Τετάρτη 18 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ
«Σύγχυση» για την έκταση της σφαγής...

Ουζμπέκοι πρόσφυγες στην Κιργιζία

Associated Press

Ουζμπέκοι πρόσφυγες στην Κιργιζία
ANTITZAN, ΤΑΣΚΕΝΔΗ, ΜΟΣΧΑ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εντελώς αντιφατικές παραμένουν οι πληροφορίες για τα τεκταινόμενα στο Ουζμπεκιστάν. Σύμφωνα με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης όπως της Νιγκάρα Χιντογιάτοβα των Ελεύθερων Αγροτών, δήλωσε ότι βάσει των στοιχείων που έχουν συλλεχτεί υπάρχουν «τουλάχιστον 745» νεκροί από τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στην Αντιτζάν και άλλες πόλεις της κοιλάδας Φεργκάνα, προσθέτοντας ότι η καταμέτρηση «δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί». Τους αριθμούς αυτούς διέψευσε ο Ουζμπέκος γενικός εισαγγελέας Ρασίντ Καντίροφ, ανακοινώνοντας ως επίσημο απολογισμό 169 νεκρούς, εκ των οποίων οι 32 ήταν κυβερνητικοί στρατιώτες, ενώ 50 «ήταν ξένοι», περιλαμβανομένων «δύο Κιργιζίων».

Ο ίδιος επέμεινε ότι δεν υπήρξαν πυρά εναντίον αμάχων και ότι «μόνον τρομοκράτες εξαλείφθηκαν» από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας. Η εκδοχή του εισαγγελέα, όμως, αμφισβητείται από τις μαρτυρίες ανταποκριτών ειδησεογραφικών πρακτορείων και αυτόπτες μάρτυρες που αναφέρουν ότι οι δυνάμεις του στρατού άνοιξαν πυρ εναντίον χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονταν στην κεντρική πλατεία της Αντιτζάν, ενώ στην Παχταμπάντ υπάρχουν πληροφορίες για «αποτελείωμα» τραυματιών με μια σφαίρα στο κεφάλι...

Η αιματηρή - όπως κι αν έχουν οι αριθμοί - κρίση στο Ουζμπεκιστάν θέτει την κυβέρνηση των ΗΠΑ «σε δύσκολη θέση», εκτιμούσε χτες το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, διατυμπανίζοντας τη «βαθιά ενόχληση» της κυβέρνησης Μπους για τη χρήση βίας από το στρατό της κυβέρνησης Καρίμοφ (στενού συμμάχου της έως πρότινος) εναντίον πολιτών. Αυτή η «δύσκολη θέση» προκύπτει από την αδυναμία εξεύρεσης μιας «εναλλακτικής και βολικότερης» λύσης. Η ΕΕ, από την πλευρά της, εξέφραζε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, επίσης, «βαθιά ανησυχία», καλώντας εκ νέου τις αρχές «να επιστρέψουν στο διάλογο». Η κυβέρνηση της Ρωσίας, στο μεταξύ, συνέχιζε να «βρίσκεται σε επαφή» με την Τασκένδη, χωρίς να παρεμβαίνει επί της ουσίας.

Γκ. Ζιουγκάνοφ: Στόχος το χτύπημα Ρωσίας - Κίνας

Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων ΙΝΤΕΡΦΑΞ είπε: «Δεν πρέπει να αποκλειστεί η περίπτωση, αυτήν την προσπάθεια αποσταθεροποίησης της κατάστασης στο Ουζμπεκιστάν να την πραγματοποίησαν όχι μόνο οι εξτρεμιστικές οργανώσεις των ουαχαμπιτών, όπως δήλωσε ο πρόεδρος. Θεωρώ πως σ' αυτά τα γεγονότα επίσης διαφαίνονται τα "αυτιά" των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ...» και πρόσθεσε πως «τα γεγονότα στο Ουζμπεκιστάν δε στρέφονται μόνο ενάντια στην εξουσία σε αυτή τη χώρα, αλλά και έχουν ευθύ στόχο να καταφερθούν χτυπήματα ενάντια σε Ρωσία και Κίνα».

Σύμφωνα με τα λόγια του Ζιουγκάνοφ, σημαντική μερίδα του πληθυσμού του Αντιζάν υποστήριξε τους ταραξίες, εξαιτίας του χαμηλού επιπέδου ζωής και της έλλειψης οποιωνδήποτε εγγυήσεων τήρησης των δικαιωμάτων κι ελευθεριών του ανθρώπου. «Αυτό αποτελεί τροφοδοτικό έδαφος για τον εξτρεμισμό όλων των επιπέδων», δήλωσε ο ηγέτης του ΚΚΡΟ.

«Τα διδάγματα που πρέπει να βγουν από τα γεγονότα στο Ουζμπεκιστάν είναι τα εξής: πρέπει τόσο η Ρωσία, όσο και το Ουζμπεκιστάν όχι μόνο να είναι σε επιφυλακή, αλλά να ακολουθείται μια κοινωνικά προσανατολισμένη οικονομική πολιτική. Τότε δε θα υπάρχουν τέτοια πολιτικά φουσκώματα, δε θα υπάρχουν πολιτικές ηλιακές ακτινοβολίες, από τις οποίες κινδυνεύουν να καούν όλοι και τα πάντα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ