Τετάρτη 2 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Νέες επιθέσεις ισλαμιστών

AMΠΟΥΤΖΑ.--

Αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις πραγματοποίησαν Κυριακή και Δευτέρα ισλαμιστές της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ εστιάζοντας τα πυρά τους στον αρχηγό της αστυνομίας της ανατολικής νιγηριανής πόλης Τζαλίνγκο και σε χριστιανικούς ναούς και αμφιθέατρο πανεπιστημίου της βόρειας πόλης Κάνο με αποτέλεσμα να χάσουν συνολικά τη ζωή τους τουλάχιστον 46 άτομα και να τραυματιστούν πάνω από 20 άλλα.

Επιπλέον, χτες Μουσουλμάνοι της φυλής των Φουλάνι πραγματοποίησαν επιδρομές και εμπρησμούς σε σπίτια χωρικών έξω από την πόλη Τζος προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον έξι αμάχων και αφήνοντας άστεγους πολλές δεκάδες άλλους.

Μπροστά στο εντεινόμενο κύμα βίαιων επιθέσεων, ο Νιγηριανός πρόεδρος Γκουντλάκ Τζόναθαν απηύθυνε δημόσια έκκληση καλώντας το λαό να παραμείνει ενωμένος, να καταδικάσει και να απορρίψει τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν στόχο να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, ο πρόεδρος του γειτονικού Τσαντ Ντρίς Ντεμπί πρότεινε χτες τη συγκρότηση μίας περιφερειακής ένοπλης δύναμης από τους στρατούς της χώρας του, του Καμερούν, του Νίγηρα, της Νιγηρίας και της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας με στόχο την αντιμετώπιση και πάταξη των ισλαμιστών της νιγηριανής οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ». Οπως υποστήριξε μία τέτοια δύναμη είναι πλέον απαραίτητη διότι σημαντικό μέρος χωρών της ευρύτερης περιφέρειας στην κεντρική Αφρική είναι εκτεθειμένο στην ανασφάλεια εξαιτίας της απειλής των ισλαμιστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ