Πέμπτη 28 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΒΕΡΙΚΟΚΩΝ
Αντιμέτωποι με τιμές της συμφοράς

Με συσκέψεις για το θεαθήναι δε λύνεται το πρόβλημα

Αντιμέτωποι με τις κερδοσκοπικές μεθοδεύσεις των μεγαλεμπόρων και μεταποιητών βρίσκονται οι παραγωγοί βερίκοκων. Οι τιμές είναι μειωμένες κατά 30% με 50% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ μεγάλο μέρος της παραγωγής μένει απούλητο στα χωράφια και κινδυνεύει να σαπίσει εκεί. Το όλο πρόβλημα απαιτεί άμεση λύση σε όφελος των παραγωγών και συσκέψεις για το θεαθήναι που γίνονται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα επί της ουσίας πέρα από τη δημιουργία φτηνών επικοινωνιακών εντυπώσεων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο Αργος και την Κορινθία, που είναι το 70% περίπου της παραγωγής και ακολουθούν περιοχές όπως: Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Λάρισα, Μαγνησία, και Χαλκιδική. Οι μεγαλέμποροι επικαλούνται μεγάλη αύξηση της παραγωγής και έλλειψη ζήτησης στις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού, προκειμένου να αγοράσουν την παραγωγή σε εξευτελιστικές τιμές. Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, αφού βλέπουν την παραγωγή τους να κινδυνεύει άμεσα να σαπίσει στα χωράφια και εκβιάζονται να πουλήσουν σε τιμές κάτω και από το κόστος παραγωγής. Πολλοί παραγωγοί έχουν φτάσει σε σημείο να σκέφτονται να ξεριζώσουν τα δέντρα τους, αφού προκοπή δε βλέπουν ούτε και από αυτήν την καλλιέργεια. Μπροστά στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, στην Πιερία γίνονται προσπάθειες από εθελοντές για απευθείας πώληση των βερίκοκων από τους παραγωγούς στους καταναλωτές, αλλά και τέτοιου είδους πρωτοβουλίες δεν μπορούν να λύσουν το συνολικό πρόβλημα που υπάρχει. Αλλωστε, υπάρχει και το παράδειγμα με το λεγόμενο «κίνημα της πατάτας», όπου συνεχίζονται σε κάποιες περιοχές οι διανομές, αλλά η τιμή παραγωγού στην πατάτα έπεσε κατά 30% με 40% σε σύγκριση με πέρυσι και οι πατατοπαραγωγοί της Πελοποννήσου που πρώτοι έβγαλαν παραγωγή φέτος βρίσκονται και αυτοί σε απόγνωση λόγω των εξευτελιστικών τιμών.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση οι μικρομεσαίοι αγρότες πρέπει να αντιδράσουν αγωνιστικά και συντονισμένα και να απαιτήσουν το δίκιο τους. Γιατί, αν περιμένουν από τη νέα κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ να τους λύσει τα προβλήματα, «ζήτω που καήκανε»... Η αγροτιά στενάζει εξαιτίας της πολιτικής της ΕΕ, της ΚΑΠ, του ΔΝΤ, του μνημονίου, που στηρίζει τους καπιταλιστές - επιχειρηματίες και τα μονοπώλια. Οι φτωχομεσαίοι αγρότες πετιούνται εκτός αγροτικής παραγωγής, αφού οι τιμές παραγωγού κατρακυλούν, η παραγωγή μένει απούλητη και το κόστος παραγωγής όλο και αυξάνεται. Και στην περίπτωση των βερίκοκων, οι παραγωγοί καλούνται να αγωνιστούν και να πιέσουν, ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα: Για εγγυημένες τιμές παραγωγού και επιδοτήσεις που θα διασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα. Για μείωση του κόστους παραγωγής. Για προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις αθρόες εισαγωγές. Δυστυχώς, σ' αυτό το σάπιο σύστημα οι φτωχομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι δεν έχουν ελπίδα και σωτηρία, αφού τους ξεκληρίζει σε όφελος των καπιταλιστών - επιχειρηματιών και των μονοπωλίων. Γι' αυτό, πρέπει να παλέψουν σε κοινό μέτωπο πάλης για την εφαρμογή της λαϊκής εξουσίας και λαϊκής οικονομίας όπως προτείνει το ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ