Τετάρτη 7 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Ενεργειακή «συμμαχία»;

Θα υπογραφεί συμβόλαιο αγοράς φυσικού αερίου

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Ο Τζουμχούρ Ερσουμέρ, υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να υπογράψει κατά την επίσκεψη του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Γκαϊντάρ Αλίεφ, την επόμενη βδομάδα, συμβόλαιο αγοράς φυσικού αερίου, μετέδωσε χτες το ιδιωτικό τουρκικό δίκτυο NTV. Η συμφωνία αυτή, που αποτέλεσε αιτία διπλωματικής «μουρμούρας» από πλευράς του Μπακού, το οποίο προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι τυχόν καθυστερήσεις θα έβλαπταν σοβαρά τις διμερείς σχέσεις, περιλαμβάνει πιθανότατα και την κατασκευή αγωγού (του περιβόητου έργου Μπακού-Τσεϊχάν). Προηγουμένως είχε γίνει ένα σκληρό παζάρι Αγκυρας-Μπακού όσον αφορά στην τιμή αγοράς φυσικού αερίου, σε ποσότητα 5 δισ. κυβικών μέτρων.

Ο Ιλχάν Αλίεφ, πρώτος αντιπρόεδρος της SOCAR, κρατικής εταιρίας πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν (γιος του 77χρονου Προέδρου και μάλιστα προαλειφόμενος για διάδοχός του) διαμαρτυρήθηκε ότι η Τουρκία «κωλυσιεργεί με πολλούς τρόπους» όσον αφορά στο συμβόλαιο.

Οι δύο χώρες με την υποστήριξη των ΗΠΑ συζητούν εδώ και καιρό την κατασκευή του αγωγού Μπακού-Τσεϊχάν, αν και οι αναλυτές -συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού think-tank CATO Institute - το χαρακτηρίζουν δαπανηρό, αμφίβολης χρησιμότητας και βιωσιμότητας. Ο βασικός λόγος της αμερικανικής υποστήριξης είναι γεωπολιτικός: Η Ουάσιγκτον (Κλίντον στην αρχή, Μπους τώρα) θέλει να αποφύγει Ρωσία και Ιράν και να επιλέξει το δρόμο Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας για να «βγουν» οι κεντρασιατικοί υδρογονάνθρακες στην παγκόσμια αγορά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ