Τετάρτη 25 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Δάνεια για κάλυψη χρεών προς την «αγορά»

Προτείνει δανεισμό 350 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για πληρωμή των επιχειρηματιών της ενέργειας

Οι υπέρογκες αποζημιώσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), σε συνδυασμό με τα «φέσια» των «Energa» και «Hellas Power», έχουν διαμορφώσει μια εκρηκτική οικονομική κατάσταση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με το συνολικό ταμειακό έλλειμμα των ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ (των διαχειριστών της ημερήσιας χονδρεμπορικής αγοράς και του δικτύου) να υπολογίζεται σε 400 εκατ. ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς παραγωγούς φτάνουν τα 330 εκατ. ευρώ, μέσα στο 2012.

Πρόκειται για χρέη και ελλείμματα που δημιουργούνται από την ίδια τη φύση της ιδιωτικοποιημένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την ενεργειακή πολιτική που στηρίζουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Το απαιτούμενο κέρδος και μια σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις που δημιουργούν και επιβάλλουν κόστη ώστε να το εγγυηθούν, οδηγούν μεθοδευμένα στην επόμενη φάση των «απελευθερωμένων» τιμολογίων, όπου όλοι οι «παίκτες» της αγοράς θα μπορούν να εξασφαλίζουν τα «λεφτά» τους σε βάρος των νοικοκυριών, όσων τουλάχιστον θα έχουν χρήματα και για ηλεκτρικό ρεύμα.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) επιβεβαίωσε χτες τα όσα περιγράφονται τελευταία για τα μεγάλα ελλείμματα σε ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ, δημοσιεύοντας μελέτη της «Pricewaterhouse Coopers», σχετικά με την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, το οποίο μεταφέρεται και στη ΔΕΠΑ, αφού δεν την πληρώνουν για το φυσικό αέριο οι παραγωγοί, που με τη σειρά τους δεν πληρώνονται. Η μελέτη προτείνει άμεσο δανεισμό 350 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προς ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ, από τα διαθέσιμα του «Πράσινου Ταμείου». Προτείνει ακόμη μέχρι και την αποδέσμευση από τη Δικαιοσύνη των λογαριασμών των «Energa» και «Hellas Power», προκειμένου να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη: 220 εκατ. ευρώ σε ανεξάρτητους παραγωγούς και εισαγωγείς, 110 εκατ. ευρώ προς τους παραγωγούς ΑΠΕ. Το συνολικό ταμειακό τους έλλειμμα, που προέρχεται και από λιγότερα έσοδα από διάφορα τέλη, φόρους κλπ., διακρίνεται σε: 200 εκατ. ευρώ το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού για τις ΑΠΕ, 172 εκατ. ευρώ τα χρέη των «Energa» και «Hellas Power» και 29 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ που οφείλει το δημόσιο.

Η μελέτη προειδοποιεί ότι τα 350 εκατ. ευρώ είναι μόνο μια «σχετική ανάσα» και σημειώνει ότι «η ταμειακή θέση των παικτών της αγοράς προβλέπεται ότι θα επιβαρυνθεί περαιτέρω λόγω των αυξανόμενων επισφαλειών από την πλευρά της προμήθειας (ΔΕΗ)». Προτείνει ακόμη: Στήριξη των εταιρειών προμήθειας με το να αποδίδουν μόνο τα εισπραχθέντα τέλη ΑΠΕ κλπ. και στήριξη των παραγωγών ΑΠΕ με τον ΛΑΓΗΕ να εισπράττει απευθείας τα ποσά του τέλους ΑΠΕ και να τα αποδίδει σε αυτούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ