Τετάρτη 24 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΑΪΒΑΝ
«Κρίσης» συνέχεια

ΤΑΪΠΕΪ.- Ως... «προσβολή στην ακεραιότητα του χαρακτήρα του» χαρακτήρισε ο επανεκλεγείς με αμφισβητούμενο από την αντιπολίτευση τρόπο, Πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσεν Σούι-μπιαν, την κατηγορία ότι δυνάμεις προσκείμενες στον ίδιο και το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DPP) πραγματοποίησαν εκτεταμένη νοθεία, η οποία οδήγησε στη νίκη του με το ισχνό 0,2% των ψήφων. Η αντιπολίτευση του Εθνικιστικού Κόμματος (Κουομιντάνγκ ή ΚΜΤ, το κόμμα του Τσιανγκ Κάι-σεκ), υπό το Λιεν Τσαν, έχει φθάσει στο σημείο να εκφέρει τη θέση πως και η «απόπειρα δολοφονίας» του Τσεν ενδέχεται να ήταν «σκηνοθετημένη» για να αποσπαστεί πολιτική υποστήριξη στον Πρόεδρο και την αντιπρόεδρό του Ανέτ Λου.

Στη χτεσινή συνεδρίαση της Βουλής της Ταϊβάν σημειώθηκαν βίαια επεισόδια με αποτέλεσμα τη διακοπή της, χωρίς να υπάρξει απόφαση σχετικά με την επανακαταμέτρηση των ψήφων. Η πρόταση του Τσεν ήταν να περάσει ένας νέος νόμος που θα δε θα επιτρέπει την εκλογή Προέδρου εάν το ποσοστό της διαφοράς είναι μικρότερο από 1%, με αναδρομική ισχύ, που σημαίνει ότι θα άρχιζε άμεση επανακαταμέτρηση. Μετά τα επεισόδια στη Βουλή, όμως, τα σχέδια αυτά ακυρώθηκαν και το κυβερνών κόμμα κατηγόρησε τα στελέχη του ΚΜΤ ότι «δε θέλουν επανακαταμέτρηση, αλλά την πρόκληση κοινωνικού χάους».

Στο μεταξύ, ενδείξεις από το Πεκίνο δείχνουν ότι η κινεζική ηγεσία μοιάζει να επιλέγει την τακτική της «λελογισμένης υποστήριξης» προς το ΚΜΤ, με το πρακτορείο Xinhua (Νέα Κίνα) να κάνει λόγο για «πολιτική απάτη» από πλευράς Τσεν. Σε ευρύτερο, διπλωματικό επίπεδο, το Πεκίνο κάλεσε τις ΗΠΑ - από τις οποίες ο Τσεν αναμένει στήριξη, σε περίπτωση που τα πράγματα εκτραχυνθούν - να βοηθήσουν στη διατήρηση της «ειρήνης και της σταθερότητας» στη νήσο, που η Κίνα θεωρεί επαρχία της, και στις σχέσεις της Ταϊβάν με την Κίνα. Σχετική τηλεφωνική συνομιλία είχαν χτες ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Λι Ζαοσίνγκ με τον Αμερικανό Κόλιν Πάουελ. Δεν έγινε γνωστή η απάντηση, αν υπήρξε τέτοια, στην κινεζική έκκληση.

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, πάντως, έχουν κι άλλα σκαμπανεβάσματα εκτός του θέματος της Ταϊβάν: χτες, το Πεκίνο ανέστειλε τις εν εξελίξει συνομιλίες με τις ΗΠΑ για θέματα «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», μετά από τον εξακοντισμό βαριών κατηγοριών από την Ουάσιγκτον, κατηγορώντας την ότι χρησιμοποιεί το διάλογο ως πρόσχημα για να επεμβαίνει σε «εσωτερικά της ζητήματα». Παρ' όλ' αυτά, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μπάουτσερ, δήλωσε ότι οι διμερείς σχέσεις σε άλλες διαστάσεις τους «βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδό τους εδώ και δεκαετίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ