Τετάρτη 2 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Τεταμένες σχέσεις

ΚΑΪΡΟ.--

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στις σχέσεις Σ. Αραβίας και Αιγύπτου, με αφορμή τη σύλληψη στις 7 Απρίλη στο αεροδρόμιο της Τζέντα ενός Αιγύπτιου δικηγόρου, γνωστού για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με την κατηγορία ότι μετέφερε μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών χαπιών. Τις τελευταίες ημέρες πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώνεται καθημερινά μπροστά από τη σαουδαραβική πρεσβεία στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα ζητώντας την άμεση απελευθέρωση του Αχμαντ αλ Γκεζάουι, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ένα χρόνο φυλάκιση και 20 μαστιγώματα.

Το Σαββατοκύριακο, και ενώ διαδηλωτές είχαν και πάλι περικυκλώσει την πρεσβεία, το Ριάντ ανακάλεσε τον πρέσβη του από το Κάιρο, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινήσεις για τον ακριβή λόγο και για το αν πρόκειται να γυρίσει. Η σαουδαραβική ηγεσία φέρεται να είναι έντονα ενοχλημένη από το γεγονός ότι το Ανώτερο Στρατιωτικό Συμβούλιο που διατηρεί τα ηνία της χώρας δεν απαγόρευσε τις διαμαρτυρίες και δεν απομάκρυνε τους διαδηλωτές. Το Ριάντ εμφανίζεται να δυσφορεί και με την άνοδο των «Αδελφών Μουσουλμάνων» καθώς είναι μεν ισλαμιστές αλλά όχι κοντά στη δική του ερμηνεία του Ισλάμ, ενώ θεωρεί «επικίνδυνο» το παράδειγμα της εκδίωξης Μουμπάρακ.

Τους τόνους, πάντως, προσπάθησε να χαμηλώσει, χτες, σύμβουλος της σαουδαραβικής πρεσβείας που διέρρεε ότι μόλις πριν τρεις μήνες, οι αιγυπτιακές μυστικές υπηρεσίες αντιμετώπισαν ένα σχέδιο απαγωγής και δολοφονίας του Σαουδάραβα πρέσβη που εξύφαιναν τρεις Ιρανοί. Η πληροφορία δεν είχε μεταδοθεί, υποστήριξε, για να μη δημιουργηθεί ένταση αλλά σήμερα είναι απαραίτητη για να γίνει κατανοητό ότι πίσω από την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών «ίσως βρίσκονται συμφέροντα τρίτων» αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για «ιρανικό δάκτυλο». Εντούτοις η είδηση αυτή δεν επιβεβαιώνεται, προς το παρόν, από τις αιγυπτιακές αρχές.

  • Ηρεμία επικρατούσε, χτες, μετά από τρεις ημέρες συγκρούσεων ανάμεσα σε ομάδες αγνώστων και υποστηρικτές των σαλαφιστών (ακραίων ισλαμιστών) των οποίων ο υποψήφιος αποκλείστηκε από την προεδρική εκλογική μάχη του Μάη. Σύμφωνα με πληροφορίες σκοτώθηκε ένας διαδηλωτής και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 200.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ