Κυριακή 4 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
«Ομηροι» της ΑΤΕ, «ορφανά» του ΟΓΑ!

Την οργή και αγανάκτησή τους εκφράζουν, μιλώντας στο «Ρ», αγρότες από τα Σερβωτά, ένα από τα «χρεοχώρια» του Νομού Τρικάλων

Με τη «θηλιά» των χρεών που δημιουργούν η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η τοκογλυφία της ΑΤΕ, αλλά και με τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σύνταξη, ζουν πολλοί αγρότες των Τρικάλων. Οι καρτέλες τους στην ΑΤΕ έχουν «φουσκώσει» εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων δανεισμού, των τόκων υπερημερίας και των πανωτοκίων και η οικονομική δυνατότητα για να πληρώσουν τις τσουχτερές εισφορές στον ΟΓΑ δεν υπάρχει. Η κατάσταση που βιώνουν οι φτωχοί αγρότες της περιοχής είναι τραγική, πολλοί «ξεριζώνονται» από τη γη τους, παίρνοντας το δρόμο της μετανάστευσης στις μεγαλουπόλεις της ανεργίας ή στα εστιατόρια και στις φάμπρικες της ξενιτιάς.

«ΧΡΕΟχώρι» τα Σερβωτά

Σερβωτά Τρικάλων. Ενα από τα χωριά του νομού που είναι «βουτηγμένα» στα χρέη. Δεν είναι το μοναδικό. Αποτελεί, όμως, χαρακτηριστικό παράδειγμα της δραματικής κατάστασης που βιώνουν χιλιάδες μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά που κινδυνεύουν να ξεκληριστούν. Οι κάτοικοί του το ονομάζουν πλέον «Χρεοχώρι».

Οι περισσότερες από τις 150 οικογένειες που μένουν στο χωριό είναι χρεωμένες και δεν μπορούν να πληρώσουν το «χαράτσι» του ΟΓΑ. Υπολογίζεται ότι τα χρέη τους προς την ΑΤΕ ξεπερνούν συνολικά το 1,5 δισ. δραχμές. Κάποτε, όπως λένε οι ίδιοι, ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα αυτοί που χρωστούσαν και σήμερα είναι μετρημένοι αυτοί που δε χρωστούν.


Το θέμα των χρεών μονοπωλεί και τις συζητήσεις στο καφενείο του χωριού όπου βρέθηκε ο «Ρ». Οι αγρότες μιλούν για τους κόπους μιας ζωής, για τη σκληρή μάχη της επιβίωσης που δίνουν, για το αβέβαιο μέλλον των παιδιών τους και των οικογενειών τους. Λένε για την τοκογλυφική τακτική της ΑΤΕ, για τον εφιάλτη της κατάσχεσης των χωραφιών και των σπιτιών τους που τους «κυνηγά» και για το φόβο μήπως αρρωστήσουν και δε θα 'χουν χρήματα να βρουν την υγειά τους. Καταγγέλλουν ότι τους κοροϊδεύουν οι κυβερνώντες με τις δήθεν ρυθμίσεις των χρεών που υπόσχονται κατά καιρούς για να υφαρπάξουν την ψήφο τους. Και πολλοί βρίσκουν το κουράγιο ν' αστειευτούν, λέγοντας ότι έχουν χάσει το λογαριασμό των χρεών τους.

Το λογαριασμό «χάνουμε» κι εμείς, όταν μιλούν στο «Ρ» για τα χρέη τους, για το πόσες φορές πλήρωσαν στην ΑΤΕ το κεφάλαιο των δανείων. Και οι περισσότεροι λένε ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους στον ΟΓΑ. Μιλούν για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ακόμα και να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, τα φροντιστήρια των παιδιών τους, για ν' ανταποκριθούν και σε άλλες στοιχειώδεις ανάγκες που αφορούν στην επιβίωσή τους.

«Κυνηγημένοι» από τα χρέη

«Η κατάσταση με την ΑΤΕ είναι αφόρητη» λέει στο «Ρ», ο Λευτέρης Λιάπης, που τον «κυνηγούν» τα χρέη ύστερα από ένα δάνειο 4 εκατομμυρίων δραχμών που πήρε από το 1982. «Μέχρι το 1987 πλήρωνα κανονικά τις δόσεις του δανείου. Μετά, όμως, ύστερα από την ολοκληρωτική καταστροφή που υπέστησαν τα θερμοκήπιά μας, εξαιτίας της χιονόπτωσης που είχε σημειωθεί, αδυνατούσα. Και σήμερα, αφού έδωσα πολλά χρήματα, χρωστάω στην ΑΤΕ 10 εκατομμύρια δραχμές, τα οποία, και να θέλω, δεν μπορώ να τα δώσω. Φυσικά ούτε τις οφειλές στον ΟΓΑ μπορώ να καταβάλλω».

Δέκα εκατομμύρια δραχμές χρωστάει στην ΑΤΕ και ο Κώστας Τσιακάρας, αν και πλήρωσε μέχρι στιγμής πολλά, για την εξόφληση ενός δανείου που είχε πάρει το 1982, ύψους 1.450.000 δραχμών. «Τα τελευταία χρόνια, ακούμε για ρυθμίσεις των χρεών και ρυθμίσεις δε βλέπουμε από την κυβέρνηση», λέει και συνεχίζει: «Πώς να επιβιώσει μια οικογένεια με λίγα στρέμματα χωράφια και τόσα χρέη; Πώς να πληρώσουμε τις οφειλές μας στον ΟΓΑ; Κι αν αρρωστήσουμε τι θα γίνει;».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σερβωτών, Γιώργος Γεωργούλας, χαρακτηρίζει καταστροφική την απόφαση της ΑΤΕ να κόψει τα δάνεια προς τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς και ο Στέφανος Λιάπης συμπληρώνει: «Η ΑΤΕ δεν είναι τράπεζα των αγροτών, όπως θα 'πρεπε. Τώρα ιδιαίτερα προσπαθεί να πάρει χρήματα από τον αγροτικό κόσμο για να κερδίσουν οι μεγαλομέτοχοί της».

Το «κέρδος» από την Ευρωπαϊκή Ενωση

Στη συνέχεια ο Βάιος Κούκος, τα χρέη του οποίου φτάνουν στα 9 εκατομμύρια δραχμές, υπογραμμίζει: «Από την ΕΕ κερδίσαμε μόνο δωρεάν διέλευση στις χώρες της για να πάμε στη λάντζα των εστιατορίων χωρίς διαβατήρια. Και τώρα δεν ξέρω τι χρωστάω στην ΑΤΕ. Ποιος θα τα πληρώσει; Θέλουν να μας διώξουν από τα χωράφια μας στο βωμό της περιβόητης παγκοσμιοποίησης και της ελεύθερης αγοράς. Και όσον αφορά στον ΟΓΑ, δεν μπορούμε να καταβάλλουμε τις οφειλές. Σκεφτείτε ότι από την οικογένειά μου, που είναι τετραμελή, είμαι μόνο εγώ ασφαλισμένος».

Είκοσι πέντε εκατ. δρχ. είναι περίπου τα χρέη στην ΑΤΕ του Θωμά Γκαρνάρα, ο οποίος όλα τα χρόνια δουλεύει για την εξόφληση ενός δανείου 7 εκατ. δρχ. που πήρε το 1987. Το ίδιο ποσό οφείλει και ο Χρήστος Τσιακάρας, ο οποίος, επιπλέον, πρέπει να καταβάλει από 780 χιλιάδες δραχμές για το κάθε άτομο της τετραμελούς οικογενείας του για να εξοφλήσει και το χρέος προς τον ΟΓΑ. Χρεωμένος στην ΑΤΕ είναι και ο Παναγιώτης Ρέππας.

Μιλώντας στο «Ρ» και ο αγρότης Γιάννης Ρίτσος δηλώνει ότι για δάνειο που είχε πάρει από την ΑΤΕ και πλήρωσε σχεδόν το πενταπλάσιο του ποσού του, σήμερα η Τράπεζα θέλει να του πάρει πάνω από 35 εκατομμύρια δραχμές. «Είναι αποτέλεσμα της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ - δηλώνει - που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Γι' αυτό πρέπει να ξεσηκωθούμε και να γίνει εδώ ένα ακόμα Σιάτλ».


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Ελένη ΤΖΗΚΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ