Παρασκευή 20 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΝΑΤΟ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Κριτική» ενταγμένη στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Κριτική όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των κατοχικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, το 2014 άσκησε χτες, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, αναφορικά με την εξέλιξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου, στην οποία κλήθηκαν να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι χωρών που δεν ανήκουν στη «Συμμαχία, ωστόσο συμμετέχουν στην κατοχή. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε το χρονοδιάγραμμα τεχνητό, υποστηρίζοντας ότι οι κατοχικές δυνάμεις δεν πρέπει να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν, πριν οι αφγανικές δυνάμεις να είναι σε θέση να αναλάβουν την «ασφάλεια» της χώρας.

Στον Σ. Λαβρόφ απάντησε ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φον Ράσμουσεν, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το χρονοδιάγραμμα είναι ρεαλιστικό και θα πραγματοποιηθεί, ενώ κάλεσε τη Ρωσία και την Κίνα να συμμετάσχουν στα έξοδα στήριξης των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, που ανέρχονται στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Ρωσία έχει παραχωρήσει αεροδιαδρόμους και σιδηροδρομική πρόσβαση για τη μεταφορά εφοδίων στις κατοχικές δυνάμεις του Αφγανιστάν, δίνοντας διέξοδο στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα, που προσπαθούν να αποφύγουν το Πακιστάν. Η Μόσχα προετοιμάζεται να δώσει και χερσαία οδό ανεφοδιασμού στις δυνάμεις κατοχής του Αφγανιστάν, μέσω του Ουλιάνοβσκ. Παράλληλα, η Ρωσία έχει ήδη συνάψει συμφωνίες για τα σχέδια ανοικοδόμησης του Αφγανιστάν, ενώ συμβάλει και στην παροχή όπλων, εξυπηρετώντας τα δικά της ιμπεριαλιστικά συμφέροντα. Ενδεχόμενη ανατροπή της παρούσας κατάστασης βλάπτει και τα ρωσικά συμφέροντα, γεγονός που εξηγεί τη «ζέση» της Μόσχας για την παραμονή των κατοχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και συνέχεια του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Την ίδια στιγμή, η Αυστραλία με ανακοίνωση των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών της χώρας ανακαλεί την απόφασή της για πρόωρη αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων κατοχής που διατηρεί στο Αφγανιστάν, πριν το τέλος του 2014.

Τέλος, χτες ο Χ. Καρζάι καταδίκασε τις φωτογραφίες Αμερικανών στρατιωτών που ποζάρουν δίπλα σε νεκρούς Αφγανούς, υπεραμυνόμενος της μεταβίβασης της ασφάλειας της χώρας στις «αφγανικές αρχές», ενώ ανακοίνωση εξέδωσαν και οι Ταλιμπάν, οι οποίοι καταδικάζουν τις «απάνθρωπες και βάρβαρες πράξεις του Αμερικανού κατακτητή και των απαίδευτων σκλάβων του».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Υπέρ των αμάχων» δηλώνει ο Καρζάι (2011-06-01 00:00:00.0)
Η τζίργκα στην υπηρεσία της κατοχής (2010-06-06 00:00:00.0)
Σφαγή ...για το καλό τους (2010-02-24 00:00:00.0)
Σκορπίζουν το θάνατο οι κατοχικές αμερικανο-ΝΑΤΟικές δυνάμεις (2009-09-05 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η επίσκεψη Χόλμπρουκ (2009-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ