Πέμπτη 28 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΔΗΠΑΚ
Ανώτατη Εκπαίδευση στην υπηρεσία του λαού

Ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης» μπροστά στη νέα πολιτική κατάσταση

«Αγωνιζόμαστε ενάντια στην πολιτική που καταδικάζει το επιστημονικό και κοινωνικό μας μέλλον και το μέλλον του τόπου μας. Απαιτούμε ένα καλύτερο αύριο. Διεκδικούμε σύγχρονη Ανώτατη Εκπαίδευση, υψηλού επιπέδου, πραγματικά Δημόσια, Δωρεάν με δημοκρατική λειτουργία, στην υπηρεσία του λαού και όχι επιχειρηματικών ή άλλων συμφερόντων».

Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ), μπροστά στη νέα πολιτική κατάσταση τονίζοντας πως «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και για αναμονή», αφού η κατάσταση στην Ανώτατη Εκπαίδευση είναι εκρηκτική. Οπως σημειώνεται στα «ΑΕΙ τα προβλήματα (μειωμένη πάνω από 50% χρηματοδότηση, κούρεμα καταθέσεων, συρρίκνωση της φοιτητικής μέριμνας, επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού) έχουν δημιουργήσει εκρηκτική κατάσταση».

Η ΔΗΠΑΚ ΑΕΙ «καλεί τους συλλόγους και όλους τους συναδέλφους να βγούμε μπροστά και να διεκδικήσουμε:

  • Τη μη εφαρμογή και τη νομοθετική κατάργηση του Ν.4009/2011. Παιδεία που θα υπηρετεί τα συμφέροντα και τις ανάγκες του ελληνικού λαού και όχι του κεφαλαίου.
  • Να αυξηθεί άμεσα η χρηματοδότηση των ΑΕΙ για την αντιμετώπιση των μεγάλων αναγκών λειτουργίας και διοίκησής τους.
  • Να καλύψει το κράτος άμεσα όλες τις απώλειες από το "κούρεμα" των καταθέσεων των ΑΕΙ, των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων.
  • Να μην εφαρμοστούν διατάξεις που προωθούν τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στα ΑΕΙ (ECTS, παράρτημα διπλώματος, "επιχειρηματικότητα" ιδρυμάτων και φοιτητών, διασφάλιση ποιότητας/"αξιολόγηση", διαγραφές φοιτητών, επώνυμες έδρες κτλ.).
  • Οι διαδικασίες της εκλογής, της εξέλιξης και της μονιμοποίησης των μελών ΔΕΠ να γίνονται με ευθύνη των Τμημάτων και σύμφωνα με τις ισχύουσες προ του 4009/2011 διατάξεις.
  • Να προχωρήσουν άμεσα οι διορισμοί των ήδη εκλεγμένων μελών ΔΕΠ. Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε Διδακτικό και Διοικητικό προσωπικό.
  • Να αναγνωρίζεται πλήρως η προϋπηρεσία και να χορηγείται το επίδομα σε όλα τα νέα μέλη ΔΕΠ.
  • Καμία νέα περικοπή στις αμοιβές μας και επιστροφή των μέχρι τώρα περικοπών. Ούτε σκέψη για περικοπές στο εφάπαξ.
  • Νέο πανεπιστημιακό μισθολόγιο με άξονες α) την κατάργηση του επιδοματικού χαρακτήρα με την ταυτόχρονη ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στο βασικό μισθό, β) τις αναγκαίες αυξήσεις για την αξιοπρεπή διαβίωση και την επιστημονική μας ενημέρωση, γ) την Πλήρη και Αποκλειστική απασχόληση των μελών ΔΕΠ, δ) την καθιέρωση της σύνταξης στο 80% του μισθού του τελευταίου εργασιακού έτους, και ε) την αξιοπρεπή, δωρεάν και χωρίς χαράτσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ένα αναβαθμισμένο δημόσιο σύστημα Υγείας.
  • Να καταργηθεί η εργασιακή βαρβαρότητα που επιβάλλεται μέσω των ατομικών συμβάσεων έργου στους νέους ερευνητές. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας και πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους στα ΑΕΙ.
  • Απαιτούμε να σταματήσει η "βιομηχανία" πολιτικών/συνδικαλιστικών διώξεων κατά μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.
  • Καμιά εκλογή οργάνων διοίκησης με το νέο θεσμικό πλαίσιο. Παράταση της θητείας των εκλεγμένων οργάνων των ιδρυμάτων που λήγει άμεσα η θητεία τους».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ