Τετάρτη 20 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
«Εθνική υπόθεση» τα πάρε - δώσε για λογαριασμό των αστών

Σχεδιάζουν τη συγκρότηση «εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης» για να χρυσώσουν το χάπι των προαποφασισμένων βάρβαρων μέτρων

Να χρυσώσουν το χάπι της νέας αντιλαϊκής επίθεσης, που θα εξαπολύσουν αμέσως μετά τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, επιχείρησαν χτες οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, προτείνοντας τη σύσταση «εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης» που δήθεν θα «επαναδιαπραγματευτεί τους δυσμενείς όρους της δανειακής σύμβασης», με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ. Την πρόταση κατέθεσε ο Ευ. Βενιζέλος, μετά τη χτεσινή συνάντηση με τον Φ. Κουβέλη και αφού πρώτα είχε εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη τόσο του Αντ. Σαμαρά, όσο και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ.

«Σε αυτή την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης είναι πάντα ανοιχτή η πρόσκληση και επιβεβλημένη η αποδοχή της πρόσκλησης για τη συμμετοχή και δυνάμεων πέραν αυτών που θα μετέχουν στην κυβέρνηση», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι «η άρνηση συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να εμποδίζει τη συμμετοχή του στην εθνική διαπραγματευτική ομάδα».

Την πρόταση απέρριψε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία παρότι όλη την προεκλογική περίοδο πρόβαλλε την «ανάγκη της διαπραγμάτευσης», επιδιώκει μετεκλογικά να μην μπει στο ίδιο κάδρο με τους εταίρους της συγκυβέρνησης, ώστε να παραμείνει εφεδρεία του συστήματος.

Πίσω από το παραμύθι της «εθνικής διαπραγμάτευσης» οι ηγεσίες των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επιδιώκουν να κρύψουν ότι έχουν ήδη συμφωνήσει να προωθήσουν τα νέα δυσβάστακτα μέτρα του επόμενου προϋπολογισμού, ύψους 11,5 δισ. ευρώ, όπως προβλέπονται από το μνημόνιο και αναμένεται να αυξηθούν αναλόγως με τη διεύρυνση του ελλείμματος. Επιπλέον, στόχος τους είναι να παρουσιάσουν σαν δήθεν «εθνική υπόθεση» τα παζάρια που θα επιδιώξουν με την τρόικα, για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας και με δοσμένο το αντιλαϊκό πλαίσιο του όποιου νέου συμβιβασμού προκύψει.

Μετά το σχηματισμό κυβέρνησης και πιθανά την επόμενη εβδομάδα επιστρέφει στην Αθήνα και το κλιμάκιο της τρόικας, προκειμένου να καθοριστούν τα μέτρα. Ηδη, ΕΕ και ΔΝΤ, πέρα από μια «χρονική επιμήκυνση» στην επιβολή των μέτρων και «επιμέρους διορθώσεις», έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει «κανένα άλλο περιθώριο» και ότι πρέπει να εφαρμοστεί «το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ