Παρασκευή 20 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Πρώτη συμφωνία για τους παρατηρητές

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΠΑΡΙΣΙ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σε συμφωνία για το ρόλο και τα όρια δράσης της δύναμης παρατηρητών του ΟΗΕ που σχεδιάζεται ν' αναπτυχθεί στη Συρία κατέληξαν, χτες το μεσημέρι, η ολιγομελής αντιπροσωπεία των παρατηρητών με επικεφαλής τον Μαροκινό συνταγματάρχη Αχμαντ Χίντις και το συριακό υπουργείο Εξωτερικών. Η συμφωνία επιβεβαιώθηκε και από το γραφείο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία, Κόφι Ανάν, το οποίο συμπλήρωσε ότι γίνονται, ήδη, επαφές και με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, προκειμένου να ολοκληρωθεί το πλαίσιο λειτουργίας των παρατηρητών και ν' αναπτυχθούν το συντομότερο δυνατό. Ηδη, το Πεκίνο δήλωνε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει παρατηρητές.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι μουν, πρότεινε το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει την αποστολή 300 παρατηρητών στη Συρία, δηλώνοντας ότι «η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή και πολύ εύθραυστη, αλλά μπορεί να υπάρξει πρόοδος». Ο Μπαν Γκι μουν έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη να διασφαλιστεί το συντομότερο δυνατό απόλυτη ηρεμία, έτσι ώστε να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο αμάχους. Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγονται και οι 230.000 εσωτερικοί πρόσφυγες που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας των συγκρούσεων και τους οποίους ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός και ο ΟΗΕ δεν έχουν καταφέρει να προσεγγίσουν, όπως δήλωνε χτες ο επικεφαλής της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτιέρες.

Για ανάγκη «ίσως και εκατοντάδων παρατηρητών για να διασφαλιστεί η εκεχειρία» έκανε λόγο, χτες, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, υποδεχόμενος τους ομολόγους του αλλά και άλλες αντιπροσωπείες από τις περισσότερες από 50 χώρες και οργανισμούς που συμμετέχουν στην «Ομάδα Φίλων της Συρίας». Οι «Φίλοι», παρά τις προσπάθειες να διαμορφώσουν μια συμπαγή ενιαία αντιπολίτευση, προκειμένου να την αξιοποιήσουν ως εμπροσθοφυλακή για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών για την ευρύτερη περιοχή, δεν το έχουν καταφέρει. Ο Ζιπέ, ανοίγοντας τη συνάντηση που άρχισε αργά χτες βράδυ με κύριο θέμα την εξεύρεση περισσότερων τρόπων πίεσης της συριακής ηγεσίας, εκτίμησε ότι «αν αποτύχει το σχέδιο Ανάν, θα ακολουθήσει εμφύλιος, που μπορεί να διαχυθεί σε όλη την περιοχή με ανυπολόγιστες συνέπειες».

Κατά πολλούς αναλυτές, οι «Φίλοι» έχουν απορρίψει για τα καλά το ενδεχόμενο άμεσης στρατιωτικής επέμβασης αλά Λιβύη και με δεδομένη την πολυδιάσπαση της συριακής αντιπολίτευσης, φέρονται αποφασισμένοι να στηρίξουν το σχέδιο Ανάν αλλά με «δική τους ερμηνεία», δηλαδή μέσα από την καλλιέργεια της άποψης ότι χρειάζεται η δημιουργία «ζωνών ασφαλείας», κάτι που προϋποθέτει και ένοπλες δυνάμεις (έστω και αν είναι παρατηρητές) εντός συριακού εδάφους. Εντούτοις, εκπρόσωπος των ενόπλων του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» που πρόσκειται στο, ελεγχόμενο από τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους», Εθνικό Συριακό Συμβούλιο επαναλάμβανε χτες ότι «θέλουν στρατιωτική επέμβαση από φίλες δυνάμεις έστω και χωρίς απόφαση του ΟΗΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ