Παρασκευή 8 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012
Διευρύνονται αστοχίες, ετοιμάζονται νέα μέτρα!

Αποστέλλεται η πρώτη παρτίδα με τα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων. Στα 1.500 ευρώ, κατά μέσο όρο, ο πρόσθετος φόρος από εισόδημα και χαράτσια «αλληλεγγύης» και «επιτηδεύματος»

Οι διευρυνόμενες αστοχίες του κρατικού προϋπολογισμού, η παραπέρα καθίζηση των φορολογικών εσόδων και για το μήνα Μάη που υπολογίζεται πάνω από 10%, η απογείωση και των λεγόμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία συνθέτουν το ζοφερό σκηνικό, πάνω στο οποίο η επόμενη διάδοχη κυβέρνηση θα αξιοποιήσει προκειμένου να χτίσει τα επόμενα μέτρα αντιλαϊκής κλιμάκωσης.

Ο αντιλαϊκός πήχης έχει τεθεί με το «Επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής». Οι ποσοτικοί στόχοι του μεσοπρόθεσμου πλαισίου είναι ταυτόχρονα και στόχοι που βάζει και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με το οικονομικό πρόγραμμα. Αναφέρουν συγκεκριμένα πως στόχος είναι η αύξηση των εσόδων από άμεσους φόρους «στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα (+4% του ΑΕΠ) σε ορίζοντα τετραετίας (1% του ΑΕΠ κάθε χρόνο)». Με απλά λόγια, υπολογίζουν να μαζεύουν πρόσθετους φόρους ύψους πάνω από 2 δισ. ευρώ το χρόνο, θολώνοντας και το πεδίο γύρω από τις πηγές που σκοπεύουν ή που θα «αναγκαστούν» να τα αντλήσουν.

Η επόμενη κυβέρνηση αναλαμβάνει να εισπράξει φόρους και ασήκωτα αντιλαϊκά χαράτσια που τους αφήνουν αντιλαϊκή παρακαταθήκη οι απερχόμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Πρόγευση δίνει η πρώτη παρτίδα με τα εκκαθαριστικά που αποστέλλει το υπουργείο Οικονομικών στις επόμενες μέρες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, και σε σύνολο 420.000 δηλώσεων εισοδήματος φυσικών προσώπων, ο πρόσθετος μέσος φόρος μαζί με τα άλλα χαράτσια, τέλος αλληλεγγύης και επιτηδεύματος φτάνει στα 1.500 ευρώ!

Από την διαδικασία της εκκαθάρισης αυτής προέκυψαν:

-- 280.000 χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα τα οποία αναγράφουν συνολικό υπόλοιπο φόρων προς καταβολή 405 εκατ. ευρώ. Σε κάθε παραλήπτη αντιστοιχεί κατά μέσο όρο οφειλή συνολικού ύψους 1.446 ευρώ, που αποτελείται από φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης για όσους είχαν το 2011 εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ, και τέλος επιτηδεύματος ύψους 500 ευρώ, για τους αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες.

-- 37.000 πιστωτικά εκκαθαριστικά σημειώματα τα οποία αναγράφουν συνολικά ποσά επιστροφών φόρου ύψους 25 εκατ. ευρώ

-- 103.000 μηδενικά εκκαθαριστικά σημειώματα.

Τo συνολικό καθαρό ποσό που θα εισπράξει το Δημόσιο από την πρώτη αυτή παρτίδα εκκαθαριστικών θα φτάσει στα 380 εκατομμύρια ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ