Κυριακή 4 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Καταχρεωμένοι κι ανασφάλιστοι!

Η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η τοκογλυφία της ΑΤΕ ξεκληρίζουν τους μικρομεσαίους αγρότες, που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σύνταξη, επειδή δεν έχουν να πληρώσουν τις εισφορές τους στον ΟΓΑ

«Βαριές κι ασήκωτες» οι καρτέλες των μικρομεσαίων αγροτών στην Αγροτική Τράπεζα, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι «χρεωμένοι μέχρι τα μπούνια» κι αδυνατούν να ξεχρεωθούν. Δεν είναι «μπαταχτσήδες» οι φτωχοί Ελληνες αγρότες - το «έχω και δεν πληρώνω» αφορά σε κάποιους μεγαλοαγρότες - αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν πολλαπλάσια απ' όσα δανείστηκαν, πέφτοντας θύματα της αισχρής τοκογλυφίας της ΑΤΕ, που συντελείται με τα υψηλά επιτόκια δανεισμού, τους τόκους υπερημερίας και τα πανωτόκια.

Χρόνια οι αγρότες ζητούν ουσιαστικές ρυθμίσεις των χρεών και πάντα η Τράπεζα - εφαρμόζοντας κυβερνητικές εντολές - τους εμπαίζει. Μάλιστα, αντί να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους προχωρεί, πολλές φορές, σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις χωραφιών και σπιτιών ακόμα αγροτών. Διαμήνυσε, δε, πως από τώρα και στο εξής θα δανείζει με το «σταγονόμετρο» στους φτωχούς αγρότες, αλλά και στους συνεταιρισμούς.

Δεν είναι, όμως, μόνο τα χρέη που «τρώνε την ψυχή» του αγρότη. Ενα μεγάλο άγχος τους είναι και το πώς και από πού θα εξοικονομήσουν τα χρήματα για να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΟΓΑ, ώστε να έχουν σήμερα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να εξασφαλίσουν μια σύνταξη για τα γηρατειά τους, πολύ περισσότερο που, από το 2003 και σταδιακά, κόβεται κι αυτό το πενιχρό βοήθημα των 46.000 δραχμών, το οποίο κακώς ονομάζεται «αγροτική σύνταξη».

Πάρα πολλοί - υπολογίζονται σε 150.000 που είναι άμεσα ασφαλισμένοι και μαζί με τα προστατευόμενα μέλη αγγίζουν τις 400.000 πανελλαδικά - δεν έχουν να πληρώσουν στον ΟΓΑ και απειλούνται άμεσα να μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σύνταξη. Και πού να τα βρουν, δηλαδή, τα χρήματα, όταν κάθε χρόνο και εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το εισόδημά τους μειώνεται;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ