Τετάρτη 20 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ «G20»
Παζάρια και ανταγωνισμοί για ισοπέδωση των λαών

Ολες οι αντιθέσεις στην επιφάνεια, στο φόντο της βαθιάς κρίσης

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Ολο το πλέγμα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που οξύνονται στο φόντο της βαθιάς και συγχρονισμένης καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και η προσπάθεια για νέους συμβιβασμούς, με στόχο την ελεγχόμενη διαχείριση της κρίσης, αναδείχτηκαν στη διάρκεια της Συνόδου της «G20» στο Μεξικό.

Πίσω από διακηρύξεις ότι «δεσμευόμαστε να κάνουμε τα πάντα για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη προς την παγκόσμια οικονομία για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και της σταθερότητας, με έμφαση στην ΕΕ», οι 20 ισχυρότερες οικονομικά καπιταλιστικές χώρες (ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Γερμανία, Αυστραλία, Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Βραζιλία Αργεντινή, Ινδονησία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Μεξικό, Ιαπωνία, Τουρκία, Νότια Κορέα) προσπάθησαν να κρύψουν τις ισχυρές αντιθέσεις που υπάρχουν μεταξύ τους.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, αποφασίστηκε να εισρεύσουν 456 δισ. δολάρια στα ταμεία του ΔΝΤ, κυρίως για την παροχή δανείων σε χώρες της Ευρωζώνης, όπως ανακοίνωσε η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Τη μεγαλύτερη συνεισφορά θα έχει η Ιαπωνία, με 70 δισ. Η Κίνα, η μεγαλύτερη οικονομία μεταξύ των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) και δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο, θα συμβάλλει με 43 δισ. δολάρια. Ινδία και Ρωσία ανακοίνωσαν την ενίσχυση της συμμετοχής τους με 10 δισ. δολάρια εκάστη. Πρόκειται για χώρες που διατηρούν τα μεγαλύτερα οικονομικά ερείσματα στην Ευρωζώνη, έχοντας αγοράσει μεγάλο μέρος του χρέους της και άρα ενδιαφέρονται άμεσα για τη διαχείριση της κρίσης.

«Αυτή η συνεισφορά θα γίνει αναμένοντας να εφαρμοσθούν πλήρως και σε εύλογο διάστημα όλες οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν το 2010, συμπεριλαμβανομένης μίας περιεκτικής μεταρρύθμισης στο δικαίωμα ψήφου και της αναλογίας συμμετοχής» ανέφερε το κοινό ανακοινωθέν των BRICS. Εναν τέτοιο συμβιβασμό δείχνει και το ανακοινωθέν της Συνόδου, όπου γενικόλογα προαναγγέλλεται ο «μετασχηματισμός του ΔΝΤ».

Χαρακτηριστική είναι η στάση των ΗΠΑ, που μέχρι τέλους επέμεναν στην άρνησή τους να συμβάλλουν οικονομικά στη διαχείριση της κρίσης στην ΕΕ, με το επιχείρημα ότι η κρίση σοβεί ακόμη στις ΗΠΑ και ότι «οι Ευρωπαίοι έχουν όλες τις οικονομικές δυνατότητες να επιλύσουν την κρίση μόνοι τους». Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ακύρωσε και το δείπνο με τους ηγέτες της ΕΕ «καθώς δεν υπήρχε αντικείμενο, αφού οι συζητήσεις εντός της Συνόδου ήταν εξαντλητικές».

Μία ακόμη χώρα που αρνήθηκε να συνεισφέρει, είναι η Βρετανία, δείχνοντας τις αντιθέσεις και στο εσωτερικό της ΕΕ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε επικεφαλής των μεγάλων επιχειρήσεων (Β20) στο περιθώριο της Συνόδου των «G20», έστρεψε τα πυρά του και ενάντια στην οικονομική πολιτική της Γαλλίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ