμφανίζουν Αμερικανούς κατοχικούς στρατιώτες να φωτογραφίζονται δίπλα σε πτώματα Αφγανών σαν να είναι λάφυρα. Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λίον Πανέτα, καταδίκασε για ακόμα μία φορά το γεγονός, ισχυριζόμενος ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν στη στρατιωτική δικαιοσύνη και θα υποστούν τις συνέπειες.

Στη Σύνοδο συμμετείχαν και οι Ελληνες υπουργοί Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Σταύρος Δήμας. Ο Στ. Δήμας παραβλέποντας τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη σφαγή του λαού, ως αιτία της αστάθειας στο Αφγανιστάν, ζήτησε να υπάρξει «αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», που έχει «δημιουργήσει τεράστιο κύμα προσφύγων».

Ο Δ. Αβραμόπουλος, επιβεβαιώνοντας τη διαθεσιμότητα της ελληνικής αστικής τάξης στη λυκοσυμμαχία, αναφερόμενος στην επικείμενη Σύνοδο του Σικάγο δήλωσε ότι «η Ελλάδα είναι παρούσα με θέσεις, απόψεις, διαμορφώνοντας από κοινού με τις άλλες χώρες τη νέα πολιτική της Ατλαντικής Συμμαχίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ