Τρίτη 30 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Πρώτο μέλημα η «τρομοκρατία»

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Η ισπανική κυβέρνηση των σοσιαλιστών θα διπλασιάσει τη στρατιωτική δύναμη που διαθέτει στο Αφγανιστάν μέχρι το καλοκαίρι, παραδέχτηκε χτες βοηθός του μελλοντικού υπουργού άμυνας Χοθέ Μπόνο. Η Ισπανία συμμετέχει με 125 στρατιώτες στην κατοχή του Αφγανιστάν.

Παράλληλα, ο ηγέτης των σοσιαλιστών Χοσέ Λουίς Θαπατέρο έκανε γνωστό ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνει η κυβέρνησή του είναι να ανανεώσει το «Σύμφωνο κατά της Τρομοκρατίας» που υπέγραψε με την πρώην κυβέρνηση του «Λαϊκού Κόμματος». Με βάση το «Σύμφωνο» απαγορεύτηκε το βασκικό κόμμα Μπατασούνα, ενώ επίσης η συμφωνία αποκλείει κάθε διάλογο με τη βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ. Οι σοσιαλιστές επιθυμούν να υπογραφεί το «Σύμφωνο» και από άλλα κόμματα.

Αθέμπες, καμία σχέση η ΕΤΑ

Ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Ανχελ Αθέμπες παραδέχτηκε δεκαοκτώ ημέρες μετά το μακελειό της Μαδρίτης, ότι δεν υπάρχει «κανένα στοιχείο» που να συνδέει την ETA με τις επιθέσεις. Ο Αθέμπες ωστόσο υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του δεν είπε «κανένα ψέμα» στους Ισπανούς...

Χτες επίσης παρουσιάστηκαν ενώπιον των δικαστικών αρχών, 5 ακόμα ύποπτοι που είχαν συλληφθεί την Πέμπτη. Πρόκειται για 4 Μαροκινούς και ένα Σύριο. Δεκαοχτώ βρίσκονται υπό κράτηση, ενώ εναντίον 12 έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Εξάλλου σύμφωνα τον ισπανικό Τύπο η αστυνομία πιστεύει ότι ανακάλυψε (30 χμ. νοτιοανατολικά της Μαδρίτης) το σπίτι στο οποίο συναρμολογήθηκαν οι εκρηκτικοί μηχανισμοί. Σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, στο σπίτι βρέθηκαν δαχτυλικά αποτυπώματα που ταιριάζουν σε 10 από τους ύποπτους.

Τέλος, δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι το 72% των Ισπανών συμφωνεί με την απόσυρση των στρατιωτών από το Ιράκ, ενώ ένα 38% θέλει την απομάκρυνσή τους ακόμα και στην περίπτωση που ο ΟΗΕ αναλάβει τον έλεγχο της χώρας - το 42% συμφωνεί με την παραμονή τους εάν αναλάβει ο ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ