Παρασκευή 29 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΠΕ
Εμφαση στις εξαγωγές

Με αύξηση των εξαγωγών, με «αναδιατάξεις» στην εσωτερική αγορά, όπου η ζήτηση διαρκώς μειώνεται, με παρεμβάσεις για ακόμα μεγαλύτερη μείωση του λειτουργικού κόστους, αλλά και με τα προσδοκώμενα οφέλη από την επαναλειτουργία της μονάδας της Ελευσίνας, τα ΕΛΠΕ σκοπεύουν όχι μόνο να επιβιώσουν από την κρίση, αλλά και να ενισχύσουν τη θέση τους στον κλάδο της διύλισης στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Τις προτεραιότητες του ομίλου για το 2012, τις έθεσε χτες ο διευθύνων σύμβουλος Γ. Κωστόπουλος, στη Γενική Συνέλευση: Λειτουργία της Ελευσίνας, συνακόλουθη αύξηση παραγωγής, αύξηση εξαγωγών, διασφάλιση ρευστότητας, αποτελεσματική διαχείριση πιστωτικών κινδύνων, παρεμβάσεις για την ανάκτηση της κερδοφορίας στην εσωτερική αγορά, εκλογίκευση κόστους λειτουργίας.

Οι παρεμβάσεις στο κόστος λειτουργίας φαίνεται να εξοικονόμησαν 165 εκατ. ευρώ, γεγονός που οδήγησε στη διατήρηση του επιπέδου των κερδών EBITDA το 2011, αντί να σημειωθεί μείωση σε ένα περιβάλλον αύξησης των τιμών του πετρελαίου με πτώση της ζήτησης.

Η περίπτωση των ΕΛΠΕ είναι ενδεικτική του γενικού τρόπου που λειτουργεί ο καπιταλισμός. Μια επιχείρηση που διαχειρίζεται - επεξεργάζεται - πουλάει βασικό αγαθό, το οποίο μπορεί να εξαγάγει, είναι σε θέση: να διατηρήσει σε περίοδο κρίσης την κερδοφορία της, να αντισταθμίσει ζημιές, να εκσυγχρονίσει δομές, να διαχειριστεί επιτυχώς «πιστωτικούς κινδύνους», να εκμεταλλευτεί τη μεταβλητότητα τιμών, να κάνει εξαγωγές, να βρει πιστώσεις και, τέλος, να ελπίζει σε μεγαλύτερη ισχυροποίηση, ακόμη και όταν οι πελάτες της πληρώνουν όλο και περισσότερα ποσά για όλο και λιγότερες ποσότητες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ