Σάββατο 2 Ιούνη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Επιχείρηση ΝΑΤΟικών στο βορρά

BEΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Στα ύψη ανέβηκε από το πρωί χτες η ένταση στα χωριά Μάλο Ρουντάρε και Βέλικο Ρουντάρε του Βορείου Κοσσυφοπεδίου, μετά την αιφνιδιαστική επιχείρηση στρατιωτών της ΝΑΤΟικής δύναμης KFOR να άρουν τα τσιμεντένια οδοφράγματα που είχαν στήσει (από το περασμένο καλοκαίρι) Σέρβοι κάτοικοι της περιοχής. Οι ΝΑΤΟικοί χρησιμοποίησαν βροχή δακρυγόνων και αληθινά πυρά κατά των εκατοντάδων Σέρβων διαδηλωτών που έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον τριών πολιτών και ενός ΝΑΤΟικού στρατιώτη.

Η ένταση ανέβηκε ακόμη περισσότερο όταν οι ΝΑΤΟικοί απαγόρευσαν την πρόσβαση ασθενοφόρων στην περιοχή και έκλεισαν γέφυρες και νευραλγικούς οδικούς κόμβους προκειμένου να εμποδίσουν την έλευση περισσότερων διαδηλωτών στις επίμαχες περιοχές.

Ο γραμματέας του σερβικού υπουργείου επί Κοσσυφοπεδίου, Ολιβερ Ιβάνοβιτς, χαρακτήρισε την επιχείρηση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων «ακατανόητη», σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε η παραμικρή αφορμή, αλλά ούτε και η παραμικρή προειδοποίηση. Εκτίμησε ότι η ΚFOR σε συνεννόηση με τις αρχές των Κοσσοβάρων Αλβανών επιχειρούν να αλλάξουν τα δεδομένα στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο και να άρουν τα οδοφράγματα ώστε να καταστήσουν εφικτή την ανάπτυξη αστυνομικών και τελωνειακών αρχών από την Πρίστινα, εκμεταλλευόμενοι το κενό εξουσίας που υπάρχει αυτή την περίοδο στο Βελιγράδι μέχρι το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ