Τετάρτη 24 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Στο στόχαστρο κριτικής ο Μπους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ο αχός από τις κατηγορίες που εκτόξευσε ο πρώην «τσάρος της αντιτρομοκρατίας» τεσσάρων προέδρων μάλιστα, Ρίτσαρντ Κλαρκ, ακόμη δεν έχει καταλαγιάσει, ενώ καταθέτουν στην αρμόδια επιτροπή που διερευνά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και ο υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, καθώς και οι προκάτοχοί τους στα αντίστοιχα υπουργεία επί διακυβέρνησης Κλίντον, Μαντλίν Ολμπράιτ και Ουίλιαμ Κοέν.

Στο άκρως αποκαλυπτικό, όπως χαρακτηρίστηκε, βιβλίο του πρώην ανώτατου συμβούλου σε θέματα ασφαλείας, που κυκλοφόρησε, υποστηρίζεται ότι ο Μπους αγνόησε όλες τις προειδοποιήσεις για την απειλή που συνιστούσε η Αλ Κάιντα πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και επέμενε για την εμπλοκή του Ιράκ παρά τις περί αντιθέτου αποδείξεις. Κατηγορίες που διατύπωσε και ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ, αναφερόμενος και στον πόλεμο στο Ιράκ. Το βιβλίο και οι αλλεπάλληλες συνεντεύξεις του Κλαρκ συνιστούν σύμφωνα με αναλυτές πολύ ισχυρό «χτύπημα» στο Λευκό Οίκο, μάλιστα μετά την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, στην οποία το επιτελείο Μπους κύριο στόχο του έχει να παρουσιάσει τον ένοικο του Λευκού Οίκου ως «άοκνο πολεμιστή ενάντια στην τρομοκρατία».

Στο μεταξύ, τόσο ο Κλαρκ όσο και οι υπουργοί Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, και Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, παρουσιάζονταν στην ανεξάρτητη επιτροπή που διερευνά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. «Δε νομίζω ότι η ομάδα που ασχολείται με τα θέματα εθνικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Μπους, είχε κατανοήσει την απειλή που συνιστούσε η Αλ Κάιντα ή η τρομοκρατία γενικότερα», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Κλαρκ και κατήγγειλε στην εξεταστική επιτροπή ότι, εξαρχής, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ήθελε να χρησιμοποιήσει τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ως πρόσχημα για να επιτεθεί στο Ιράκ, ενώ δεν ήθελε να γίνει στρατιωτική επέμβαση στο Αφγανιστάν, που θεωρείται η βάση της Αλ Κάιντα, γιατί εκεί δεν υπάρχουν αρκετοί στόχοι.

Οπως είναι αναμενόμενο, οι δύο Αμερικανοί υπουργοί επρόκειτο να υπερασπιστούν τις επιλογές της κυβέρνησης και θα απορρίψουν τις καταγγελίες ότι δεν έλαβαν την απειλή της Αλ Κάιντα στα σοβαρά. Με ενδιαφέρον, σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές, αναμενόταν η κατάθεση των δύο πρώην αξιωματούχων της κυβέρνησης Κλίντον: της Μαντλίν Ολμπράιτ και του Ουίλιαμ Κοέν και ειδικά η απάντησή τους στο ερώτημα εάν είχαν προειδοποιήσει τη νέα κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους με συγκεκριμένες πληροφορίες οι οποίες αγνοήθηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ