Σάββατο 14 Ιούλη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΙΛΟΣ ΚΛΕΕΜΑΝ
Επεκτείνει επενδύσεις - μειώνει μισθούς

Από τη μία μειώνει μισθούς στο Κιλκίς κατά 17%, από την άλλη ετοιμάζει νέα εργοστάσια σε Κίνα και Σερβία

Την ώρα που επεκτείνει τις παραγωγικές του δυνατότητες με νέες μονάδες σε άλλες χώρες και ενώ και το 2011 συνέχισε να εμφανίζει κέρδη, ο όμιλος «Kleemann» (ΚΛΕΕΜΑΝ) (κατασκευάζει, εμπορεύεται και εγκαθιστά ασανσέρ) που εδρεύει στη ΒΙΠΕ του Κιλκίς, κλιμακώνει την επίθεση στους εργαζόμενους αξιώνοντας και πάλι μειώσεις στους μισθούς.

Η επιχείρηση από τις 23 Γενάρη έως και τις 30 Απρίλη του 2012, είχε επιβάλει μερική απασχόληση στους εργαζόμενους μειώνοντας το ωράριο εργασίας από 8 σε 7 ώρες και αντίστοιχα τις αποδοχές τους.

Συνεχίζοντας την επίθεση, κάτω από την τρομοκρατία των απολύσεων, ανάγκασε τους εργαζόμενους να υπογράψουν νέες ατομικές συμβάσεις για μείωση των αποδοχών τους κατά 17% από 1η Ιούλη και αντίστοιχη μείωση των επιδομάτων, που στην πραγματικότητα οδηγεί σε πραγματική μείωση των αποδοχών πάνω από 20%. Μάλιστα μέσα στη σύμβαση που υπογράφουν, οι εργαζόμενοι εμφανίζονται να αποδέχονται ότι η επιχείρηση μπορεί να καταργήσει όσα επιδόματα λαμβάνουν σήμερα και δεν προβλέπονται από το νόμο.

Συγκεκριμένα στην ατομική σύμβαση αναφέρεται: «Από 1/7/2012 οι μεικτές αποδοχές (μισθός / ημερομίσθιο) θα μειωθούν κατά ποσοστό 16,75% και διαμορφώνονται πλέον στο ποσό των 35,35 ευρώ συμπεριλαμβανομένων των καταβαλλόμενων - πριν την παρούσα συμφωνηθείσα μείωση μισθού / ημερομισθίου - επιδομάτων τα οποία μειώνονται κατά το ίδιο ως άνω ποσοστό ενώ όλα τα μη υποχρεωτικά εκ του νόμου καταβαλλόμενα επιδόματα ή παροχές, συνομολογείται ότι αποτελούν οικειοθελή παροχή από μέρους της εταιρείας και είναι ελεύθερα ανακλητά από αυτήν».

Επέκταση πάνω στις πλάτες των εργαζομένων

Την ίδια ώρα που η εργοδοσία, με τον μπαμπούλα των απολύσεων μειώνει τους μισθούς των εργαζομένων, επεκτείνει τη δραστηριότητά της, με ίδρυση νέων θυγατρικών και διείσδυση σε νέες αγορές. Ετσι, 2 νέες παραγωγικές μονάδες, σε Κίνα και Σερβία, αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους εντός του καλοκαιριού, ενώ το τελευταίο διάστημα διείσδυσε σε νέες αγορές, όπως της Βρετανίας, της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας, αλλά και σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

Στον ένα χρόνο παρουσίας στη βρετανική αγορά, η «Kleemann Lifts UK Ltd», απέκτησε μερίδιο 4% σε μια αγορά 650 εκατ. Ευρώ και στοχεύει στον υπερδιπλασιασμό μέχρι το 2017. Σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της επιχείρησης, το 2011 οπότε ιδρύθηκε η θυγατρική, οι πωλήσεις στη Βρετανία σημείωσαν αύξηση 61% σε σχέση με το 2010, καθιστώντας την, τη νούμερο ένα μεταξύ των 76 χωρών που εξάγει η εταιρεία. Ενώ για το τρέχον έτος εκτιμούν ότι οι πωλήσεις θα αυξηθούν κατά 50% σε σχέση με πέρυσι.

Στο μεταξύ, το ποσοστό διεθνών πωλήσεων της «Kleemann» βαίνει αυξανόμενο, καθώς το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους οι πωλήσεις της μητρικής εταιρείας στο εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011 και πλέον το ποσοστό των εξαγωγών της αγγίζει το 71%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ