Τετάρτη 23 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΛΟΓΩΝ
Αποφάσεις για την προβολή και τη χρηματοδότηση των κομμάτων

Τις προτάσεις του ΚΚΕ μετέφερε στη συνεδρίαση ο Π. Μεντρέκας, μέλος της ΚΕ

Τους όρους προβολής των κομμάτων και των υποψηφίων βουλευτών στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, καθώς και το ζήτημα της εκλογικής χρηματοδότησης, συζήτησε χτες η Διακομματική Επιτροπή Εκλογών, που συνεδρίασε υπό την προεδρεία του υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών, Αν. Μανιτάκη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου και δηλώσεις του υπουργού, η Διακομματική αποφάσισε τα εξής:

  • Η κατανομή του χρόνου προβολής κατά την προεκλογική περίοδο των πολιτικών κομμάτων και συνασπισμών κομμάτων, από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, θα γίνει με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών της 6ης Μάη.
  • Δε θα ισχύσουν οι περιορισμοί στον τρόπο εμφάνισης των υποψηφίων βουλευτών, καθώς δε θα υπάρξει σταυροδοσία. Τα κόμματα θα μεριμνήσουν ώστε να τηρηθούν οι απαραίτητοι κανόνες δεοντολογίας, υπό την εποπτεία των Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.
  • Τα κόμματα αποδέχτηκαν σημαντική μείωση της προβλεπόμενης εκλογικής επιχορήγησης.

Σε ό,τι αφορά το ποσό της εκλογικής χρηματοδότησης, ο Αντ. Μανιτάκης δήλωσε ότι αυτό είναι κάτι πάνω από 6 εκατ. ευρώ. Δεν ήταν, όμως σε θέση να διευκρινίσει το μέγεθος της μείωσης, καθώς δεν είχαν γίνει οι σχετικοί αναλυτικοί υπολογισμοί.

Σε δήλωσή του αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Π. Μεντρέκας σημείωσε: «Το ΚΚΕ έθεσε το ζήτημα της ίσης προβολής των θέσεων και της δραστηριότητας των κομμάτων από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και της συμμετοχής τους στις συζητήσεις. Υποστηρίξαμε τη δραστική περικοπή της προβλεπόμενης κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων για τις εκλογές, ως ένδειξη αλληλεγγύης στους εργαζόμενους, στους ανέργους, στις λαϊκές οικογένειες που δεινοπαθούν, στιγματίζοντας την πρόσφατη εξόφληση με τη συναίνεση όλων των άλλων κομμάτων, του ομολόγου πολλών εκατομμυρίων σε επιχειρηματικό όμιλο.

Ακόμα, δηλώσαμε ότι δεν έχουμε αντίρρηση να καταργηθεί εντελώς η επιχορήγηση για τις εκλογές στο βαθμό που εξασφαλιστεί η ίση προβολή των κομμάτων. Προτείναμε να μην αγοραστεί χρόνος από τα κανάλια για διαφημιστικά σποτ αλλά να υποχρεωθούν να εκχωρήσουν χρόνο δωρεάν στα κόμματα για να προβάλουν τις θέσεις τους. Ζητήσαμε να ξεκαθαρίσουν τα κόμματα τη θέση τους γύρω από το ντιμπέιτ και προτείναμε, αν γίνει, σ' αυτό να συμμετέχουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, οι ερωτήσεις να είναι κοινές για όλους και οι δημοσιογράφοι να επιλεγούν με ευθύνη της ΕΣΗΕΑ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητάει ισότιμη προβολή των κομμάτων, πλην της εγκληματικής Χρυσής Αυγής (2019-05-04 00:00:00.0)
Επικύρωσε την ανισότιμη προβολή των κομμάτων (2014-04-29 00:00:00.0)
Συνεχίζουν την κοκορομαχία για το ντιμπέιτ (2012-06-07 00:00:00.0)
Μόνο ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στα «ντιμπέιτ» (2004-02-21 00:00:00.0)
Με τους επαχθέστερους όρους η εκλογική αναμέτρηση (2003-12-19 00:00:00.0)
Ψευδεπίγραφος έλεγχος (1995-02-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ