Τρίτη 19 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ «G20»
Στο προσκήνιο οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί

Ξεκίνησαν χτες οι εργασίες στο Μεξικό

Οι ανερχόμενες καπιταλιστικές δυνάμεις του BRICS, χωρίς να παρακάμπτουν τις εσωτερικές τους αντιθέσεις, συγκροτούν το δικό τους μπλοκ στη Σύνοδο του G20
Οι ανερχόμενες καπιταλιστικές δυνάμεις του BRICS, χωρίς να παρακάμπτουν τις εσωτερικές τους αντιθέσεις, συγκροτούν το δικό τους μπλοκ στη Σύνοδο του G20
Το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης και η «κρίση στην Ευρωζώνη», είναι το πρώτο ζήτημα της ατζέντας της Συνόδου των G20 (ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία Γερμανία, Αυστραλία, Ιταλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Βραζιλία Αργεντινή, Ινδονησία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Μεξικό,Ιαπωνία, Τουρκία, Νότια Κορέα και Γαλλία), που ξεκίνησε χτες στο θέρετρο Λος Κάμπος του Μεξικού. Ξεχωριστή σημασία έχει ότι στη Σύνοδο έχουν προσκληθεί επίσης οι: Ισπανία, Κολομβία, Χιλή και Περού.

Οι εκπρόσωποι της ΕΕ δέχονται πιέσεις για δραστικότερη διαχείριση της κρίσης που βαθαίνει κύρια στις μεγάλες καπιταλιστικές οικονομίες της Ιταλίας και της Ισπανίας. Σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν τα δικά τους συμφέροντα στο πλαίσιο της παγκοσμιοποιημένης δράσης του κεφαλαίου και της συγχρονισμένης κρίσης, οι G20 έχουν αποφασίσει να συνδράμουν την ΕΕ με δάνεια συνολικού ύψους 430 δισ. δολαρίων, μέσω του ΔΝΤ.

Σ' ένα τέτοιο ενδεχόμενο αντιδρούν οι αναδυόμενες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της λεγόμενης BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Νότια Αφρική) που διεκδικούν ανταλλάγματα και αναβάθμιση του ρόλο τους στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, μέσω και της πρότασης για άμεσο ανασχηματισμό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ώστε ο «συσχετισμός να είναι αντιπροσωπευτικός». Η Βραζιλία ήδη έχει εδώ και μέρες εκδηλώσει ανοικτά την αντίθεσή της για αυτή τη συνεχιζόμενη «αιμορραγία» προς τις χώρες της ΕΕ, χωρίς να υπάρχει κανένα άμεσο αντάλλαγμα.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ζήτησε οι κυβερνήσεις του G-20 να συμφωνήσουν ένα «αποδεκτό επίπεδο μέτρων προστατευτισμού», σε άρθρο του που δημοσιεύεται στη μεξικανική εφημερίδα Ελ Ουνιβέρσαλ. Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «το 2009 το παγκόσμιο εμπόριο υποχώρησε κατά 12%, τη μεγαλύτερη πτώση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό σε μεγάλο μέρος οφείλεται στο γεγονός ότι σε αντίθεση με τις δημόσιες δηλώσεις τους, ορισμένες χώρες στην πραγματικότητα χρησιμοποίησαν μέτρα προστατευτισμού για να προασπίσουν τις αγορές τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ