Τρίτη 30 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ηττα του κυβερνητικού συνασπισμού

ΠΑΡΙΣΙ.-

Συντριπτική ήττα υπέστησαν οι υποψήφιοι του κυβερνητικού δεξιού συνασπισμού, του κόμματος των φιλελευθέρων UDF και του UMP, της μετεξέλιξης του νεογκωλικού κόμματος του Ζακ Σιράκ, στο δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Ο Γάλλος Πρόεδρος εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσει την καταρράκωση της δημοτικότητας του ιδίου και της κυβέρνησής του με κάποιον ριζικό ανασχηματισμό.

Μόλις 37% και μία από τις 22 μητροπολιτικές περιφέρειες, την Αλσατία, κατάφερε να κερδίσει ο κυβερνητικός συνασπισμός, που είδε «μεγάλα» ονόματά του, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, να ηττώνται στις περιφέρειες που διεκδικούσαν. Αντίθετα, το 50% συγκέντρωσε ο συνασπισμός του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του ΚΚ Γαλλίας και των Πρασίνων. Η ακροδεξιά κατάφερε να διατηρήσει τις δυνάμεις της, έχοντας εξασφαλίσει την εκπροσώπησή της στο β΄ γύρο σε 17 από τις 22 μητροπολιτικές περιφέρειες και εκλέγοντας σε αυτές αντιπροσώπους. Συνολικά, τα ακροδεξιά κόμματα συγκέντρωσαν 14%, με το Εθνικό Μέτωπο, μόνο του, να καταγράφει 12,5% και να αναδεικνύεται σε τρίτο πόλο. Αναμένονταν τα αποτελέσματα στην Κορσική και στις εκλογικές περιφέρειες εκτός μητρόπολης.

Ο γαλλικός Τύπος, συμπεριλαμβανομένων των εφημερίδων που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, εκτιμά ότι τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών αποτελούν «σαφές μήνυμα απόρριψης της κυβερνητικής πολιτικής» και υποστηρίζουν ότι στόχος του μηνύματος είναι ο ίδιος ο Ζακ Σιράκ, ο οποίος και χαράσσει, ουσιαστικά, αυτήν την πολιτική. Δεν αποκλείουν, μάλιστα, τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Προς ανασχηματισμό

Ο Γάλλος Πρόεδρος απέφυγε τις δηλώσεις. Δημοσιοποίησε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι «εργάζεται διαρκώς με τον πρωθυπουργό του, έλαβε το μήνυμα και θα ληφθούν πολύ σύντομα αποφάσεις». Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ο Σιράκ δέχτηκε τον πρωθυπουργό Ζαν Πιερ Ραφαρέν, τόσο αργά το βράδυ της Κυριακής όσο και χτες το πρωί. Ο πρωθυπουργός προδιαγράφεται από πολλούς ως ένας από τους πρώτους που θα «αποκεφαλιστεί». Αλλοι υποψήφιοι προς απομάκρυνση φέρονται να είναι οι υπουργοί Οικονομικών, Παιδείας και Υγείας, καθώς στους συγκεκριμένους τομείς επιχειρούνται οι πολυσυζητημένες «μεταρρυθμίσεις» (περικοπές δαπανών, μείωση συντάξεων, ιδιωτικοποιήσεις), που εκτιμάται ότι προκάλεσαν την μήνι των ψηφοφόρων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζαν Φρανσουά Κοπέ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «σοβαρή προειδοποιητική βολή για την κυβέρνηση», σπεύδοντας, όμως, να συμπληρώσει ότι «έχουν ανοιχτεί πολλά μέτωπα που δεν έχουν ακόμη δώσει καρπούς». Ο Κοπέ, όπως και άλλα στελέχη της κυβέρνησης, κατέστησαν σαφές ότι οι «μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, αλλιώς θα ήταν αυτοκτονία».

Από την άλλη πλευρά, κάτι περισσότερο από ικανοποίηση επικρατούσε στις τάξεις του συνασπισμού του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του ΚΚ Γαλλίας και των Πρασίνων, οι οποίοι είδαν τα ποσοστά τους να ανακάμπτουν σημαντικότατα σε σύγκριση με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2002. Ο Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φρανσουά Ολάντ, εκτίμησε ότι υπό αμφισβήτηση τίθεται ο ίδιος ο Σιράκ, που είναι και υπεύθυνος για όλες τις κινήσεις της νέας κυβέρνησης, και κατέληξε ότι χρειάζεται «πολιτική αλλαγή και όχι μόνο ανανέωση προσώπων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ