Τετάρτη 23 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ - ΟΛΑΝΤ
Παράσταση για την εξαπάτηση του λαού

Τη φενάκη της δήθεν «αλλαγής» στην ΕΕ προσπάθησε να ενισχύσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τη χτεσινή αιφνίδια επίσκεψη στο Παρίσι

Να καλύψει με κορόνες περί αναθεώρησης του μνημονίου τη στρατηγική επιλογή του ΠΑΣΟΚ για συνέχιση των ευρωενωσιακών πολιτικών λιτότητας και εφαρμογής των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, επιχείρησε ο Ευ. Βενιζέλος με δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε, χτες, στο Παρίσι με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρ. Ολάντ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προπαγάνδισε την εκλογή Ολάντ σαν αφετηρία για δήθεν «προοδευτική» στροφή της ΕΕ. Κοροϊδεύοντας ανοιχτά το λαό, έσπειρε αυταπάτες περί «αναδιαπραγμάτευσης» του μνημονίου σε δήθεν φιλολαϊκή κατεύθυνση. «Ηρθα εδώ στο όνομα των Ελλήνων πολιτών, στο όνομα της χώρας μας», υποστήριξε ο Ευ. Βενιζέλος και ισχυρίστηκε ότι διαπίστωσε «γνήσιο, ουσιαστικό, ανεπιτήδευτο ενδιαφέρον για την Ελλάδα» από τον Γάλλο Πρόεδρο.

«Μετά την εκλογή του κ. Ολάντ, έχουμε μια σημαντική αλλαγή σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα. Αλλαγή την οποία πρέπει να την ενσωματώσουμε στη στρατηγική μας», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντας «παράθυρο αλλαγής» στην Ευρώπη την εκλογή του σοσιαλδημοκράτη Γάλλου Προέδρου. Οι δηλώσεις του Ευ. Βενιζέλου εντάσσονται στην προσπάθεια να συγκαλύψει ότι σοσιαλδημοκράτες και «νεοφιλελεύθεροι», από κοινού μέσα στην ΕΕ, ψηφίζουν, προωθούν και εφαρμόζουν πολιτικές που διασφαλίζουν τα συμφέροντα και την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, τσακίζοντας εργατικά και λαϊκά δικαιώματα.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, ο Ευ. Βενιζέλος έθεσε ως αναγκαία προϋπόθεση για την «αναθεώρηση» του μνημονίου την απαρέγκλιτη τήρηση της δημοσιονομικής προσαρμογής και την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, μέσα από την εφαρμογή του αντιδραστικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ. «Πρέπει να κινούμαστε μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρώπης και αν πείθουμε τους άλλους για την υπευθυνότητά μας», σημείωσε ο ίδιος.

Ο ίδιος παρουσίασε τις έξι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την «αναθεώρηση» του μνημονίου, οι οποίες είναι προσαρμοσμένες στις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις και υποστήριξε ότι τις «είδε με κατανόηση» ο Φρ. Ολάντ. Πίσω από τις φραστικές κορόνες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κρύβεται ότι ο ίδιος πρότεινε την παράταση της εφαρμογής του μνημονίου από ένα έως τρία χρόνια πέραν του 2014.

Ταυτόχρονα και στο φόντο του διαγκωνισμού με τον ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού, στο δίπολο «κεντροδεξιά» - «κεντροαριστερά», αξιοποίησε τη συνάντηση με τον Φρ. Ολάντ για να εμφανιστεί ως ο μοναδικός γνήσιος εκπρόσωπος της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας και απευθείας συνομιλητής των ηγετών της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ. Σύμφωνα με συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου, η συνάντηση με τον Φρ. Ολάντ κανονίστηκε μετά τη συνάντηση του G8 στις ΗΠΑ και, όπως υποστήριζαν, αποτελεί μήνυμα της «προσπάθειας ενδυνάμωσης της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη», αλλά και αποδοχή της «πολιτικής και των προτάσεων» του ΠΑΣΟΚ.

«Τα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα μπορεί να είναι ο μοχλός μιας φιλικότερης εξέλιξης για την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή η πολιτική προσωπικότητα στην Ευρώπη που έχει τη δύναμη, τη νομιμοποίηση και την ικανότητα να θέσει νέα πράγματα στο τραπέζι, είναι ο Φρανσουά Ολάντ», ισχυρίστηκε ο Ευ. Βενιζέλος, θέλοντας να ενισχύσει τις κάλπικες προσδοκίες για αλλαγή τάχα της ευρωενωσιακής στρατηγικής, όπως κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε χτες ότι θα παρουσιάσει σήμερα τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

Τίποτα διαφορετικό δε φέρνει ο Ολάντ

Η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσουν την εκλογή Ολάντ σαν «στροφή» της ΕΕ από τη λιτότητα στην ανάπτυξη είναι τουλάχιστον αποπροσανατολιστική και επιζήμια για το λαό. Ο Ολάντ φρόντισε αμέσως μετά την εκλογή του να διαβεβαιώσει σε τηλεδιάσκεψη τους ηγέτες της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας ότι συμφωνεί πλήρως «ως προς την αναγκαιότητα τόσο της δημοσιονομικής εξυγίανσης όσο και της ανάπτυξης», πράγμα που σημαίνει πλήρη εφαρμογή του δημοσιονομικού συμφώνου σταθερότητας και της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», ζητώντας επί της ουσίας ένα συμπληρωματικό πακέτο με «αναπτυξιακά μέτρα» προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.

Από την πλευρά του, ο νέος Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, επανέλαβε την πρόθεση της νέας κυβέρνησης να τσακίσει με λιτότητα το γαλλικό λαό, λέγοντας ότι η Γαλλία θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματός της και, όπως είχε υποσχεθεί, θα παρουσιάσει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς το 2017. «Οι δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατά την προεκλογική εκστρατεία του όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά θα τηρηθούν», είπε ο Μοσκοβισί σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Μοσκοβισί επανέλαβε τις προτάσεις για «ανάπτυξη» που έχει κάνει ο Ολάντ και οι οποίες είναι ίδιες με αυτές που σήμερα συζητάει η άτυπη Σύνοδος της ΕΕ, όπως η ενίσχυση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η καλύτερη κινητοποίηση των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων και η έκδοση ευρωομολόγων για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ