Τρίτη 15 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΔΑΠ - ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ολοκληρώνουν το μεγάλο ξεπούλημα

Επιταχύνονται οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου. Μεταφέρονται, με βάση το μνημόνιο, στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων

Σε πλήρη εξέλιξη, βρίσκονται οι διαδικασίες για την παραπέρα παράδοση στο ιδιωτικό κεφάλαιο περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, ενώ συνεχίζεται η διαδικασία μεταφοράς των μετοχών που ανήκουν στο Δημόσιο στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Η ΕΥΔΑΠ ανακοίνωσε χτες ότι μεταβιβάστηκε στο Ταμείο το ποσοστό 34,033% των μετοχών της που ελέγχονται από το Δημόσιο. Με τον τρόπο αυτό η συγκυβέρνηση προχωρά με ταχύ ρυθμό στην ολοκλήρωση της εκποίησης προς το μεγάλο κεφάλαιο μιας εταιρείας που διαχειρίζεται ένα φυσικό πόρο, όπως το νερό, με αποτέλεσμα να το πληρώνουν οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου για... χρυσάφι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας: «Η ΕΥΔΑΠ ΑΕ ανακοινώνει, σύμφωνα με το Ν. 3556/2007 και την από 11.5.2012 σχετική γνωστοποίηση, τη μεταβίβαση από το Ελληνικό Δημόσιο 36.245.240 μετοχών της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, και ισάριθμων δικαιωμάτων ψήφου, ήτοι ποσοστό 34,033% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας στο "Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ".

Η μεταβίβαση έγινε κατόπιν εκτέλεσης εξωχρηματιστηριακής συναλλαγής, σε εφαρμογή των παραγράφων 4 & 5 του άρθρου 2 του Ν. 3986/2011 (ΦΕΚ 152/Α') και της υπ' αριθμ. 206/2012 (ΦΕΚ 1363) Απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ).

Σημειώνεται ότι το ποσοστό του Ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΥΔΑΠ ΑΕ διαμορφώνεται πλέον σε 0,00%».

Στον ΟΛΠ

Παρόμοια η κατάσταση στον ΟΛΠ, όπου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΠ ΑΕ, Γ. Ανωμερίτης, ανακοίνωσε χτες στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού τη μεταβίβαση του 51,038% των μετοχών της ΟΛΠ στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Η μεταφορά των εναπομεινασών μετοχών του ΟΛΠ στο ΤΑΙΔΕΠ για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και την παράδοση του πρώτου λιμανιού της χώρας στα νύχια των μονοπωλιακών ομίλων, όπως έγινε με την παράδοση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του Οργανισμού στην COSCO, περιέχεται στο μνημόνιο ΙΙ, είχε αποφασιστεί σε υπουργικό συμβούλιο και τώρα το θέμα πλέον έφτασε στο «διά ταύτα». Η πορεία παράδοσης του λιμανιού στα μονοπώλια, ενισχύεται και με το «Επενδυτικό Πρόγραμμα» του ΟΛΠ, το οποίο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της ενίσχυσης της κερδοφορίας των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των μεταφορών και της κρουαζιέρας, του εφοπλιστικού κεφαλαίου και των μεγαλοκατασκευαστικών εταιρειών. Στα πλαίσια αυτά επίσης χτες ανακοινώθηκε από τον ΟΛΠ «προκήρυξη της β' φάσης οριστικής προεπιλογής με κλειστό δημόσιο διεθνή Διαγωνισμό για την ανάθεση με Σύμβαση Παραχώρησης του έργου της μετατροπής των δύο Αποθηκών του Κεντρικού Λιμένα σε Θεματικό Πάρκο». Καταλήγοντας στην ανακοίνωση ότι «ένα ακόμα έργο ιδιωτικής επενδυτικής τοποθέτησης πήρε το δρόμο του»...

Η ιδιωτικοποίηση και η «προσέλκυση επενδύσεων», στο λιμάνι του Πειραιά, όπως ήταν αναμενόμενο, «συνοδεύεται» και με νέες περικοπές στα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων, οι οποίοι ήδη, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας έχουν δει το άγριο πετσόκομμα του μισθού τους κατά 35% σε σχέση με το επίπεδο των αποδοχών το Δεκέμβρη του 2009, σύμφωνα με το 4024/2011 για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ. Ετσι στις χτεσινές ανακοινώσεις του ΟΛΠ αναφέρεται ότι στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας του χώρου θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι «ζημιογόνοι τομείς του ΣΕΜΠΟ και των δεξαμενών» προαναγγέλλοντας νέο πετσόκομμα.

Μάλιστα, όπως σημειώνεται, ήδη βρίσκεται και σε εξέλιξη και ο σχετικός «διάλογος» με την Ομοσπονδία των υπαλλήλων στα λιμάνια (ΟΜΥΛΕ) και την Ενωση Λιμενεργατών. Να σημειωθεί ότι οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΡΙΖΑ) στο πρόσφατο συνέδριο της ΟΜΥΛΕ απέρριψαν το ψήφισμα που κατέθεσε η αγωνιστική παράταξη «Δημοκρατική Ενότητα» και ήταν ενάντια στη μεταφορά των μετοχών του ΟΛΠ στο ΤΑΙΠΕΔ, συνολικά στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και στις περικοπές στις ΣΣΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ