Παρασκευή 4 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΗΠΑ
Κοινά σημεία και αντιθέσεις συμφερόντων

ΠΕΚΙΝΟ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Με αναφορές στον αντιφρονούντα δικηγόρο Τσεν Γκουάνγκτσενγκ, ο οποίος μετά από την απόδρασή του από τον κατ' οίκον περιορισμό ζήτησε να μεταβεί στις ΗΠΑ, ξεκίνησε η σύνοδος ΗΠΑ - Κίνας στο Πεκίνο. Στη σύνοδο, με τη συμμετοχή της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, και του προέδρου της Κίνας, Χου Ζιντάο, συζητήθηκαν οι στρατηγικές σινο-αμερικανικές σχέσεις και ψηλά στην ατζέντα βρέθηκαν τα ζητήματα της ΛΔ Κορέας και του Ιράν.

Η Χ. Κλίντον ζήτησε να διατηρηθούν οι πιέσεις προς την Τεχεράνη, προκειμένου να αποδείξει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς. Παράλληλα με αφορμή την υπόθεση του αντιφρονούντα Τσεν, η Χ. Κλίντον υποστήριξε ότι όλες οι κυβερνήσεις οφείλουν να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πολιτών τους να ζουν με αξιοπρέπεια σε ένα κράτος δικαίου, στηλιτεύοντας την πολιτική της Κίνας, σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Κινέζος πρόεδρος από την πλευρά του τόνισε τη σημασία να υπάρξει σεβασμός και εμπιστοσύνη μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, προκειμένου να μπορέσουν να συνεργαστούν, τονίζοντας πως ενδεχόμενο πρόβλημα στις μεταξύ τους σχέσεις μπορεί να απειλήσει όλο τον κόσμο.

Την ίδια στιγμή το Πεκίνο κατηγόρησε την πρεσβεία των ΗΠΑ ότι χειρίστηκε την υπόθεση Τσεν με «αντικανονικό και απαράδεκτο τρόπο». Ο ίδιος ο Τσεν σε δήλωσή του απηύθυνε έκκληση προς τον Αμερικανό Πρόεδρο να διασφαλίσει την έξοδο του ίδιου και της οικογένειάς του από την Κίνα.

Στις Βρυξέλλες ο Κινέζος αντιπρόεδρος

Στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε χτες συνάντηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, με τον Κινέζο αντιπρόεδρο Λι Κετσιάνγκ. Η επίσκεψη του Κινέζου αντιπροέδρου στις Βρυξέλλες χαρακτηρίζεται άτυπη, ωστόσο σε δηλώσεις του ο Λι Κετσιάνγκ ανέφερε πως η Κίνα θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ΕΕ για τη σταθερότητα του ευρώ. Στο επίκεντρο των συζητήσεων του Κινέζου αντιπροέδρου με αξιωματούχους της ΕΕ αναμένεται να βρεθούν επίσης και θέματα ενέργειας. Η Κίνα, συζητά τόσο με τις ΗΠΑ, όσο και με την ΕΕ, στο πλαίσιο του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού που οξύνεται.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανάπτυξη επενδυτικών και «στρατηγικών» σχέσεων (2023-03-02 00:00:00.0)
Ενταση από τις δηλώσεις Κλίντον (2012-09-05 00:00:00.0)
Εκτενείς συνομιλίες Κιμ στο Πεκίνο (2004-04-20 00:00:00.0)
«Κρίσης» συνέχεια (2004-03-24 00:00:00.0)
Πεκίνο: «Χονδροειδείς παρεμβάσεις» των ΗΠΑ (2001-05-23 00:00:00.0)
Ανεβαίνει -πάλι- το θερμόμετρο (2001-05-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ