Παρασκευή 1 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων συγκλόνισε, χτες, πολλές συνοικίες της ιρακινής πρωτεύουσας, σιιτικές και σουνιτικές, με στόχο, σχεδόν αποκλειστικά πολίτες όλων των θρησκευτικών δογμάτων και εθνοτήτων. Συνολικά σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 29 ενώ οι ιρακινές αρχές άφησαν να εννοηθεί ότι πίσω από τις επιθέσεις το πιθανότερο είναι να βρίσκεται η ισλαμιστική «αλ Κάιντα».

ΣΑΝΑ'Α.-- Επτά νεκροί, τέσσερις ισλαμιστές μαχητές και τρεις στρατιώτες, είναι ο απολογισμός των σκληρών μαχών που μαίνονται στη νότια Υεμένη και χτες επικεντρώθηκαν πέριξ της πόλης Ράντα, στην επαρχία Μπαϊντάχ, την οποία ο κυβερνητικός στρατός προσπαθεί να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό του.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Τις σορούς (ή ό,τι έχει απομείνει από αυτούς) 91 Παλαιστινίων μαχητών, μεταξύ των οποίων οι περισσότεροι καμικάζι, παρέδωσε ο ισραηλινός στρατός στους Παλαιστινίους χθες σε μια κίνηση που χαρακτηρίστηκε, «κίνηση καλής θέλησης». Οι σοροί ήταν θαμμένες σε ισραηλινό στρατιωτικό νεκροταφείο για τους «πεσόντες αντιπάλους». Εκτιμάται ότι υπάρχουν ακόμη πολλές σοροί Παλαιστινίων σε ισραηλινά νεκροταφεία. Οι 79 σοροί παραδόθηκαν στη Ραμάλα και 13 στη Γάζα.

ΛΑ ΠΑΣ.-- Επίσημη επίσκεψη στη Βολιβία πραγματοποιεί ο αντιπρόεδρος του Ιράν Αλί Σαεέντλου, ο οποίος συναντήθηκε χτες με τον Βολιβιανό ομόλογό του Αλβαρο Γκαρσία Λινέρα με κύρια θέματα στην ατζέντα των συζητήσεων τα κοινά αναπτυξιακά τους σχέδια για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Την άρση της ασυλίας οκτώ Κούρδων βουλευτών, με την κατηγορία της συμμετοχής και της διατήρησης σχέσεων με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ), ζήτησε σύμφωνα με το «Ανατολού», εισαγγελέας στην Τουρκία, προκειμένου να δικαστούν, αντιμετωπίζοντας δεκαετή φυλάκιση ο καθένας.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν χθες στο Αφγανιστάν, σε επίθεση αυτοκτονίας στην επαρχία Κανταχάρ. Η επίθεση είχε στόχο το αρχηγείο της αστυνομίας στην περιοχή Αργκιστάν.

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Διχογνωμίες ξέσπασαν μεταξύ των ενόπλων της οργάνωσης «ΜΝLA» των Τουαρέγκ του βόρειου Μάλι και ισλαμιστών της οργάνωσης «Υπερασπιστές της Πίστης» σχετικά με το πόσο αυστηρό θα είναι το καθεστώς ισλαμικού νόμου που έχουν αποφασίσει να εφαρμόσουν στο πάνω από 60% έκτασης του Μάλι που έχουν καταλάβει εδώ και περίπου δύο μήνες. Οι Τουαρέγκ θέλουν ένα ισλαμικό καθεστώς παρόμοιο με αυτό της Μαυριτανίας, ενώ οι ισλαμιστές θέλουν ένα πολύ πιο αυστηρό ισλαμικό νόμο με πρότυπο τη Σαουδική Αραβία...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ο νέος Πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, ορκίστηκε χτες ενώπιων των μελών του σερβικού Κοινοβουλίου παρουσία αρχηγών κομμάτων της αντιπολίτευσης, ξένων διπλωματών και θρησκευτικών ηγετών.

ΠΟΡΤ Ω ΠΡΕΝΣ.-- Συμφωνίες συνεργασίας υπογράφτηκαν μεταξύ της Αϊτής και της Αργεντινής, της Βενεζουέλας και της Κούβας, με τις οποίες θα χρηματοδοτηθούν σειρά αναπτυξιακών έργων στην Αϊτή. Η τετραμερής συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων, τη χρηματοδότηση των υποδομών για τα σχολεία και την ανάπτυξη του γεωργικού τομέα, παροχή 300 υποτροφιών για φτωχούς μαθητές καθώς και την οικοδόμηση ενός νοσοκομείου πλήρως εξοπλισμένου με ιατρικά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Αϊτής, Λοράν Λαμότ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος «Dragon» της αμερικανικής εταιρείας «SpaceX» αποσυνδέθηκε χτες το πρωί από το ρομποτικό βραχίονα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού και ολοκλήρωσε την επιστροφή του στη Γη όπου και προσθαλασσώθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό, νοτιοδυτικά του Λος Αντζελες, χτες το απόγευμα σύμφωνα με τη NASA.

ΣΙΑΤΛ.-- Πέντε νεκρούς άφησε πίσω του ένοπλος στο Σιάτλ που εισέβαλε σε καφετέρια κοντά στο πανεπιστήμιο του Σιάτλ και άρχισε να πυροβολεί με πιστόλι τους θαμώνες. Ο δράστης αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι όταν εντοπίστηκε από αστυνομικούς και υπέκυψε λίγο αργότερα στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ