Πέμπτη 14 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πυρκαγιά στις συλλογές του Μουσείου Φωτογραφίας!

Πυρκαγιά σε χώρους ιδιωτικής εταιρείας όπου φυλάσσεται μέρος των εκθέσεων και των συλλογών του κρατικού Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (ΜΦΘ) εκδηλώθηκε... στις 2/5, με το μουσείο να στέλνει σχετικό δελτίο Τύπου μόλις στις 12 Ιούνη (!) και μόνο αφού πρώτα έλαβε σχετική, κοινή επιστολή φωτογράφων, οι οποίοι έχουν τα έργα τους στο μουσείο, με κοινοποίηση και στο ΥΠΠΟΤ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του μουσείου, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στους χώρους της εταιρείας «Ορφεύς Βεϊνόγλου» στη ΒΙΠΕΘ στη Σίνδο, η οποία «εξειδικεύεται στη μεταφορά και φύλαξη έργων τέχνης». Τα έργα που φυλάσσονταν εκεί ήταν 2.000 και δημιουργήθηκαν μετά το 1970, από περίπου 250 δημιουργούς, Ελληνες και ξένους.

Οπως προκύπτει από το ΜΦΘ, το πόρισμα της Πυροσβεστικής δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ για τη χρηματοδότηση της επανασύστασης της συλλογής το μουσείο ελπίζει στα ευρωπαϊκά προγράμματα, σε... «πιθανή χρηματοδότηση από άλλους συνεργαζόμενους φορείς» και σε δωρεές και χορηγίες!

Ομως, οι φωτογράφοι σημειώνουν ότι «η αναφορά σε "αποκατάσταση της απώλειας" είναι παραπλανητική για τους μη γνωρίζοντες, αφού αφενός μισοκαμένες φωτογραφίες δεν επισκευάζονται, και αφετέρου τα προ-ψηφιακής εποχής τυπώματα δεν είναι δυνατόν να αναπαραχθούν λόγω ελλείψεως των κατάλληλων υλικών». Συνεπώς, η απώλεια αυτή αποτελεί «βαρύτατο πλήγμα τόσο για την ιστορία όσο και την τέχνη της σύγχρονης ελληνικής φωτογραφίας». Προσθέτουν ότι η μόνιμη συλλογή σύγχρονης φωτογραφίας του ιδρύματος «ήταν όχι μόνο μοναδική στη χώρα μας, αλλά και κυριολεκτικά αναντικατάστατη».

Ρωτούν, επίσης, «πώς και γιατί το ΜΦΘ εμπιστεύθηκε την πολύτιμη αυτή συλλογή στις αποθήκες μεταφορέα, αντί να τηρήσει τις διεθνείς προδιαγραφές αρχειακής μουσειακής αποθήκευσης. Ερώτημα τίθεται, επίσης, όσον αφορά τη μοίρα των έργων σύγχρονων δημιουργών που φιλοξενούσε το ΜΦΘ χωρίς να αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής».

Πάντως, το μουσείο, προφανώς σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις, ανακοίνωσε ότι σώθηκε το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής έργων πριν από το 1970 και ολόκληρα τα πέντε αρχεία με 100.000 φωτογραφικά αντικείμενα (Σωκράτη Ιορδανίδη, 1912-1985, Γιάννη Στυλιανού, 1941-1996, Δημήτρη Λέτσιου, 1910-2008, τμήμα των αρχείων του Κώστα Μπαλάφα, 1920-2011 και της Νelly's, 1899-1998, καθώς και το περίφημο ελληνικό τμήμα του αρχείου του Γάλλου περιηγητή - φωτογράφου Φρεντ Μπουασονά, 1858-1946). Σώθηκαν, ακόμα, 1.500 έργα, επειδή... βρίσκονται είτε σε περιοδεία είτε εντός του μουσείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ