Πέμπτη 26 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Ποιος ιδιωτικοποιεί καλύτερα

Εντείνεται η διαπάλη μεταξύ των τμημάτων της πλουτοκρατίας για την καταλήστευση του δημόσιου πλούτου

Οι ολοένα και περισσότερο εντεινόμενοι ανταγωνισμοί ανάμεσα στα ντόπια και ξένα μονοπώλια για τη διανομή της λείας, εν προκειμένω της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου, εκφράζεται πλέον και μέσα από τη δημόσια αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Χτες, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μ. Βορίδης έκανε λόγο για «έλλειψη στρατηγικής» στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, κατηγορώντας το υπουργείο Οικονομικών ότι υλοποιεί αποκρατικοποιήσεις στρατηγικών επιχειρήσεων του Δημοσίου σαν να πρόκειται για «επιχειρήσεις εμπορίας ένδυσης».

Παράλληλα, μιλώντας για το τεχνικό μέρος της υπόθεσης, ο υπουργός της ΝΔ υποστήριξε ότι διαφωνεί με την πώληση κρατικών επιχειρήσεων με τιμή εκκίνησης τη χρηματιστηριακή τους αξία, ενώ ζήτησε να γίνουν ακόμα πιο σαφείς οι προοπτικές της κερδοφορίας των ιδιωτικών κεφαλαίων που θα αποκτήσουν «φιλέτα» της κρατικής περιουσίας. «Θα αγοράσει κανείς εταιρεία ύδρευσης χωρίς να ξέρει τι τιμολογιακή πολιτική ή τι διαχείριση αποθεμάτων υπάρχει; Θα αγοράσει ο επενδυτής χωρίς να ξέρει τη στρατηγική;».

Στην ουσία βέβαια, αν και κατ' αρχήν δείχνει να διαφωνεί με την πώληση των κρατικών επιχειρήσεων στην τρέχουσα αξία των μετοχών τους, συμφωνεί και προσπαθεί να επιτευχθεί η διαμόρφωση «ελκυστικού επενδυτικού εδάφους» για ντόπιους και ξένους κεφαλαιοκράτες. Διότι έτσι κι αλλιώς αυτό που τους ενδιαφέρει δεν είναι τόσο το αν θα αγοράσουν «φθηνά» σήμερα, αλλά το ύψος των κερδών που θα αποκομίσουν σε συνάρτηση με το χρόνο που θα το επιτύχουν.

Και μια που - όλως τυχαίως - αναφέρθηκε στην «εταιρεία ύδρευσης» αυτό που στην ουσία ζητά είναι η διαμόρφωση ενός τέτοιου νομοθετικού πλαισίου από την ερχόμενη κυβέρνηση, που ο ιδιώτης «επενδυτής» θα μπορεί να καθορίζει όπως θα τον συμφέρει και το ύψος των τιμολογίων κατανάλωσης, αλλά και τη διαχείριση των αποθεμάτων πόσιμου και αρδευτικού νερού.

Κάτι ανάλογο ζητά και για τον υπόλοιπο δημόσιο πλούτο, όπως τον ΟΣΕ, που είναι της άμεσης αρμοδιότητάς του, που τα κόμματα της ολιγαρχίας του πλούτου έχουν βγάλει στο σφυρί σαν να πρόκειται για κληρονομιά των παππούδων τους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ