Παρασκευή 8 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Η αγροτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ, στο πρόγραμμά του, δεν είπε τίποτα για την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ που:

  • Εχει καταστρέψει αγροτικές παραγωγικές δομές (κλείσιμο εργοστασίων ζάχαρης, τοματοπολτού, εκκοκκιστήρια, ξηραντήρια καπνού, ξεριζώματα καλλιεργειών, κάψιμο ψαροκάικων κ.ά.).
  • Εχει ξεκληρίσει και φτωχύνει 100άδες χιλιάδες μικρών και μεσαίων αγροτών.
  • Εχει μετατρέψει τη χώρα σε εισαγωγέα αγροτικών προϊόντων αν και μπορεί να τα παράγει.

Συγκαλύπτει την αρνητική εξέλιξη που έχει επιφέρει σε όλους τους δείκτες η ΚΑΠ της ΕΕ για τους φτωχομεσαίους αγρότες, τη διατροφική εξάρτηση του λαού μας και τη γενικότερη οικονομική και κοινωνική ζωή της υπαίθρου.

Η μείωση της αγροτικής παραγωγής είναι μεγάλη και σχετικά απότομη, ιδιαίτερα για τις δυναμικές καλλιέργειες καπνό, βαμβάκι, ζαχαρότευτλα, ντομάτες, λεμόνια, κ.ά.

Η συνεισφορά του αγροτικού τομέα στη συνολική εγχώρια ακαθάριστη προστιθέμενη αξία από 9,9% το 1995 έφτασε μόλις στο 3,3% το 2008.

Στην πενταετία 2006 - 2010 το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατά 13,5%.

Το μερίδιο του αγροτικού τομέα στην απασχόληση έφτασε από 30,3% το 1980 σε 17% το 1998, 12,6% το 2004 και μόλις σε 11,3% το 2008.

Η Ελλάδα από καθαρά εξαγωγική χώρα αγροτικών προϊόντων πριν την ένταξη στην ΕΟΚ - ΕΕ μετατράπηκε σε χώρα καθαρά εισαγωγική.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων από 1.169.000 ευρώ το 1998 εκτινάχθηκε στα 3.296.000 ευρώ το 2008.

Με βάση το κοινοτικό σχέδιο αναθεώρησης της ΚΑΠ για την περίοδο 2014 - 2020 το μέλλον προδιαγράφεται χειρότερο για τους μικρομεσαίους αγρότες.

Υποσχέθηκε:

  • Μία ακόμη ρύθμιση αγροτικών χρεών. Εχουν γίνει άλλες 5 από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όμως η φτωχομεσαία αγροτιά παραμένει καταχρεωμένη. Οι ρυθμίσεις των αγροτικών χρεών έγιναν για να μη χάσουν οι τράπεζες και όχι για να ελαφρυνθούν από χρέη οι φτωχοί αγρότες. Εξυπηρετούσαν την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου των τραπεζών και όχι το συμφέρον των αγροτών.
  • Νέα βραχυπρόθεσμα δάνεια με διαμόρφωση χαμηλού επιτοκίου, που δεν το όρισε. Αρα συνεχές μπλέξιμο των φτωχών αγροτών με τις Τράπεζες, άρα συνεχής βραχνάς με τα χρέη. Στη μερική διαγραφή δανειακών υποχρεώσεων για κάποια τμήματα του λαου που προτείνει δεν συμπεριλαμβάνει την αγροτιά!
  • Εκδοση καλλιεργητικής κάρτας που θα εγγυάται εγκεκριμένο ποσό, στο ύψος των επιδοτήσεων που θα δικαιούται ο κάθε αγρότης, κάθε καλλιεργητική περίοδο, προκειμένου να αγοράζει τα αγροτικά εφόδια (λιπάσματα, σπόρους, φυτοφάρμακα κ.ά). Ετσι εξασφαλίζονται οι νόμιμοι προμηθευτές (πολυεθνικές αγροτικών εφοδίων) με σίγουρα λεφτά και κέρδη!

Συνολικά οι θέσεις του είναι πολύ πιο πίσω από το πρόγραμμα και τα μέτρα, που ανήγγειλε στις 5 Φλεβάρη 2012 στην agrotika στη Θεσσαλονίκη.

Κοροϊδεύει, καλλιεργεί αυταπάτες, για να καλύψει ότι αιτία της τραγικής κατάστασης και των οξυμένων προβλημάτων της αγροτιάς, είναι η άγρια πολιτική της ΕΕ και της ΚΑΠ.


Γ.Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ