Τετάρτη 24 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Στη φυλακή ακόμα τέσσερις
  • Ενίσχυση των ισπανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν μελετά η κυβέρνηση
  • Αμετανόητος ο Αθνάρ

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Κατηγορίες εναντίον ακόμα 4 συλληφθέντων για το μακελειό της Μαδρίτης απήγγειλε χτες ο δικαστής Χουάν ντελ Ολμο. Οι 4 που οδηγήθηκαν στη φυλακή θα συνεχίσουν να κρατούνται μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι έρευνες. Ο ντελ Ολμο, επίσης, διέταξε την απελευθέρωση ενός συλληφθέντα, επειδή δεν προέκυψαν στοιχεία εναντίον του. Οι ύποπτοι για τις επιθέσεις στη Μαδρίτη είναι τώρα 13, ενώ κατηγορίες έχουν απαγγελθεί εναντίον εννέα.

Κατά του Ισπανού Χοσέ Εμίλιο Σουάρεθ απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κλοπή εκρηκτικών και για συνεργία σε 190 τρομοκρατικές δολοφονίες, 1.430 απόπειρες δολοφονίας. Για τις ίδιες κατηγορίες, εκτός της κλοπής εκρηκτικών, διατάχτηκε η σύλληψη και του Μαροκινού Αμντεραχίμ Ζμπαχ, 34 ετών, ενώ οι επίσης Μαροκινοί Αμπντελουαχίντ Μπεράκ, 33 ετών και Μοχάμεντ Ελ Χάντι Σεντάντι, 38 ετών, τέθηκαν υπό κράτηση για «συμμετοχή και συνεργασία με τρομοκρατική οργάνωση». Ο Σουάρεθ ομολόγησε ότι προμήθευσε τους υπόλοιπους με πάνω από εκατό κιλά κλεμμένων εκρηκτικών, αλλά ανέφερε ότι δε γνώριζε πού θα χρησιμοποιηθούν. Οι υπόλοιποι αρνήθηκαν κάθε ανάμειξή τους στην υπόθεση.

Οι ισπανικές αρχές, εξάλλου, μείωσαν χτες από 202 σε 190 τον επίσημο αριθμό των νεκρών από τις βομβιστικές επιθέσεις. Δεκατρείς σάκοι με ανθρώπινα μέλη αποδείχτηκε ότι άνηκαν σε πτώματα που είχαν ήδη καταμετρηθεί.

Η ισπανική αστυνομία ενημέρωσε τη Δευτέρα τους αρχηγούς των μυστικών υπηρεσιών των τεσσάρων μεγαλύτερων χωρών της ΕΕ (Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία) πως ορισμένοι από τους υπόπτους για το μακελειό έχουν διαφύγει σε άλλες χώρες.

Απάντηση Θαπατέρο σε ΕΤΑ...

Ο νικητής των εκλογών Χοσέ Λουίς Θαπατέρο απέρριψε, όπως αναμενόταν, την πρόταση των Βάσκων αυτονομιστών της ΕΤΑ για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, με τη δήλωση ότι θα θελήσει να ακούσει γι' αυτούς μόνον όταν θα αποκηρύξουν τη βία.

Πάντως, χτες, ισπανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η οργάνωση ίσως να προετοιμάζεται να ανακηρύξει «κατάπαυση του πυρός», προκειμένου να οδηγήσει την κυβέρνηση Θαπατέρο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

... Ενίσχυση δυνάμεων στο Αφγανιστάν

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελ Παΐς» η κυβέρνηση Θαπατέρο μελετά το ενδεχόμενο να αναπτύξει νέες δυνάμεις στο Αφγανιστάν (όπου σήμερα υπηρετούν 125 Ισπανοί) όταν αποσύρει τους στρατιώτες της από το Ιράκ. Η κατοχή του Αφγανιστάν φαίνεται πως ταιριάζει με τους Σοσιαλιστές, αφού σε αυτή συμμετέχουν πολλές χώρες, υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ και έχει την υποστήριξη του ΟΗΕ και της ΕΕ... Και φυσικά συμμετέχει στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Αμετανόητος Αθνάρ

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ στην πρώτη του συνέντευξη μετά την εκλογική ήττα του Λαϊκού Κόμματος εμφανίστηκε αμετανόητος. Ο Αθνάρ υποστήριξε ότι φεύγει από την εξουσία με το «κεφάλι ψηλά» και «καθαρά χέρια», ενώ επίσης δήλωσε ότι ήταν «λογικό» να κατηγορήσουν αυτόματα την ΕΤΑ για το μακελειό. «Είπαμε την αλήθεια πάντα» τόνισε...

Τέλος, σήμερα στη Μαδρίτη θα πραγματοποιηθεί η επιμνημόσυνη λειτουργία για τα θύματα της τραγωδίας στον καθεδρικό ναό της Αλμουδένα. Στην τελετή θα παραστούν, μεταξύ άλλων, οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Γερμανίας, ο Πρόεδρος της Γαλλίας και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ. Ο Πάουελ, μάλιστα, ενδέχεται να έχει συνομιλία με μέλη της μελλοντικής κυβέρνησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ισχυρή έκρηξη στην Ισπανία (2009-07-30 00:00:00.0)
Και πάλι η ΕΤΑ στο προσκήνιο (2007-01-03 00:00:00.0)
«Αντεπίθεση» Αθνάρ... (2004-04-15 00:00:00.0)
Πρώτο μέλημα η «τρομοκρατία» (2004-03-30 00:00:00.0)
Φρίκη και τρόμος πάνω από τη Μαδρίτη (2004-03-12 00:00:00.0)
Επιδεινώνεται η κατάσταση (1997-07-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ