Τετάρτη 7 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Κόντρες επί «χάρτου»

ΠΕΚΙΝΟ.-

Η «ομπρέλα της Νοτιοανατολικής Ασίας»... όρος που θέλει να περιγράψει μία ολόκληρη περιοχή του κόσμου, αλλά κυρίως το πότε και πώς ακριβώς οι ΗΠΑ θα κατορθώσουν να θέσουν υπό την κηδεμονία τους ολόκληρη την περιοχή.

Οι προσβάσεις στην Κορεατική Χερσόνησο ήδη υπάρχουν, λόγος για την «υπηκοότητα» της Ιαπωνίας δε γίνεται, ενώ πολύ πρόσφατα οι κινήσεις και κυρίως οι διαθέσεις των ΗΠΑ προς την Κίνα τη φωτογραφίζουν όχι πια απλά ως «δόλιο κράτος», αλλά αναβαθμισμένη ως το «μέγα επικείμενο εχθρό», κυρίως μέσα από τους σχεδιασμούς και τα πλάνα όσον αφορά στο «Εθνικό Αντιπυραυλικό Σύστημα» (NMD). Οι πρώτες αψιμαχίες, εξαιτίας των εύλογων διατυπωμένων ανησυχιών τόσο της Κίνας όσο και μίας σειράς ευρωπαϊκών χωρών, έλαβαν χώρα τον περασμένο μήνα τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε διπλωματικό, με τις καταγγελίες της Κίνας στον ΟΗΕ για την «άσκηση πολέμου στο διάστημα το 2017».

Δεύτερο κατά σειρά επεισόδιο οι κατηγορίες που εκτόξευσαν προσφάτως οι ΗΠΑ του Τζορτζ Ουόκερ Μπους κατά της Κίνας, για τη βοήθεια που παρείχαν κινεζικές εταιρίες προς την κυβέρνηση του Ιράκ, για την αναδόμηση και ανάπτυξη του αντιαεροπορικού αμυντικού συστήματός της, με την προμήθεια προηγμένων αγωγών οπτικών ινών. Σύμφωνα, με το πρακτορείο «Ρόιτερς», η έρευνα που διατάχτηκε από την κινεζική κυβέρνηση δε βρήκε ούτε ένα εύρημα που να στοιχειοθετεί την υπόθεση ή να δικαιολογεί τις κατηγορίες των ΗΠΑ, δήλωσε χτες στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τανγκ Ζιαχουάν. Ο υπουργός Εξωτερικών μάλιστα τόνισε ότι οι κατηγορίες εκτοξεύτηκαν για έναν και μόνο λόγο: να αποσπάσουν την προσοχή της κοινής γνώμης από αυτό καθεαυτό το γεγονός του βομβαρδισμού του Ιράκ από τις αμερικανικές και βρετανικές αεροπορικές δυνάμεις.

Ταϊβάν και «πόλεμος των άστρων»

Ο Τανγκ προχώρησε ακόμη ένα βήμα παραπέρα, προειδοποιώντας την Ουάσιγκτον να μην προχωρήσει στην πώληση όπλων προηγμένης τεχνολογίας στην Ταϊβάν, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε «σοβαρούς κινδύνους». Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, σε εξαιρετικά αυστηρό μήνυμά του προς την κυβέρνηση Μπους, υποστήριξε ότι η πώληση στην Ταϊβάν οπλικών συστημάτων προηγμένης τεχνολογίας, όπως τα ραντάρ «Aegis» - για την πώληση των οποίων ο Μπους θα πρέπει να αποφασίσει μέσα στο μήνα Απρίλη - θα έθετε σε κίνδυνο τις σινοαμερικανικές σχέσεις και θα ενθάρρυνε τους οπαδούς της ανεξαρτησίας στο νησί. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να καταλάβουν τους σοβαρούς κινδύνους που συνεπάγεται κάτι τέτοιο» τόνισε ο Τανγκ.

Με τις προειδοποιήσεις αυτές, ο Τανγκ «ξαναπέταξε την μπάλα» στο γήπεδο των Αμερικανών και μάλιστα σε μία πολύ καίρια χρονική στιγμή, αφού είχε προηγηθεί η παρουσίαση στο Εθνικό Λαϊκό Κοινοβούλιο - κατά τη δεύτερη μέρα της συζήτησης - του ετήσιου προϋπολογισμού εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών Ζιάνγκ Χουάιτσενγκ, όπου προβλέπεται μία γενναία αύξηση στις στρατιωτικές δαπάνες κατά 17%. Κατά τον Χουάιτσενγκ το προβλεπόμενο ποσό δαπανών θα ανέλθει στα 17 δισ. δολάρια για φέτος με αυξητική τάση για την επόμενη πενταετία και κρίνεται απολύτως αναγκαίο για τον εκσυγχρονισμό και τον εξοπλισμό με νέες τεχνολογίες του κινεζικού στρατεύματος, προκειμένου να «αντεπεξέλθουν στις δραστικές αλλαγές που έχουν ήδη συντελεστεί στην παγκόσμια στρατιωτική ισορροπία, καθώς και να είναι προετοιμασμένες να αμυνθούν, αλλά και να πολεμήσουν στο νέο περιβάλλον που έχει δημιουργήσει σε στρατιωτικό πεδίο η εισαγωγή τεχνολογίας και ειδικά η υψηλή τεχνολογία».

Οταν ρωτήθηκε για το θέμα και ο Τανγκ θεώρησε την αύξηση «λογική και φυσική ανάγκη για να μπορέσουν να πληρωθούν οι αυξήσεις για το στρατιωτικό προσωπικό και, δευτερευόντως», όχι από άποψη ουσίας φυσικά, «για να καλυφθεί η ανάγκη του εκσυγχρονισμού του εθνικού αμυντικού συστήματος της χώρας», διευκρινίζοντας όμως πως δεν υπάρχει άμεση διασύνδεση με το ζήτημα του αμερικανικού NMD.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ