Τρίτη 30 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ
Πολύνεκρες εκρήξεις και επιθέσεις

ΤΑΣΚΕΝΔΗ.- Συνολικά 19 άτομα σκοτώθηκαν και 26 τραυματίστηκαν από μια σειρά εκρήξεων και επιθέσεων στο Ουζμπεκιστάν. Σύμφωνα με το γενικό εισαγγελέα της χώρας, Ρασίντ Καντίροφ, τρεις αστυνομικοί και ένα παιδί σκοτώθηκαν από δύο επιθέσεις αυτοκτονίας στην αγορά της πρωτεύουσας, Τασκένδη. Επίσης τρεις ακόμη αστυνομικοί σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς στην Τασκένδη, ενώ σημειώθηκε και μια (περίεργη) έκρηξη σε «εργοστάσιο παραγωγής βομβών», που υποτίθεται ότι ανήκει σε «τρομοκράτες», στην πόλη Μπουχάρα, από την οποία σκοτώθηκαν 10 άτομα.

«Πρόκειται για τρομοκρατικές πράξεις», είπε ο Καντίροφ, που έσπευσε να κατηγορήσει την παράνομη ισλαμική οργάνωση «Χίτζμπ ουτ-Ταχρίρ», όπως και ισλαμιστές Ουαχαμπίτες. Εκπρόσωπος της οργάνωσης από το Λονδίνο ωστόσο αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη. Η οργάνωση είναι παράνομη στο Ουζμπεκιστάν, όπως εκτός νόμου είναι και όσοι ασπάζονται το Ουαχαμπιτικό δόγμα.

Ο Πρόεδρος της χώρας Ισλάμ Καρίμοφ επίσης υποστήριξε ότι οι επιθέσεις είχαν σχεδιαστεί πριν από 6 με 8 μήνες και πως το είδος των επιθέσεων υποδεικνύει «ξένο δάκτυλο». Επιπλέον, ο πρόεδρος δήλωσε ότι ήδη έχουν γίνει αρκετές συλλήψεις, ενώ υπογράμμισε ότι στόχος ήταν η «συμμαχία» με τις ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ουζμπεκιστάν είναι στενός σύμμαχος της Ουάσιγκτον στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» στο γειτονικό Αφγανιστάν. Ενώ οι ΗΠΑ εξέφρασαν χτες το «φόβο για περισσότερες επιθέσεις στο Ουζμπεκιστάν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Σύγχυση» για την έκταση της σφαγής...(2005-05-18 00:00:00.0)
Και τώρα «Αλ Κάιντα»...(2004-04-02 00:00:00.0)
Νέος πρωθυπουργός(2003-02-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ