Σάββατο 12 Μάη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βομβαρδίζουν το λαό με απειλές και κάλπικες ελπίδες

Με έξοδο από το ευρώ αν δεν εφαρμοστεί το μνημόνιο απειλούν οι εταίροι, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ μοιράζει παραμύθια ότι είναι εφικτή η λαϊκή ευημερία, χωρίς σύγκρουση με την ΕΕ

Με εκβιασμούς και αυταπάτες βομβαρδίζουν το λαό οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου σε Ελλάδα και Ευρώπη, μαζί και τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου». Στόχος όλων είναι να μαντρώσουν λαϊκές συνειδήσεις στο ψευτοδίλημμα «ευρώ ή δραχμή» και να κρύψουν ότι τα λαϊκά στρώματα δεν πρόκειται να δουν χαΐρι αν δεν ηττηθεί η στρατηγική της ΕΕ και των κομμάτων της, αν η χώρα δεν αποδεσμευτεί από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία, για να αναπτύξει όλες τις παραγωγικές δυνατότητες προς όφελος του λαού.

Πρωταγωνιστής στους εκβιασμούς αναδείχτηκε χτες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, σε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα «Rheinische Post». Αναπαράγοντας τις απειλές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα, ο Σόιμπλε επιβεβαίωσε ταυτόχρονα το ρευστό τοπίο που επικρατεί στην ΕΕ και την Ευρωζώνη εξαιτίας της κρίσης και των ανταγωνισμών που οξύνονται, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ ότι τα επόμενα χρόνια, η λυκοσυμμαχία δε θα έχει τη σημερινή της μορφή.

Στη συνέντευξη, ο Β. Σόιμπλε ρωτήθηκε αν «η ζώνη του ευρώ μπορεί να αντέξει μια έξοδο της Ελλάδας» και απάντησε: «Η Ευρώπη δεν βυθίζεται τόσο εύκολα (...) Θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ. Ομως, πρέπει να το θέλει κι εκείνη και να εκπληρώσει τα καθήκοντά της. Δεν μπορούμε να αναγκάσουμε κανέναν». Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, η Ευρωζώνη είναι σήμερα καλύτερα προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο εξόδου μιας χώρας - μέλους. «Εχουμε μάθει πολλά αυτά τα δύο τελευταία χρόνια και έχουμε οικοδομήσει μηχανισμούς προστασίας. Οι κίνδυνοι διάχυσης για τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης έχουν γίνει μικρότεροι και η Ευρωζώνη στο σύνολό της έγινε πιο ανθεκτική», τόνισε.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι οι απειλές του έχουν αποδέκτη το λαό, λέγοντας υποκριτικά ότι «εμείς δεν απειλούμε κανέναν. Ομως, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς (...) και να πούμε στους Ελληνες φίλους και εταίρους μας πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά αυτός που επιλέξαμε μαζί (...) Η Ελλάδα πρέπει να καταλάβει ότι σε αντάλλαγμα οφείλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της». Στο ίδιο πνεύμα, σχολίασε ότι «είναι επικίνδυνο να παραμυθιάζεις τους πολίτες λέγοντάς τους ότι υπάρχει ένας άλλος, πιο απλός δρόμος που θα γιάτρευε την Ελλάδα αποφεύγοντας όλες τις δοκιμασίες. Είναι παράλογο».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκ. Βεστερβέλε, έθεσε ως προϋπόθεση για την καταβολή των νέων δόσεων των δανείων προς την Ελλάδα την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της. Σε ομιλία του ενώπιον της γερμανικής Κάτω Βουλής, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε: «Εχουμε την πρόθεση να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας για την καταβολή της βοήθειας. Αλλά αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα οφείλει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε συμφωνήσει».

Στη γραμμή Σόιμπλε, είπε και αυτός ότι «το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη βρίσκεται στα χέρια της Ελλάδας (...) Εάν η Ελλάδα απομακρυνθεί από τον συμπεφωνημένο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, τότε η καταβολή των επόμενων δόσεων της βοήθειας δεν θα είναι δυνατή. Η αλληλεγγύη δεν είναι δρόμος μονής κατεύθυνσης».

Τέλος, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, προειδοποίησε και αυτός για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ. «Οι συμφωνίες πρέπει να γίνονται σεβαστές. Αν δεν γίνουν σεβαστές, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συνεχίσουμε με μία χώρα που δεν σέβεται τις συμφωνίες», είπε ο Μπαρόζο, σε συνέντευξή του στο ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι SkyTG24. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «αν ένα μέλος ενός κλαμπ δε σέβεται τους κανόνες, τότε είναι καλύτερα να φύγει από το κλαμπ και αυτό ισχύει για κάθε οργάνωση, θεσμό ή έργο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ