Τετάρτη 18 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η Κούβα δίνει δύναμη στην πάλη των λαών

Δυναμική διαδήλωση χτες διοργάνωσε η ΚΟΘ του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή δυναμική διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από τη χτεσινή δυναμική διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη
Την αλληλεγγύη του στη Σοσιαλιστική Κούβα και στους λαούς που αντιστέκονται διατράνωσε για άλλη μια φορά χτες ο λαός της Θεσσαλονίκης, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της ΚΟΘ του ΚΚΕ. Ενωσε τη φωνή του με όσους σ' όλο τον κόσμο απαιτούν την άμεση απελευθέρωση των πέντε Κουβανών αγωνιστών που κρατούνται στις αμερικάνικες φυλακές, διαδηλώνοντας δυναμικά στους δρόμους της πόλης με κατάληξη στο Προξενείο των ΗΠΑ επί της οδού Τσιμισκή. Εκεί οι διαδηλωτές κρέμασαν ένα μεγάλο πανό που έγραφε στα αγγλικά «Λευτεριά στους πολιτικούς κρατούμενους στις ΗΠΑ» και από κάτω τα ονόματα των πέντε Κουβανών ηρώων, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης έκαψαν την αμερικανική σημαία.

Η μεγάλη πορεία - διαδήλωση στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε από το άγαλμα Βενιζέλου με το σύνθημα «Ελλάδα, Κούβα, Παλαιστίνη - Αμερικάνος δε θα μείνει» να κυριαρχεί.

Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης Λάζαρος Μπάμπας, μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου της ΚΟΘ του ΚΚΕ, νωρίτερα είχε τονίσει: «Οσο μακριά κι αν βρίσκεται αυτό το Νησί της Επανάστασης, η Κούβα, τα μέλη, οι φίλοι και οι οπαδοί του ΚΚΕ και της ΚΝΕ αποδεικνύουν έμπρακτα και με αυτή την εκδήλωση ότι η Κούβα δεν είναι μόνη». Αναφερόμενος στους 5 Κουβανούς πολίτες που βρίσκονται φυλακισμένοι ως τρομοκράτες, με βαριές ποινές σε 5 διαφορετικές φυλακές των ΗΠΑ, είπε ότι κρατούνται σε συνθήκες σκληρής απομόνωσης και χωρίς να μπορούν εδώ και 7 χρόνια να τους επισκεφτούν οι οικογένειές τους, πράγμα που παραβιάζει το ίδιο το αμερικάνικο σύνταγμα. «Το έγκλημά τους, υπογράμμισε, ήταν ότι συγκέντρωναν στοιχεία για τη δράση της κουβανικής μαφίας στο Μαϊάμι, για να προλάβουν τα ανατρεπτικά και εγκληματικά σχέδιά τους.

Κατήγγειλε ακόμη τη στάση της ΕΕ, και είπε ότι είναι χαρακτηριστική η απόφαση που πήραν τον Ιούνη του 2003, με την προεδρία μάλιστα της ελληνικής κυβέρνησης τότε, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ και επέβαλαν κυρώσεις κατά της Κούβας. «Αποτελεί πλέον γεγονός πως και οι χώρες της ΕΕ, με την κοινή τους θέση, όπως και οι ΗΠΑ ένα μοναδικό σκοπό έχουν: Την ανατροπή του σοσιαλισμού και την παλινόρθωση του καπιταλισμού στην πιο άγρια μορφή του. Για εμάς τους κομμουνιστές, η Κούβα αποτελεί πηγή έμπνευσης και παράδειγμα ηρωικής και ανυπότακτης στάσης. Δίνει δύναμη στην πάλη των ίδιων των λαών», υπογράμμισε.

Τους συγκεντρωμένους χαιρέτισε ακόμη ο Αρης Δερμουτζίδης, μέλος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Θεσσαλονίκης, ενώ στη διάρκεια της εκδήλωσης διαβάστηκαν κείμενα του Φιντέλ Κάστρο και απαγγέλθηκαν ποιήματα εθνικών ποιητών της Κούβας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ