Κυριακή 4 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΙΛΕΛΕΡ
Ολοι σήμερα στη Λάρισα!

Στις 11 το πρωί, στην κεντρική πλατεία της θεσσαλικής πρωτεύουσας, το αγωνιστικό, παναγροτικό συλλαλητήριο, ως εκδήλωση μνήμης και τιμής για τη θυσία των κολίγων και υπόσχεση συνέχισης του αγώνα για τη δικαίωση των στόχων και των οραμάτων της αγροτιάς

Σήμερα, στις 11 το πρωί, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, πραγματοποιείται το παναγροτικό συλλαλητήριο για να τιμηθεί αγωνιστικά η επέτειος του Κιλελέρ. Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων και οι Ενώσεις Συνεταιρισμών των νομών της Θεσσαλίας, που διοργανώνουν το συλλαλητήριο, έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι αγώνες των αγροτών συνεχίζονται για να δικαιωθεί η θυσία και να υλοποιηθούν τα οράματα των Θεσσαλών κολίγων. Σήμερα, λοιπόν, εκεί στην πλατεία της θεσσαλικής πρωτεύουσας, όπου πάλλεται, γρήγορα και δυνατά, η καρδιά της αγωνιζόμενης αγροτιάς, το «σήμερα» υπόσχεται στο «χτες» ένα καλύτερο «αύριο».

Ο αγώνας συνεχίζεται και γνωρίζουν οι αγρότες πως και αυτός θα είναι σκληρός και θα τραβήξει σε μάκρος. Σήμερα δεν υπάρχουν τσιφλικάδες με τη μορφή του ομογενή χρηματιστή μεγαλογαιοκτήμονα, που κατείχε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γης, όπου δούλευαν σκληρά για ένα ξεροκόμματο και υπό το βούρδουλα του επιστάτη οι κολίγοι. Υπάρχουν, όμως, οι μεγαλέμποροι και οι πολυεθνικές, που χρησιμοποιούν τους «μεσάζοντες» για να αγοράσουν τζάμπα τ' αγροτικά προϊόντα απ' τους παραγωγούς και να θησαυρίζουν, μεταπουλώντας τα πανάκριβα στους καταναλωτές. Υπάρχουν οι λεφτάδες που περιμένουν ν' αρπάξουν την αγροτική γη και να γίνουν νεοτσιφλικάδες.

Τότε οι κολίγοι πάλευαν για να πάρουν κλήρο. Τώρα οι αγρότες παλεύουν για να μην ξεκληριστούν.

Τότε οι κυβερνήσεις του κράτους των τσιφλικάδων έκαναν ό,τι μπορούσαν για να στηρίξουν τα συμφέροντα των μεγαλοκτημόνων κι έστειλαν τους στρατιώτες, τους χωροφύλακες και τους αγροφύλακες να ξεκάνουν τους εξεγερμένους Θεσσαλούς κολίγους.

Τώρα η κυβέρνηση του κράτους του μεγάλου ελληνικού κεφαλαίου και πολυεθνικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης κάνει ό,τι μπορεί για να μειώσει το αγροτικό εισόδημα και ν' αυξήσει τα κέρδη των μεγαλεμπόρων. Εστειλε ακόμη και τα ΜΑΤ να ξεκάνουν τους Θεσσαλούς αγρότες που ξεσηκώθηκαν για ν' ανατρέψουν την αντιαγροτική πολιτική.

Σήμερα στην κεντρική πλατεία της Λάρισας - στο κέντρο της θεσσαλικής γης - θα βρεθούν χιλιάδες αγρότες από πολλές γωνιές της πατρίδας μας. Για να στείλουν το μήνυμα της αγωνιστικής συνέχειας της εξέγερσης του Κιλελέρ. Για να δηλώσουν έτοιμοι να συγκρουστούν στα «μαρμαρένια αλώνια» με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ελληνικές κυβερνήσεις, μέχρι να γίνει ο αγρότης νοικοκύρης στον τόπο του. Για να δείξουν τη δύναμη και την αξιοπρέπεια του χωρικού, που δεν απαρνιέται τη γη του και δεν «ξεκολλάει» απ' τον τόπο του.

Μαζί με τους ξωμάχους, θα βρεθούν - συναγωνιστές και σύντροφοί τους στον αγώνα - εργαζόμενοι, επαγγελματίες, βιοτέχνες, μικρέμποροι, νέοι και συνταξιούχοι, που ζουν στην πόλη και στο χωριό. Γιατί τα «χνότα» τους ταιριάζουν με των αγροτών, αφού την ίδια δύσκολη ζωή ζουν, τα ίδια προβλήματα βιώνουν, τον ίδιο αντίπαλο αντιμετωπίζουν, τα ίδια όνειρα έχουν, τους ίδιους σκοπούς επιδιώκουν.

Και θα 'ναι αυτό το παλλαϊκό αντάμωμα ένα «οργισμένο ποτάμι» που θ' απειλεί να «πνίξει» όλους όσοι εφαρμόζουν και, με οποιονδήποτε τρόπο, στηρίζουν την αντιαγροτική πολιτική. Και θα 'ναι αυτή η συνάντηση αγωνιστών ένα σημαντικό βήμα για τη μεγάλη συσπείρωση, σ' ένα Κοινό Μέτωπο, όλων των λαϊκών στρωμάτων.


Π.Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ