Παρασκευή 4 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ – ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΝΑΤΟ
Ανταλλαγή προθέσεων στη Διεθνή Διάσκεψη

Ξεκίνησαν στις 3 Μάη στη Μόσχα οι εργασίες της διήμερης Διεθνούς Διάσκεψης για το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, που οργανώνει το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας. Στη συνδιάσκεψη παίρνουν μέρος πάνω από 50 χώρες, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ινδίας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, του ΝΑΤΟ κ.ά.

Η Ρωσία επιμένει και με την παραπάνω πρωτοβουλία πως υπάρχει έδαφος για τη συνεννόηση με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ στο ζήτημα της «αντιπυραυλικής ασπίδας», μέσω της κοινής διαχείρισης ενός τέτοιου αντιπυραυλικού συστήματος. Για το λόγο αυτό, από τις εργασίες της διάσκεψης η ίδια, ως διοργανώτρια χώρα, απέκλεισε τη συμμετοχή εκπροσώπων του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, από τις οποίες οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι προέρχεται η «απειλή».

Την πρώτη μέρα με παρεμβάσεις υψηλόβαθμων στρατιωτικών και τεχνικών εμπειρογνωμόνων η Ρωσία επιδίωξε να δείξει τους κινδύνους που διατρέχει η ασφάλεια της Ρωσίας από την υλοποίηση των σχεδίων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για την εγκατάσταση της «αντιπυραυλικής ασπίδας» στην Ευρώπη.

Στη συνδιάσκεψη θα παρουσιαστεί ένα υπολογιστικό μοντέλο αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, που έχουν προετοιμάσει Ρώσοι εμπειρογνώμονες.

Μιλώντας στη διάσκεψη, ο αναπληρωτής ΓΓ του ΝΑΤΟ, Α. Βέρσμποου, επέμεινε πως «η αντιπυραυλική άμυνα του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη δε στοχεύει τη Ρωσία», κάτι που, ωστόσο, με στοιχεία κατέρριψε η ρωσική πλευρά. Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση της Μ. Κρίντον, εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, που ισχυρίστηκε πως οι ΗΠΑ «φοβούνται» το Ιράν και τη Β. Κορέα, ενώ σε καμία περίπτωση δεν στρέφονται κατά των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας και της Κίνας.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η ρωσική εφημερίδα «Κομερσάντ», αν από τη διάσκεψη αυτή, όπως κι από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, δεν υπάρξει μετατόπιση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ από τις θέσεις τους, ο επόμενος πρόεδρος της Ρωσίας, ο Β. Πούτιν, θα είναι αναγκασμένος να λάβει «αυστηρά απαντητικά μέτρα» για την αποτροπή του ενδεχομένου αχρήστευσης της ρωσικής πυρηνικής ισχύος.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ