Τετάρτη 20 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜ.ΑΡ.
Πιάνει στασίδι, συζητάει τη σύνθεση

Συνεδρίασε χτες η ΚΕ του κόμματος για να εγκρίνει τη συνεργασία με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Αργά χτες βράδυ αναμενόταν να ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της ΚΕ της ΔΗΜ.ΑΡ. με αντικείμενο την απόφαση για συμμετοχή της σε κυβέρνηση με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ύστερα από σχετική εισήγηση του Φ. Κουβέλη. Οπως όλα δείχνουν, η σχετική απόφαση είχε ληφθεί πολύ πριν τη συνάντηση που έγινε στη Βουλή ανάμεσα σε αντιπροσωπείες των τριών κομμάτων, υποτίθεται για ζητήματα «προγραμματικής φύσης», όπως διαρρέονταν. Ο Φ. Κουβέλης εισηγήθηκε στην ΚΕ να στηρίξει η ΔΗΜ.ΑΡ. την κυβέρνηση με ψήφο εμπιστοσύνης, χωρίς να συμμετέχει με κομματικά στελέχη ή συνεργαζόμενους βουλευτές της, αλλά «με συμβολή στην επιλογή φερέγγυων προσώπων, κοινής αποδοχής».

Ωστόσο, οι φωνές στο εσωτερικό της ΔΗΜ.ΑΡ., που επέμειναν να διαφωνούν με τη συμμετοχή της σε κυβερνητικό σχήμα, πολύ περισσότερο με πρωθυπουργό τον Α. Σαμαρά, συνεχίστηκαν και χτες. Από την άλλη, στελέχη του κόμματος εξέφραζαν την αισιοδοξία τους για την έκβαση των πραγμάτων και προεξοφλούσαν από νωρίς ότι η ΚΕ θα εγκρίνει την εισήγηση του Φ. Κουβέλη. Οπως έλεγαν, η ΔΗΜ.ΑΡ. οφείλει τις ψήφους που έλαβε ακριβώς στη δέσμευσή της ότι θα κάνει το παν για να υπάρξει κυβέρνηση την επομένη των εκλογών.

Νωρίτερα το πρωί, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Α. Παπαδόπουλος σε συνέντευξή του στο ρ/σ «Αθήνα 9.84» είχε δηλώσει πως θα ζητήσουν έγγραφες δεσμεύσεις για την τήρηση όσων συμφωνηθούν και εφόσον αυτό διασφαλιστεί τότε «θα τα βρούμε και για τα πρόσωπα». «Μιλάμε για συγκεκριμένα ζητήματα και βεβαίως και για έγγραφες δεσμεύσεις. Οσο για τα πρόσωπα, αν έχουμε συμφωνήσει στα προγραμματικά, θα τα βρούμε και σε αυτό το επίπεδο» ανέφερε, συμπληρώνοντας όμως πως «πρόσωπα που έχουν ασκήσει εξουσία και έχουν κριθεί αρνητικά, δε θα συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια».

Δεν απέκλεισε την ανάληψη υπουργικών ευθυνών από στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ. αναφέροντας ενδεικτικά τον Α. Ρουπακιώτη που «θα μπορούσε να μετάσχει στο κυβερνητικό σχήμα». Ο Α. Παπαδόπουλος εξέφρασε την ευχή να συμμετείχε και ο ΣΥΡΙΖΑ στην «ομάδα εθνικής επαναδιαπραγμάτευσης», λέγοντας «μακάρι να ερχόταν και ο κ. Τσίπρας για να δει τις δυσκολίες που έχουν οι Βρυξέλλες, αν και νομίζω ότι όταν τις επισκέφθηκε και είχε κάποιες επαφές, το αντιλήφθηκε».

Ο βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. Ν. Τσούκαλης υπέδειξε την ανάγκη η όποια κυβέρνηση σχηματιστεί να είναι βιώσιμη και όχι τον «Σεπτέμβρη, Οκτώβρη να καταρρεύσει κάτω από το βάρος των περιστάσεων». Ο ίδιος κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου εκεί να αποσαφηνίσει «ποια θα είναι η στάση της απέναντι στη λειτουργία μιας οποιασδήποτε κυβέρνησης».

Τέλος, ο Οδ. Βουδούρης επέμεινε στη διαφωνία του ως προς το να είναι πρωθυπουργός ο Α. Σαμαράς, λέγοντας ότι «δεν είναι το ιδανικό πρόσωπο» και προτρέποντάς τον «να κάνει την υπέρβαση», αφού δε διαθέτει ούτε πλειοψηφία, ούτε αυτοδυναμία, και να προτείνει για πρωθυπουργό «μια προσωπικότητα, η οποία να εκπροσωπεί τη συνιστώσα των απόψεων και του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου και του ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως και τη δική μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ